親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

樓主, 你的plan 好似無預時間午餐, 或者我看唔到, 而晚餐要晚上8:00後先有, 有d更要9:00, 如果是我亞仔, 他們一日要食4餐, 單是吃, 連搵地方吃, 我估每天要用上4-5小時...

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 優異生 於 09-8-6 10:22 發表
呀...慘慘慘
11/8~15/8 台北應該會落大雨,
點算呀...行程好多都係室外架!

不用擔心,顺其自然,行程其實可以隨時改這是自由行的好處。如我1月去時日日落雨,第一日因落雨減少在淡水時間提早去坐摩天輪,由光(其實灰灰地)睇到黑雖然夜境冇預其咁靚,但都唔錯。

Day 2原本去動物園改去浸温泉及去babyboss,阿女超開心。本來阿女唔想去babyboss因她怕羞英文和普通話都唔多掂,所以本來planing 是去動物園,點知babyboss竟是阿女最愛。

7月時,book 好機票,上網才發現3曰都落雨,怎知去到時日日猛太陽,Day 1在桃園機場嗰一刻臨時改去大溪花海農場。

希望樓主有個開心假期。

大宅

各位台灣團友:
我仲係香港呀!昨日所有航班取消,不過大家在電視沒有見到我個樣(不過見到都唔知係我啦! )
我地兩個family整個早上便去改機票,改酒店,小朋友在我家玩,都不知幾開心, 機票巳經改了,下星期二(11/8出發[優異生,唔知會唔會撞到你呢?],14/8回港),本來5日4夜,現在因為無機位,便要縮短行程一日,但酒店仍未回覆,可能打風,人手減少了,所以未覆,大家預晒去玩,所以下午便去科學園踏單車,然後晚上在科學園內的餐廳食自助餐,那裡環境很不錯,全落地玻璃,外面仲有音樂噴泉添,阿女晚上回家,仲同姐姐講,今日係我地第一日的台北旅程,現在回酒店訓覺了,哈!哈!
阿仔有d唔開心,我便順便同佢講通識,話比佢聽,人生不如意的事情十常八九,帶佢去旅行,不但只淨係為了尋開心,也是去製造經歷,豐富人生,好似阿媽,"甘"大個人都未試過8號颱風上唔到飛機,你12歲就經歷過,你比其他人就知多d,我地唔洗在機場呆等,又或是早一日出發了,去到台北呆在酒店巳經要感恩了,所以今次上了這一課,希望他學懂!

原帖由 wingchu 於 09-8-7 11:03 發表

不用擔心,顺其自然,行程其實可以隨時改這是自由行的好處。如我1月去時日日落雨,第一日因落雨減少在淡水時間提早去坐摩天輪,由光(其實灰灰地)睇到黑雖然夜境冇預其咁靚,但都唔錯。

Day 2原本去動物園改去浸温泉及去baby ...

男爵府

好媽媽勳章

TO MACY
改左11號同我同一日,真係有緣啦...haha
人生不如意的事情十常八九,咁又岩wor,我太緊張啦,唔記得左旅行既意義,都係想開心下,輕鬆下,所以行程基本上都plan好左,但而家既心情係,到時隨心,去唔到咁多地方都無所謂,最緊要開心啦!
大家提醒左我,之前有人話我編個行程仲趕過旅行團,我自己都笑左出黎,係wor...我唔想跟團都係想舒舒服服咁去hea下,唔想個仔咁辛苦jer!
好在係度問下大家,如果照我自己plan果個行程咁行,一定係辛苦+唔開心收場呀....
唔該哂大家!!

男爵府

好媽媽勳章

day 1
下午4-5點到酒店,係西門町附近行下算啦
day 2
上午至下午3點babyboss,之後去淡水+摩天輪+士林
day 3
永康街-->中正紀念堂-->九份-->饒河街
day 4
上午動物園(4-5小時)-->台北101+誠品
DAY 5
西門町+台北車站-->1600到機場

複式洋房

回覆 45# 優異生 的文章

呢個plan幾好

day 2 BabyBoss 記住玩消防員、救護員、保全公司(因為可以坐消防車、救護車和押款車) 呢個係人哋嘅blog,你可參考,希望你個小朋友玩得開心 http://maureentw.pixnet.net/blog/post/18119649
day 3 饒河街夜市,記住食福州世祖糊椒餅(個名好似係咁)
day 4 動物園行到熱,記住入夜行館涼冷氣
熊貓館勁多人,及有張"飛仔(入場時派)"限時入內的
day 5 西門町啲shop冇咁早開舖

公爵府

MAYC,
態度正面積極,是小朋友的好榜樣.

樓主,自由行最大的重點是自由,去到邊度好玩就玩耐d,唔好玩就去另一度.上次我本來plan去完動物園去深坑食豆腐,點知玩到關門,就改去行書局街.打算去十分瀑布,點知雨濕濕怕小朋友行得唔方便,就改去其他地方.其實你最初plan了那麼多地方都有好處,起碼你知台灣有甚麼地方,到時去到,想有甚麼改動都容易.最緊要是心態上,不要去趕行程,那就ok.

侯爵府

各位我左Book8月14日出發,今次係第二次豉油行,去既景點主要為小朋友同第一次5同,由於決定得好急..好多細節都未清楚,希望大家比D意見

Day 1

約12:05到桃園機場(住西門町搭的士ok ma)

=>動物園=>晚飯:大閤屋台北旗艦店(5記得點去)

Day 2

早上:酒店早餐=>北投溫泉(未搵到邊間有冇好提議)
中午:袖珍博物館(午餐未知..到時至算)
=>幸福摩天輪
晚飯士林夜市

Day 3

早上:酒店早餐=>六福村
=>平溪(係咪可以係端芳搭的士去)
晚飯:由端芳搭的士去饒河街夜士可以ma
或回台北101...新光三越或鼎泰豐晚飯

Day 4

行書店街(5記得邊個站或者搭的士去)
買手信等約4點再由酒店去機場搭17:30回港

以下有幾處想去但5識去又5知應放係邉日去:
1)糖村
2)買大蝴蝶袋
3)大潤發
4)雞蛋布丁
5)江記華豬肉紙

謝謝各位先

男爵府

我的育兒心得勳章 環保接龍勳章

Day 1

約12:05到桃園機場
(住西門町搭的士ok ma)
可以搭客運nt140/人, 到忠孝復興站轉捷運到西門丁站
如的士約要nt1,100

台北旗艦店
電話 / 02-8789-5678
地址 / 台北巿松壽路22號3樓
    ( 華納威秀旁 )

Day 2

早上:酒店早餐=>北投溫泉(未搵到邊間有冇好提議)
中午:袖珍博物館(午餐未知..到時至算)
=>幸福摩天輪
晚飯士林夜市

Day 3

早上:酒店早餐=>六福村
=>平溪(係咪可以係端芳搭的士去)
晚飯:由端芳搭的士去饒河街夜士可以ma
或回台北101...新光三越或鼎泰豐晚飯
好似好迫, 六福村已可玩大半日, 再去平溪可能好晚!
Day 4

行書店街(5記得邊個站或者搭的士去)
台北車站

大宅

大溪花海農場

大溪花海農場好唔好玩?
要玩幾耐?
你係咪包車?

原帖由 wingchu 於 09-8-7 11:03 發表

Day 2原本去動物園改去浸温泉及去baby ...

侯爵府

原帖由 SALLY媽媽 於 09-8-8 21:10 發表
Day 1

可以搭客運nt140/人, 到忠孝復興站轉捷運到西門丁站
如的士約要nt1,100

台北旗艦店
電話 / 02-8789-5678
地址 / 台北 ...

謝謝先
1)如果將動物園同六福行程對掉可行ma?

2)木柵動物園去平溪是否比較近...搭的士可以ma?
大約多少錢

3)其實十分係咪係平溪線內?

大宅

我想問,動物園係咪台北市立動物園,大家無提到搭貓空纜車,有無咩意見?
另外,小人國係咪可以玩成日,我見佢架介紹都好多野玩,有新主題多啦A夢.
www.woc.com.tw

男爵府

我的育兒心得勳章 環保接龍勳章

六福好似向好遠, 之前我跟旅行團去過,

大約多少錢
應該是, 我上次是向木柵坐的士去深坑豆腐街食lunch再坐巴士去平溪.都成大半個鐘.

3)其實十分係咪係平溪線內?是, 不過一定要check行車班次, d車唔係好多, 過一班要等好內.我上次是由平溪車站坐去大華車站再行去十分

公爵府

原帖由 CICISASA 於 09-8-8 19:13 發表
各位我左Book8月14日出發,今次係第二次豉油行,去既景點主要為小朋友同第一次5同,由於決定得好急..好多細節都未清楚,希望大家比D意見

Day 1

12.05到機場,出境等等大概要1:00,到酒店要成個鐘,上埋房又起碼15min,動物湲5:00pm關門,太趕了.

=>動物園=>晚飯:大閤 ...

書局街其實西門町行過去都ok.

男爵府

好媽媽勳章

請問大家有無帶水呀,我仔得2.5歲呀!
驚佢會水土不服,可以溝水嗎?
thanks!!!

公爵府

我仔仔第一次去都是2.5歲,我無溝過水.

珍珠宮

你是否帶埋小朋友去的?那床夠訓嗎?這酒店OK嗎?
唔該哂...
原帖由 優異生 於 09-7-31 17:31 發表
請大家比d意見呀!

DAY 1
1415~1630台北機埸 -> 東龍大飯店1650~1740出發去淡水 ->淡水站1750~1810乘船到漁人碼頭1810~1840欣賞日落/情人橋(1832日落)1840~1910乘船回淡水老街1910~2000掃街+買手信2000~2045捷運到 ...

珍珠宮

HI 你好.咁你訂邊間酒店架?香城或香都酒店好嗎?合適同小朋友訓嗎?
原帖由 carmenng17 於 09-8-1 19:01 發表
我剛剛同4歲囡既行程
好悠閒既plan
Day 1
hotel--西門町
DAY 2
木柵動物園--饒河街夜市
DAY 3
淡水--士林官邸--士林夜市
DAY 4
228公園--博物館--台北故事館-hk ...

男爵府

好媽媽勳章

問過酒店話雙人房張床有4.5尺,應該夠位啦!

原帖由 Macusmama 於 09-8-10 13:46 發表
你是否帶埋小朋友去的?那床夠訓嗎?這酒店OK嗎?
唔該哂...

侯爵府

原帖由 SALLY媽媽 於 09-8-9 12:05 發表

大約多少錢
應該是, 我上次是向木柵坐的士去深坑豆腐街食lunch再坐巴士去平溪.都成大半 ...

5該哂先但重有D問題:
1)
如果將動物園同六福行程對掉可行ma?
如果六福5係咁值去我想改去淡水

2)
木柵動物園去平溪是否比較近...搭的士可以ma?
大約多少錢

應該是, 我上次是向木柵坐的士去深坑豆腐街食lunch再坐巴士去平溪.都成大半個鐘.
大半鐘係由深坑去平溪

3)
其實十分係咪係平溪線內?, 不過一定要check行車班次, d車唔係好多, 過一班要等好內.我上次是由平溪車站坐去大華車站再行去十分
我想由平溪搭的士去十份會很貴ma?
問題很多但FRl出發想盡快攪清楚謝謝!

首頁

尾頁

跳至