自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你唔算。頂多係"愛乾淨"而已。

因為我見過一個真正有潔癖的人。你講果d只係基本野:
一般掂完錢銀,覺得污漕都只係洗下手, 佢係返屋企將所有錢倒出來, 洗一次。
每星期拆屋企天花的燈罩出來洗。
.......

別墅

原文章由 wcandtt 於 08-6-13 10:45 發表
我老爺和99成日話我有潔癖:

1. 所有人無論放工 or 放學一定要冼手先,再 take bath。
2. 每日吸塵1次 or 2次,抹地2次。
3. 出街衣不可上床。
4. 我每天都會用消毒藥水洗 bathroom,否則整個人都好唔舒服。
5. 有客人 ...

你唔算
只是要求高一些
我ex 99就真係潔癖

1.佢訓床,怕弄污,會先行張膠台布先訓
2..拆信要去toilet, 因為有麈
3. 我個女幾個月大, 去佢屋企, 都係訓sofa (當時係冬天), 唔俾佢訓床, 怕弄污
4. 有朋友去佢屋企, 去洗手間, 要落樓去管理處
5. 座巴士,佢會先抹座位, 先座下
6. curtain, 佢會先自己洗一次, 有令去dry clean
7. 佢屋企只會用oven reheat the food, never fly or deep fly
8. 剪腳指甲入到會流血 (細個幫我個女剪, 可以為左呢個問題令大家好唔開心)
9. ... 仲有好多好多...

經過幾十年既自我要求清潔工作, 今日佢既手指同腳既關節已經傷晒, 成身骨痛, 想洗, 已經冇能力, 好可憐
其都因為潔癖, 佢只可以一個人住700呎既屋......... 有仔有女都唔可以一齊住.....

aln

水晶宮

原文章由 小泳 於 08-6-13 12:26 發表
咁老爺和99,姑姐叔伯,自己阿爸阿媽兄弟姐妹算吾算"客人"呢?

若我係你老爺和99 (假設你地無一齊住),我地每次嚟完你屋企, 你馬上走去清潔消毒,我吾會再嚟啦~

...

除了老公小朋友外,全部都是"客人",他們都知我的脾姓。

水晶宮

aln,

Yr ex-99 好誇張,有冇睇醫生???

水晶宮

原文章由 kingawa 於 08-6-13 13:46 發表
我比你更加嚴重,巳經到謝絕客人探訪的程度,
阿仔老公工人全部被我迫到奶奶家住,
奶奶老公屋企人回來我們才回自己屋,
但我一回自己屋便不斷抹餐C
巳經看了醫生都未見好...... ...

好誇張!!! 希望你早日康復!!!

珍珠宮

我都類似, 但無你咁勤力每日都吸塵抹地洗bathroom

1.我冇日日抹地, 但我係...一有人黎過之後,我會即時抹地,跟手用滴露抹過晒佢地坐過同掂過既野,都試過一日連拖幾次
2. 所有人出過街(出去掉垃圾or落樓下) 都一定要先冼手, 再盡快 take bath。
3. 出過街一定要洗頭
4. 去完街要立刻換衫先坐家中的凳
5. 出街衣, 袋不可放上床, 出過街既人& 寵物都不可掂床。
6. 有客人來我家後,會再洗 bathroom,抹地吸塵 , 用滴露抹坐過既地方 & 掂過既野。
7. 地上有一條頭髮或餅碎,會立即吸塵。
8. 有太陽會放 pillow 晒一晒 or 將 pillow 放入乾衣機焗, 洗完既床單舖好會用蒸氣熨斗連床褥一起熨(殺菌)
9. 所有毛巾用完都要洗 & 放乾衣機焗 (抹面巾都係)
10. 著過未洗既去街衫唔可以入睡房
11. 夏天著涼鞋, 返到屋企第一時間洗手洗腳, 再用消毒水抹我行入黎既地方
12. 窗簾要常洗 及 放乾衣機焗 (12幅簾)
13. 長開空氣淨化機
14. 唔請工人(原因不用說)
15. 在街上雙手唔會掂塊面
16. 搭車多人會戴口罩
17. 搭(車立)多人會閉氣, 我住高層有時會戴口罩
18. 行街有人咳, 打噴嚏唔遮咀, 我會掉頭走
19. 唔會留指甲

對屋企人一樣, 我自己都一樣,
因為個問題係你去街坐過D地方之前有冇人踏過你唔知, 隻鞋踏過乜野你唔知,對手掂過既野之前乜野人掂過你唔知,
所以客人黎到我屋企會捉佢地去洗手,
我去到人地屋企都係即去洗手,
我好少請客人去我屋企, 一個起兩個止,
而且屋企又唔係大, 再大間就抹死我了...
我覺得我有輕微潔癖啦, 至少我仲可以出街食飯, 不過食既時候盡量分散自己既注意力,
不過地面濕笠笠, 有小強, 烏蠅既食店就咪攪喇
好彩我honey同我一樣, 鐘意整潔, 屋企D窗, 抽油煙機, 水晶燈, 佢會自動自覺幫手抹,地板有頭髮都會吸塵

水晶宮

原文章由 咪咪兔 於 08-6-13 14:25 發表
我都類似, 但無你咁勤力每日都吸塵抹地洗bathroom

1.我冇日日抹地, 但我係...一有人黎過之後,我會即時抹地,跟手用滴露抹過晒佢地坐過同掂過既野,都試過一日連拖幾次
2. 所有人出過街(出去掉垃圾or落樓下) 都一 ...

睇完你哋d post,我一d都唔覺得自己有潔癖,反而覺得自己未夠乾淨mouth:

別墅

原文章由 wcandtt 於 08-6-13 14:21 發表
aln,

Yr ex-99 好誇張,有冇睇醫生???

佢屋今真係乾淨得好緊要
只是近年身體冇咁力
有心冇力了 ~~

佢冇睇醫生
佢同仔女關係唔好

佢當年離婚
都係覺得佢地公dirty
唔想同佢一齊住

好怪
悲劇

aln ~~

翡翠宮

aln ex99 呢D就真係潔癖!!

4. 有朋友去佢屋企, 去洗手間, 要落樓去管理處

仲点會有朋友呢?

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我同你都差唔多, 我都懷疑過我自己係唔係潔癖 !

原文章由 wcandtt 於 08-6-13 10:45 發表
我老爺和99成日話我有潔癖:

1. 所有人無論放工 or 放學一定要冼手先,再 take bath。

2. 每日吸塵1次 or 2次,抹地2次。

3. 出街衣不可上床。

4. 我每天都會用消毒藥水洗 bathroom,否則整個人都好唔舒服。

5. 有客人 ...

珍珠宮

1.佢訓床,怕弄污,會先行張膠台布先訓 <---我覺得呢個幾病態, 我覺得張膠台布dirty d & 唔舒服, 整污糟張床單床墊可以洗丫嘛

2..拆信要去toilet, 因為有麈<---我d 信都係唔可以過玄關, 要掉左個信封先至拎入廳

4. 有朋友去佢屋企, 去洗手間, 要落樓去管理處<---ikea黎裝櫃,我話佢知廁所壞左, 佢話塞左? 我話係 (其實大廈停鹹水)

講起sofa...我老公買完早餐俾我食,唔去bath只可以訓sofa, 之後要清潔sofa. (佢係屋企樓下商場買,唔洗出街過馬路的)

我都驚自己慢慢嚴重, 所以盡量放鬆自己, 唔想影響正常社交,
唔影響其他人既情況下我會做返自己鐘意既整潔,
所以我特別注重屋企整潔, 我就會好舒服

原文章由 aln 於 08-6-13 14:40 發表

佢屋今真係乾淨得好緊要
只是近年身體冇咁力
有心冇力了 ~~

佢冇睇醫生
佢同仔女關係唔好

佢當年離婚
都係覺得佢地公dirty
唔想同佢一齊住

好怪
悲劇

aln ~~ ...

禁止訪問

男爵府

1. 所有人無論放工 or 放學一定要冼手先.

2. 每日吸塵1次 ,抹地1次。

3. 出街衣不可上床。

4. 有太陽會放 pillow 晒一晒。

我都會咁

大宅

我99成日覺得我有點怪, 因為我會因為屋企吾夠干淨而發皮氣, 沬完又沬, 又吾比細路趴上我張床玩(親人覺得我lee樣有點過份);
但睇完你0地d post, 我諗我絕對不是太過份

珍珠宮

嘩, 好多replies都用好多清潔劑wor,
其實環境過份地清潔, 對小朋友成長未必係好事(免疫力build up問題),
但有時又好confuse, 清水信佢唔過,
清潔劑之使用次數、種類又唔知點先為之適當。

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

初初我都成日用滴露之類既野,之但係太多chemical野其實係唔環保架,所以我而家都淨係用清水抹一次算數囉。 況且細菌永遠都係抹唔完,抹完都會再生長,其實我地身體入面尤其係口腔同腸臟都係佈滿細菌,抹得幾多呢?

用少d化學野又環保又慳錢!

大宅

我去完街回家一般會換左d街衫, 但晤會話晤換就晤比坐 sofa 之類既行為既.
成日拎布來沬野真係有, 屋企無左吸麈機就不知點算好了.mouth:

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

清潔方面我都係叫工人做.

schedule :

1) 平時阿仔活動地方每日吸塵及抹地一次, 玩具都係抹兩野,
食粥或飲奶後要洗嘴洗手. 一星期大洗d玩具.

2) 睡房地下每日抹地, 其他可以一星期抹一次,
床單2星期洗一次.

3) 廚房每晚煮完飯後一定要抹爐灶及附近牆身,
3個月一次大洗.

4) 廳及廁所一星期洗2~3次.

有人黎我屋企之後即刻抹 chair, soft, floor, toilet,
總之佢地點過都要抹.

咁我算唔算 "dirty"

首頁

尾頁

跳至