論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Handsomewoman 的帖子

Me
其實都爭扎左好耐,,一黎依傢無工人,,有都話唔想湊小朋友,,二黎我2年請左3個,,真係再信唔過D工人,,真係無人湊,,自己心肝定同事業揀,,咁就一定係揀自己小朋友!不過我知道凡事都有兩面,,可能到時會比返工更辛苦,,但可以自己睇住佢成長,自己教佢野,,我諗咩都抵返晒啦

禁止訪問

回覆:妳地有冇人放棄份工,炒左工人做全職媽媽

男爵府

引用:我就覺得好睇你份工搵多少錢,+如果月薪可以

原帖由 supersjcandy 於 13-06-17 發表
我就覺得好睇你份工搵多少錢, 如果月薪可以請十個工人有餘的話,你會放棄份工嗎? ...
請唔到十個咁多。但點都鬆動過唔做好多。
其實自己冇乜點洗,係諗佢讀書時要用更多 。

男爵府

引用:Quote:原帖由+supersjcandy+於+13-06-17+發

原帖由 Handsomewoman 於 13-06-18 發表
請唔到十個咁多。但點都鬆動過唔做好多。
其實自己冇乜點洗,係諗佢讀書時要用更多 。
我份人工可以請到十個工人以上,所以放棄唔到,想留多D錢比佢讀書!

男爵府

回覆:妳地有冇人放棄份工,炒左工人做全職媽媽?

如果唔洗供樓我一定會做ftm,可惜經濟唔許可

男爵府

回覆:妳地有冇人放棄份工,炒左工人做全職媽媽?

如果唔洗供樓我一定會做ftm,可惜經濟唔許可

男爵府

夏天玩到顛 BK Milk勳章

就黎ftm.因是兩個.有d驚

大宅

我! 我唔係炒工人. 係我做咗3個月嘅工人辭職!!!! 今次之後, 我計一計, 而家AGENCY FEE 又貴, 請佢地, 好唔好機票都要包. 佢地人工又高咗. 一個CONTRACT, 兩年計, 11萬幾搵人返黎激自己! 又睇面色! 最大問題, 係教壞細路! 我兩年只係轉咗兩次工人. 而家工人又揀工, 仲惡過你.
好彩, 我大女5歲, 細女2歲. 最衰要人幫嘅時候已經過咗. 我之後, 最多計苦小小都唔想再貼錢買難受喇!! 最初, 我死計難計都認為, 頭家一個人搵錢, 全家都會餓死.

但原來, 橋到船頭自然直呢個道理! 大家加油!!!

大宅

回覆:rennieyy 的帖子

我都爭札緊。之前個工人做左4年幾好,但要返印尼生仔,無法。我由上年10月開始,共請左3個工人。一個做左1個月,1個3個月。新那個未到。前後都使左好多冤枉錢。
我兩個細路(1.5 + 5),工人又同公公婆婆住。都好難請工人。所以新來黎個如果唔做,都會全職自已湊。
無左份糧真係好唔舍得,但無法啦。

子爵府

Aquahui 發表於 13-6-16 22:43
我都好想唔做,但唔做嘢真係差一份人工,差好遠,好矛盾...

大宅

細B黎緊10月出世之後,我都會做FTM
放棄份工真係唔捨得,人工唔差、福利又好
但係呢1年半入面,1個工人偷野,3個工人辭職,我怕怕啦!
我最後一個工人仲要打BB ,又唔理佢搞到跌倒2次,再加埋不愉快經歷,我決定自己照顧返2個小朋友。
我實在唔想再浪費金錢、時間、心機去對住呢班根本無心做的公主和無良agent
小朋友係我心肝,雖然家庭收入少咗,但睇住佢地成長,見到佢地健康,自己教佢地,呢一切錢買唔到
取捨係難,睇下邊樣野對自己最重要啦!

別墅

引用:我都爭札緊。之前個工人做左4年幾好,但要

原帖由 ngmeingo 於 13-06-19 發表
我都爭札緊。之前個工人做左4年幾好,但要返印尼生仔,無法。我由上年10月開始,共請左3個工人。一個做左1 ...
我的情況同你差不多,大仔6歲,細女2歲,諗住請個好工人,睇住佢地兩個,自己可以出去做野,但係由上年9月起,前後走左3個,一個扮有情緒病,一個偷野,一個自己要走……
我已經可以“就”佢地都盡量“就”,但真係成日黑面,成日偷懶,成日覺得我對佢唔好,我都好想為香港貢獻,但係好無奈地放棄!

別墅

回覆:DicksonMaMa 的帖子

我本來都同你一樣咁諗,怕會變C9浪費左!我本來係專業人仕,有份好人工、但好忙!之前太忙寵壞左個姐姐,後來炒左佢把心一橫做ftm自己湊!其實見到小朋友進步成長,比以前出bonus更有滿足感!其實再好嘅姐姐都唔會及得上自己咁信得過!我都怕脫節,所以去HKUSpace報多個degree一科科慢慢讀,咁咪可以update下自己所有FTM加油,大家都好偉大架!

別墅

回覆:supersjcandy 的帖子

我真係放棄左咁嘅月薪,我有好多朋友都一樣。自己係會唔再捨得使$,好在本來我都唔大使。其實帶個健康快樂小朋友去街,一定吸引過拎住個靚手袋(個人意見)

禁止訪問

複式洋房

回覆:Handsomewoman 的帖子

我都係做到今個月,

別墅

引用:有冇ftm+再請工人?自己唔知攪唔攪得啱,高

原帖由 Annie888 於 13-06-20 發表
有冇ftm 再請工人?自己唔知攪唔攪得啱,高齢又唔係好有銭,但勉強都可請,請給意見。 ...
我大概半年後請返,其實其間我有請家務助理一星期來兩日,其他日子我自己抹地同煮簡單晚餐,(小朋友工夫就有無姐姐都一樣,全部我自己做返晒)。嗰段時間辛苦但其實handle到。你可以試下先。起碼唔使養多個人。我後尾請返工人只係因為受羣眾壓力(家人日哦夜哦)!

大宅

引用:Quote:原帖由+Handsomewoman+於+13-06-18+

原帖由 諾諾BABY 於 13-06-18 發表
我份人工可以請到十個工人以上,所以放棄唔到,想留多D錢比佢讀書!
Me too......
所以都係繼續做野
儲多D$早D退休

複式洋房

回覆:妳地有冇人放棄份工,炒左工人做全職媽媽

我迫住要甘做,但我個心係好想返工。做左大半年了,仍然吾慣。一路搵工人又等朋友工人介紹工人比我,但仲未搵到心水同岩。
不過,好睇自己個性格而去決定的。

男爵府

引用:我真係放棄左咁嘅月薪,我有好多朋友都一樣

原帖由 kbmomkbmom 於 13-06-20 發表
我真係放棄左咁嘅月薪,我有好多朋友都一樣。自己係會唔再捨得使$,好在本來我都唔大使。其實帶個健康快樂 ...
咁妳係打算以後都唔做野定過幾年小朋友大左再做返呀?

首頁

尾頁

跳至