自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

上一輩牙醫好多菲律賓大學畢業,我睇開嗰個就係。牙醫係靠經驗。而家香港海外牙醫可以執業嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lojo11 發表於 24-5-22 11:13
咁都得? 應該要實習下...好多老人家牙有問題.. 幫下佢地啦..

總有離別的時候

男爵府

醫管局依家先「發現」牙醫科的學士缺乏實習?
咁多年比咩鬼遮眼冇揭穿?
唔怪之得以前我c6搵牙醫剝後牙剝到撞突左前排的門牙,
條友仲死撐唔認,極嬲但又投訴無門。
以後千祈唔好話香港牙醫世界排名,得啖笑,
北上仲有保證d。

複式洋房

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

gruntel 發表於 24-5-22 15:50
唔怪之得以前我c6搵牙醫剝後牙剝到 ...
我有個舊同事仲慘,牙痛去睇牙,個女牙醫話要剝,咁就剝啦,點知佢唔識仲鉗爆左隻牙,痛到佢飛起 & 喊,立即約另一個男牙醫,個牙醫話依隻牙應該係要開刀,唔可以就咁鉗
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

gruntel 發表於 24-5-22 15:50
唔怪之得以前我c6搵牙醫剝後牙剝到 ...

政府消息人士指,由2012年起牙管會已對港大牙醫課程作出3次評審,頭兩次只是「掹掹緊」有條件認可,反映牙科生臨床經驗嚴重不足,極需改善,個別牙科生甚至是「牙都未剝過」。消息人士指,若然牙管會不認可港大課程,影響的是所有學生,屆時牙科生可能要參加牙管會的執業試,惟據數字外來牙科生參加執業試,及格率低於一半,反問學生又是否願意冒「肥佬」風險,未能成為註冊牙醫。

政府於2021年曾要求港大採取補救措施,確保提升學生臨床訓練質素,強調當局最關心的是牙醫服務的安全、質素及穩妥,否則會對市民構成風險。在牙管會支持、港大同意下,政府提出引入實習要求,港大亦有告知學生,本來一直相安無事,但當條例草案提交到立法會審議,卻有議員突然為學生「請命」。消息人士形容,現時方案是「兩全其美」,一方面確保港大課程不被DQ,二是亦確保牙科畢業生必定獲實習聘用,認為若不做實習、課程又不被牙管會認可的話,才是對牙科生「不近人情」的做法。

男爵府

天貓 發表於 24-5-22 10:51
牙科點可以紙上談兵,冇實習可以畢業?

咪係,真係好恐怖吓。怪5得之我有兩隻入面大molar 若干年後要重杜牙根啦,嗰位牙髓專科醫生話之前那位牙醫幫我隻牙杜得唔清……又試過d牙,本來只蛀牙少少,補完後過一兩年物料脫落又要補過,個窿仲越嚟越大,最終救冇可救時就要杜牙根囉,無限輪迴……唔好話我梗係你5注意保護牙齒啦?! 牙齒係我自己的,5通整完牙5想佢持久啲咩,最弊係牙醫質素根本好參差,攞我地啲牙來"較飛"。希望政府今次落實牙醫一定要有一年實習(最起碼啦)才發牌俾佢地出來行醫,唔好出來搵人做試驗品去害人

男爵府

李露眉 發表於 24-5-22 09:25
咁世界牙科第一點得黎?

睇01話呢個第一排名只會評核:1.大學教授水平 2. 國際化程度 3. 教授論文數量及其引用次數 4. 畢業生薪酬水平等喎
吓,難道呢啲無關病人睇牙科ge嘢世一,就可以實習實務嘢包尾嗎? 簡直係天大笑話!
牙醫手勢好,臨床經驗應該才是最重要呢!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

港島西的菲臘牙科醫院
就是港大訓練牙科大學生的,
有老師在場指導.

因covid 停了多少次實習訓練,
我唔清楚.

但「 消息人士」指出在“6 年學制”,
居然有“些學生一隻牙都冇剝過”,
好似誇大事實

私家牙科好似話生意被深圳搶了不少生意,
但又不肯減價.

現在有「不名人士」踩準牙科畢業生,
6年都未剝過一牙咁誇.

請問「 有消息人士」:
菲月牙科醫院在最近6年,
因新冠怕傳染,
對外“停止公眾服務”多少年/月!?
6年? 4 年?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

esmehouse 發表於 24-5-22 16:50
我有個舊同事仲慘,牙痛去睇牙,個女牙醫話要剝,咁就剝啦,點知佢唔識仲鉗爆左隻牙,痛到佢飛起 & 喊,立 ...

無落麻醉葯?唔應該痛架喎

我早年去洗牙,點知檢查牙果時話智慧齒最好剝喇,結果上排智慧齒都剝左9個字,個女醫生同我都好攰,真係唔知佢係咪無經驗,總之我就對女後生醫生剝牙就有重大陰影喇
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jasmine-4711 發表於 24-5-22 17:32
港島西的菲臘牙科醫院
就是港大訓練牙科大學生的,
有老師在場指導.

果度好似淨係收特別case做教學,剝牙呢類唔入流
放下自在

珍珠宮

linglingba 發表於 24-5-22 17:20
咪係,真係好恐怖吓。怪5得之我有兩隻入面大molar 若干年後要重杜牙根啦,嗰位牙髓專科醫生話之前那位牙醫 ...

其實佢哋完全冇實習,就可以畢業,真係估唔到…

睇到呢啲新聞,簡直覺得震驚, 可能真係會多咗人上大陸整牙,佢哋經驗真係會豐富啲

我都試過杜牙根失敗,隻牙裂咗,要剝咗隻牙

翡翠宮

esmehouse 發表於 24-5-22 11:10
算啦,現在讀大學係錢途行先,有幾多人鍾意對住棚牙呀

唔單止牙醫,醫生都係,而家絕大部份係睇$份上,根本無心做,又唔願捱⋯我地果個年代,經濟起飛,行行都有出路,讀書叻既係百花齊放,跟興趣選科,所以讀醫同牙醫既係真係有心讀,好有heart…. 而家做病人只有自求多福

別墅

黃綠牙醫書都冇讀過以前都好多人去剝,時代唔同啦,日後既牙醫只需要識書本上既野已經可以執業,到時多數係機械人做手術,醫生只係隔離睇住有冇差池

別墅

TATEYAMA 發表於 24-5-22 10:35
畢業出嚟先揾客做白老鼠
有間XX牙科出名就係請fg去做...如果你剝智齒撞到佢地...祝你好運

男爵府

回覆 hct300 的帖子

發生在香港.

男爵府

天貓 發表於 24-5-22 17:37
其實佢哋完全冇實習,就可以畢業,真係估唔到…

睇到呢啲新聞,簡直覺得震驚, 可能真係會多咗 ...

咁樣真係對消費者完全冇保障。睇01話牙醫管理委員會在12年或前已發現牙科學生臨床培訓未達標了,為何在十多年後今日才公佈出來呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 24-5-22 17:35

我早年去洗牙,點知檢查牙果時話智慧齒最好剝喇,結果上排智慧齒都剝左9個字, ...
就算有麻醉藥個份量應該唔夠,否則點會痛到痴線
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

cattz288 發表於 24-5-22 17:37
果度好似淨係收特別case做教學,剝牙呢類唔入流

不是, 我媽去菲臘牙科脫過智慧齒,
學生又怎可以不學剝牙,
學生要學剝智慧齒,
但普通剝牙居然可以唔識?
有點說不過去吧

因新冠禁止對外服務, 少了實習機會,
水平差了,這點我相信.

但6 年來,一隻牙都未剝過, 我不相信.

寶石宮

cattz288 發表於 24-5-22 17:35

我早年去洗牙,點知檢查牙果時話智慧齒最好剝喇,結果上排智慧齒都剝左9個字, ...
我早幾年係 QM 一次過剝 4 隻智慧齒,個牙醫仲要係超有經驗

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊