自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我老爺和99成日話我有潔癖:

1. 所有人無論放工 or 放學一定要冼手先,再 take bath。

2. 每日吸塵1次 or 2次,抹地2次。

3. 出街衣不可上床。

4. 我每天都會用消毒藥水洗 bathroom,否則整個人都好唔舒服。

5. 有客人來我家後,會再洗 bathroom,抹地吸塵。

6. 地上有一條頭髮或刷膠碎,會立即拾起來。

7. 有太陽會放 pillow 晒一晒。

工人放假,自己做回所有家務,雖然比之前辛苦,但好有滿足感,我自己覺得我沒有潔辟,但身邊的人就話我有!!??

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

都唔算既,好多人都係咁, 我都類似, 但無你咁勤力咁囉
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得係正常乾淨企理,不是潔癖.只不過我都係無咁勤力啫.

翡翠宮

原文章由 toyocat 於 08-6-13 12:03 發表
我覺得係正常乾淨企理,不是潔癖.只不過我都係無咁勤力啫.

同意. 絶對唔算过高標準.
不過大部份人有心冇力去咁做.

大宅

咁老爺和99,姑姐叔伯,自己阿爸阿媽兄弟姐妹算吾算"客人"呢?

若我係你老爺和99 (假設你地無一齊住),我地每次嚟完你屋企, 你馬上走去清潔消毒,我吾會再嚟啦~

原文章由 wcandtt 於 08-6-13 10:45 發表

5. 有客人來我家後,會再洗 bathroom,抹地吸塵。

伯爵府

我有潔癖
去完街要立刻換衫先坐家中的凳
客人走後要用消毒藥水清潔家具,廁所,地下

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

無人黎我屋企會隔日拖地‧

但一有人黎過,我會即時拖地,跟手用毛巾抹過晒佢地坐過同掂過既野‧

試過有一日連拖三次地,首先係拖完地後囡囡同學上左黎玩 ~~~ 再拖,拖完後送石油氣黎 ~~~ 又再拖,總之拖地拖到我手軟..... 最重要係次次都再用滴露黎拖 .......

[ 本文章最後由 miriam 於 08-6-13 12:36 編輯 ]
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

侯爵府

呢d係正常既衛生常識,唔係咩?? 好多我都係咁做,我唔覺得有咩問題

原文章由 honglong 於 08-6-13 12:29 發表
我有潔癖

大宅

我好想知未嫁未娶時的屋企人算吾算係客人?

你的家人兄弟姐妹,你老公的家人兄弟姐妹?

原文章由 honglong 於 08-6-13 12:29 發表
我有潔癖

大宅

朋友,同事梗係咁...但屋企人呢(未嫁未娶時的屋企人)?

原文章由 vean 於 08-6-13 12:36 發表
呢d係正常既衛生常識,唔係咩?? 好多我都係咁做,我唔覺得有咩問題

大宅

其實若有潔僻,屋企又無工人房同工人廁,好難請工人的

有d 人會全家人用主人廁,留個客廁比工人用 (因為無工人房及工人廁) :lol: :lol:

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 wcandtt 於 08-6-13 10:45 發表

1. 所有人無論放工 or 放學一定要冼手先,再 take bath。

3. 出街衣不可上床。

4. 我每天都會用消毒藥水洗 bathroom,否則整個人都好唔舒服。

5. 有客人 ...

我c6都話我有潔癖

1.)穿過落街D衫褲一定要洗.(所以個洗衣機1日開到黑)

2.)早上起身吸塵/抹地1次,
中午阿仔瞓左在用除塵紙在抹同抹地1次.

3.)每日煮完飯都會抹番乾淨個廚房.

4.)如果小朋友黎過我屋企玩,走後我會清潔所有玩具.

5.)全家人1日起碼沖涼2次.

但係屋企得1個工人做...................

果個未係我囉

男爵府

我唔覺係潔僻, 尤其有了小朋友之後, 清潔呢家野更加唔可以懶.

複式洋房

乾淨好過污漕呢.....我都有潔癖呀,但自覺唔影響到人就得啦!

珍珠宮

畀面勳章

除左6同7外,我地都好似。 呢d只可以話愛乾淨,如果第4,你不停咁做的話, 先至係潔癖。

3. 出街衣不可上床。

5. 有客人 ...

伯爵府

我比你更加嚴重,巳經到謝絕客人探訪的程度,
阿仔老公工人全部被我迫到奶奶家住,
奶奶老公屋企人回來我們才回自己屋,
但我一回自己屋便不斷抹餐C
巳經看了醫生都未見好......
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

好多人都係咁,我爸都係....日日不停抺...感染埋我細佬都係咁....
我媽話有次佢沖完涼拎支地拖出黎拖番干地下,
我細佬行過,唔小心hi到佢隻腳板,
我細佬即刻話要沖涼,話地拖好多菌,
我媽話洗腳咪得囉,
我細佬話,d菌會走上身....要全身沖

大宅

咁我實在好污 "租" 呢

首頁

尾頁

跳至