烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我建議樓主不要用公主的配方,因為是屬於高水量配方,不適合初學。
高水量配方的比較適合低溫烤焗,公主藝高人膽大就無所謂。
高水量的配方如果高溫烤焗,就會好好容易好似公主這樣,升得好高但也會跌的更多,就連公主也跌了不少,如果初學,可想而知。
你的配方無問題,用它練練吧!

伯爵府

減齡達人勳章

kenstin 發表於 20-3-28 00:12
我建議樓主不要用公主的配方,因為是屬於高水量配方,不適合初學。
高水量配方的比較適合低溫烤焗,公主藝 ...

我無乜研究配方證明c9即係c9,食得落肚就算

原食譜蛋黃蛋白都要秤,用克嚟量,我自己就簡化用3隻大蛋算數,唔通爭2克蛋白又打多隻蛋咩?另外佢本身油係用多d,我又減咗,糖又減咗,又無落發粉。

不過佢係用180c嚟焗嘅,我就當然冇跟啦,個爐先天不足。所以我從來都唔會用佢焗雪紡蛋糕,不過其他成品好好㗎

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

印第安公主 發表於 20-3-28 06:39
我無乜研究配方證明c9即係c9,食得落肚就算

原食譜蛋黃蛋白都要秤,用克嚟量,我自 ...

你使咩研究配方,咪埋眼都識整啦。

大宅

印第安公主 發表於 20-3-27 23:33

先預熱170C conv bake

今次我用返一路用緊既做法(唔想一次變太多野),但唔同既係參考公主既放焗盤同方法,同埋焗既時間及溫度( preheat 170, 入爐 150度 9分鐘,之後170度10分鐘)
但19分鐘真係唔夠,竹籤篤入去仲有麵糊,最後加多15分鐘, 170度總共34分鐘,去到尾15分鐘真係要加錫紙因為開始燶, 就係我開左門加錫紙佢就回落返。。。都係失敗個底

我諗我會試多次我浴水成功焗到既方法試多次。。如果都唔得我真係放棄喇。。
已經比老公叫我收手。。(emoji)

ps, 我只變過一次溫度,由第9分鐘150度上170度, 相入面溫度係溫度計度到既

伯爵府

減齡達人勳章

monictw 發表於 20-3-28 15:49

今次我用返一路用緊既做法(唔想一次變太多野),但唔同既係 ...

唔緊要啦
如我上面所講,呢個爐除咗雪紡蛋糕仲有好多嘢啱整
你無買錯嘅
不過佢d盤同架質素差,好快生鏽,因我部係水貨,買嗰陣香港未有行貨賣
我唯有去上海街配過d架

禁止訪問

大宅

Gigicheung000 發表於 20-3-28 17:28
回覆 monictw 的帖子

我未整過,如果唔夠高,多數因為發蛋白唔得先唔識高

發到2.5~3倍高左右

禁止訪問

大宅

印第安公主 發表於 20-3-28 06:39

我無乜研究配方證明c9即係c9,食得落肚就算: ...

公主,好想知點解你會話個爐先天不足? 太細? 無上下控火?
我剛剛試多次用之前成功既方法,水浴+ 加150度 20分,160度20分,170,15 分total 55分鐘,但最後都係個底問題,睇黎我上次都係好彩。。

係咪有啲布丁層呢?
差樣樣估計係我個蛋糊拌得唔均勻。。

伯爵府

減齡達人勳章

monictw 發表於 20-3-28 20:21
我剛剛試多次用之前成功既方法,水浴+ 加150度 ...

先天不足我係指高度,我個模頂會頂住上發熱線,你嗰個反而尚有少許空間,香港無乜幾多款焗爐有得set上下火

布丁層應該係喺底下,你嗰層喺面

你唔用雪紡模試吓?水份遇熱揮發,令個蛋糕向上爬,你個天使蛋糕模唔夠高,所以佢係脹,唔係依住個模爬升

或者你仍然想用個天使蛋糕模的話,你要Cut一半份量,即係蛋糕喺個爐入面最脹最脹時,個頂都係要貼實金屬模,而並非double 佢自己個size拱起,即23樓第一幅相,脹到double,一定會勁縮

伯爵府

減齡達人勳章

monictw 發表於 20-3-27 17:49

我今日試下用個戚風模焗, 160 40mins, 170 10mins, total ...

你用3蛋同雪紡模整呢個嘅時候,麵糊份量反而正確,只係個底火控制得唔好

伯爵府

減齡達人勳章

monictw 發表於 20-3-28 20:21
我剛剛試多次用之前成功既方法,水浴+ 加150度 ...

我呢個蛋糕就係用steam oven conv bake mode低溫slow cook
所以即使麵糊去到模嘅八九成都ok
因為佢完全無膨脹
焗熟都無皺縮

BK攪乜add唔到相呀?
係62樓第4張相

大宅

印第安公主 發表於 20-3-28 21:43
你用3蛋同雪紡模整呢個嘅時候,麵糊份量反而正確,只係個底火控制得唔好

...

咁點解布丁層會係面?? 我幾個都係咁

我都唔知點可以控制好底火。。2層錫紙墊底都唔得,你估4層得唔得呢? 再唔係紙皮墊底?

你睇到我打發個蛋白ok嗎? 會打過龍?
同埋睇左你62樓第4張相,都好靚呀,conv slow cook 係幾多度幾耐?

唔好意思我太多問題了

伯爵府

減齡達人勳章

monictw 發表於 20-3-28 22:02
咁點解布丁層會係面?? 我幾個都係咁

我都唔知點可以控制好底火。。2層錫紙墊底都唔得,你估4 ...

你幾個都係脹高過個模double,實情嗰d係皺紋

我試整時我刻意用盡跟爐嘅法寶,目的就係你都一定會有齊,可以跟到

我覺得你d蛋白ok,拌勻嘅手法都唔似有問題
你只係唔熟個爐溫,overcome 唔到佢嘅先天不足啫

Slow cook蛋糕係下面條link,Kenstin一開始已經講咗低溫焗都可以

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18106473
我個6吋模唔高,所以我份量我要除三X2,即係只用2蛋,麵糊去到模嘅八成左右

條link有原食譜
佢係用140同170
我哋個爐先天不足,所以我用120同150
我如果用我個大爐焗,我都會跟原食譜嘅溫度,唔使試嚟試去咁煩。不過你熟咗之後,就會知係減十至二十度左右就無錯

大宅

印第安公主 發表於 20-3-28 22:14

聽你咁講問題應該唔係打蛋白同切拌。。咁我都安心啲, 起碼排除呢樣野。。可以主力研究下控制底火呢樣野

我試下將份量cut一半用返天使蛋糕模,等佢漲到同個邊一樣先。。
你話,我23樓第1張相size 脹到double但無個模比佢向上爬一定會縮,縮係個底縮定個面縮?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

焗爐不夠空間就要控制底火,如果貼住的話你墊幾多錫紙都無用,好似公主墊板方法並不可取,因為貼住,以她的技術,又用快焗,即使唔墊野都未必有問題。
之前叫你試下用紙皮,紙盒剪個比模底大的圓形,這種才是真正有效格火。
嚴格來講,公主的蛋糕對她來說是個失敗之作,因為溫度高,爬升過度,所以跌幅肯定比他平時的大,另外底火問題為何不會出現在她身上,也是高溫快焗,時間越慢問題會隨著時間越長而擴大。
學戚風就最好用返戚風模,戚風蛋糕對烤焗空間,溫度,模具,樣樣都重要,你已經欠缺前面兩樣條件了,為何要放棄模具?

分析問題就要用科學角度,按照你的蛋糕圖,問題就是底火過大,其他問題就只能看解決了底火問題再說,繼續嘗試吧!

伯爵府

減齡達人勳章

monictw 發表於 20-3-28 22:57
聽你咁講問題應該唔係打蛋白同切拌。。咁我都安心啲, 起碼排除呢樣野。。可以主力研究下控制底火呢樣野 : ...

佢係好放肆咁膨漲
即係整體d氣泡都會任意漲到好大,甚至會爆破
所以你會見到即使無上半part嘅皺紋,下半part嘅氣孔都係粗糙

你睇返我golden sponge cake 嘅低溫slow cook,蛋糕入面嘅氣泡無放肆地膨漲,所以即使凍咗,d隆隆都係好細密,完全無粗糙情況出現

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

另外一個我想講的,就是水浴法,我唔明你點解要用此法,其實水浴法很多人理解是令蛋糕濕潤啲,你試下用科學角度唸下會唔會?我個人覺得,剛剛相反,反而會使蛋糕更乾,道理我好難解釋,只能說,有蒸汽的空間焗野,更快抽乾水分,好似法包要噴蒸汽,要使肉類更脆身反而噴點蒸汽有幫助,炸或焗吉列豬扒反而將掩了麵包糠再噴水再炸會更脆,這些反常識方法,反而不是很多人知道。
不過anyway唔緊要,這種焗法影響不大。

大宅

印第安公主 發表於 20-3-28 22:14

由於我搵唔到紙皮所以我搵咗整格仔餅嘅矽膠模墊喺抵擋火,
最底開始蒸架, 薄itit片,底盤,矽膠模,錫紙最高先放戚風模。。
都係3蛋,用7吋模,最高位高過模小小,preheat 170度,入爐轉150度10分鐘,170度30分鐘。。。
結果係一半個底半個凹陷半個無事。。
我已經make sure 個底係evenly sit on 矽膠模。。可以底火仍過強?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

火氣仍然很大,我還是覺得這種焗爐比較適合低溫焗,140度35-40分鐘,另外就是,預熱後才把焗盤和模具等整體放入爐,這種硅膠太高了,太接近上火了,在超市隨便能找到無用的紙箱,應該唔難找的。
一般紙箱都可以入焗爐,都安全的,有啲人整長崎蛋糕都會用到紙皮的,可以放心使用。

首頁

尾頁

跳至