自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

政府提出修訂《牙醫註冊條例》,要求本地牙科畢業生在6年制學士課程外,加多一年在公營機構實習期,引發爭議,有議員揚言提出修正案,讓現屆學生在課餘時間進行實習,避免延遲畢業。醫務衛生局昨發3000字長篇新聞稿回應,首次直接點出港大牙醫學士課程的臨床訓練存在「結構性問題」,並指在學期間以全職參與實習並不可行。

部分牙科生「牙都未剝過」
據聞,醫衛局局長盧寵茂昨約見不同黨派議員,解釋加入實習要求的重要性,並翻出10多年前牙醫管理委員會的信件,顯示當時已向港大強烈提出改善牙醫臨床訓練。盧寵茂席間更舉例,有6年級牙科生「手藝」仍未達標準,強調要把病人權益放在首位。有議員指,目前牙醫課程偏重學術理論,但並非「讀書叻」就可以勝任,更重要是實用性,特別是面對不同需要、不同類型的病人,實習有助大大提升實戰經驗。

政府消息人士指,由2012年起牙管會已對港大牙醫課程作出3次評審,頭兩次只是「掹掹緊」有條件認可,反映牙科生臨床經驗嚴重不足,極需改善,個別牙科生甚至是「牙都未剝過」。消息人士指,若然牙管會不認可港大課程,影響的是所有學生,屆時牙科生可能要參加牙管會的執業試,惟據數字外來牙科生參加執業試,及格率低於一半,反問學生又是否願意冒「肥佬」風險,未能成為註冊牙醫。

https://www.stheadline.com/polit ... E7%A8%8B%E8%A2%ABDQ

水晶宮

準牙醫牙都未剝過?之前睇過話香港牙醫學科排名世界前列,咩一回事呀

水晶宮

咁世界牙科第一點得黎?

寶石宮

2023年兔年勳章

Jane1983 發表於 24-5-22 09:19
準牙醫牙都未剝過?之前睇過話香港牙醫學科排名世界前列,咩一回事呀 ...

HKU Dentistry
QS WUR by Subject #3

https://www.topuniversities.com/university-subject-rankings/dentistry?tab=indicators

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

剝牙咁普通都未做過

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

牙都未剝過就畢業,正式出去診所做? 真定假? 好驚喎
以後去睇下牙醫要揀d大齡

子爵府

野原美冴 發表於 24-5-22 09:28
牙都未剝過就畢業,正式出去診所做? 真定假? 好驚喎
以後去睇下牙醫要揀d大齡
...
一早唔揀剛執業的

公爵府

以前同大陸醫院院長吹水,佢話香港技術好,儀器先進,但臨床比大陸小得多。。。我覺得佢講得有道理。。所以10年前個手術,我請埋省教授做個手術,都係比多幾千。。全程先萬幾。。我係聖保x做,收我10幾萬。。。個手術到今日都好滿意

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

港大牙科QS世界排名第三,但部份準牙醫連牙都未脫過,完美演繹什麼是紙上談兵!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

堅定流,又話香港牙科頂瓜瓜嘅?
睇牙醫真係要睇吓佢畢業年份先好幫襯!

珍珠宮

回覆樓主:

又話香港牙科世界第一,竟然無實習,連牙都未剝過? 有無可能?

男爵府

李露眉 發表於 24-5-22 09:25
咁世界牙科第一點得黎?

淘返黎?!

翡翠宮

jaycee_mami 發表於 24-5-22 09:36
港大牙科QS世界排名第三,但部份準牙醫連牙都未脫過,完美演繹什麼是紙上談兵!
...

翡翠宮

KINGMAX 發表於 24-5-22 09:31
一早唔揀剛執業的

醒目

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

好驚嚇喎 牙都未剝過就畢業,正式執業先嚟學剝牙

伯爵府

即係理論第一,實習未得。

水晶宮

回覆 Poyau 的帖子

我知佢排名高,但準牙醫無剝過牙,唔合理吧。
識個牙醫家長,佢話香港d牙醫水平唔得。我以為佢係自大鍾意踩同行,原來都未必錯得曬。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Jane1983 發表於 24-5-22 09:19
準牙醫牙都未剝過?之前睇過話香港牙醫學科排名世界前列,咩一回事呀 ...
可能係課程第一,但出來的就另一回事
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

回覆樓主:

畢業出嚟先揾客做白老鼠

333s    發表於 24-5-24 08:17

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

課程注意學術,所為實習課,其實係幫教授做projects 做research,同埋做assistant 睇症,菲臘牙科中心嘅病人, 係揀過曬要符合教授嘅科研目的,
世界排名QS ranking 就係靠依啲projects & research 上位

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊