在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

我囝囝啱啱一歲

伯爵府

個人意見, 如果2個都係返全日+自已唔送飯在學校訂飯+搭校車就會舒服好多, 請個家務助理已經ok啦, 好可惜我的配搭原全唔係咁, 所以至咁辛苦囉 因為阿女點都唔肯食訂飯, 細妹報唔到全日班, 2個女學校都係行15分鐘到, 大女行去細女學校又相隔10分鐘, 就係咁, 日日要同一路線行來行去, 真係人都癲 不過細女如果讀到全日班每個月都要俾多$1500+5xx伙食+大女訂飯約400 都要用多成$2400啦, 我咪當俾多$1000就可以請個full time工人, 計落有sol 囉 到細女上左小學, 條數又唔同咁計
原文章由 JoJoleung911 於 08-7-15 17:41 發表

我既情況同你差唔多, 大囡今年9月P1, 細囡就讀K1, 想遲職唔做, 返屋企幫下囡囡讀書同成長, 但怕好忙的私人時間, 工人12月就到期, 諗緊請唔請過個新工人幫下自己, $$就要慳D, 唔似以前自己搵自己洗la ... ...

禁止訪問

民房

大家好,我做了全職媽媽三個月呀!
囡囡十個月大,每日可以陪住個囡成長是好開心。
但是,有時都好悶和辛苦。我唔想請工人,有個外人在屋企好唔方便呀!

禁止訪問

大宅

原文章由 psmanjune2008 於 08-7-19 22:50 發表

大家好,我做了全職媽媽三個月呀!
囡囡十個月大,每日可以陪住個囡成長是好開心。
但是,有時都好悶和辛苦。我唔想請工人,有個外人在屋企好唔方便呀! ...

我個囝囝都歲喇, 我都係唔鐘意屋企有個工人係到, 所以先自己湊, 不過自己湊真係好開心, 日日都有趣事發生, 攪到我要日日update個blog架, 不過就真係好開心架, 呢d回憶咩辛苦都忘記了.
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

大宅

我Jamel囝8月就1歲啦,11月開始做全職媽媽,又興奮又擔心

大宅

我岩岩做左全職mama都四個月喇.
我有二個小寶貝, 歡迎入黎探下我對豬仔豬女~~ : http://hk.myblog.yahoo.com/alicechan914/

別墅

大家好, 我係單親媽媽, 囝囝依家3歲半, 今年9月番k1全日班, 我好想做全職媽媽呀, 好想送他番學接佢放學, 好想每日買定餸等他放學番黎整比佢食, 好想多d時間陪佢呀! 但......

複式洋房

我都啱啱做左全職媽媽3日, hehe! 有時都幾悶, 我個女8個月大, 不過日日對住佢都好開心架!

複式洋房

我都係full-time mom. 個仔7個月大. 屋企就得我一個湊佢. 有時無得轉手會好辛苦. 有時喺廚房做野又聽到佢喺房大叫, 個心都離一離 , 然後急急腳走入去睇佢.

早2星期我有諗過請工人, 我去做番工. 因為嗰時我好累, 累到行步路都覺得好重. 好在我老公都發覺到, 開始幫多d手. 就係咁, 我又打消咗呢個念頭.

我覺得可以負擔當然full-time mom好.

但我覺得無論full-time mom, working mom or single mom. 你愛兒女, 兒女一定知 . 我d朋友almost都係working mom, 佢地都係好mom mom.

好似我自己, 我媽媽係full-time mom, 但唔會照顧我地. 佢係full-time playing mom. 我地屋企唔窮, 但我兩兄妹無人理, 無飯開,連餅乾碎都食晒 . 好在有時外婆嚟救濟下我地.
之後, 屋企請咗工人, 好dd. 不過都係always 見唔到嗰兩個唔"痴"家嘅papa mama.

可能係papamama嘅關係, 我好想做full-time mom.

大宅

我都做左全職媽媽差唔多一個月喇,個女已經3歲,因為佢要番學喇 ,想跟足d,而且咁岩又有左第二胎,所以就冇做份工,
不過其實湊bb都幾辛苦架.個女又坐唔定,成日週圍走,食飯都冇時停,可能之前係婆婆湊既關係,寵壞哂, 好彩我老公都會幫下手湊下

大宅

陪月勳章

Hello, 各位媽咪
我雖然有兩個小朋友, 不過都係剛做左全職媽媽一年左右. 囝囝依家九個月大, 呢個九個月以來我儘量每天為佢影相及影Video作為留念; 或者可以話係希望自己唔會錯過佢成長既每一刻.
雖然期間有好多辛苦 (自己湊兩個小朋友) 既時候, 不過 enjoy 多過辛苦囉!

侯爵府

你哋就好啦,我想做全職媽媽好耐了,無奈老公唔讚成,個女已經三歲今個月就讀K1,真係好想辭咗份工自己照顧番個女呀﹗

大宅

我都係全職mama, 我放完產假第一日就resign, 跟住補左1個月糧比公司囉

雖然自己湊B係好辛苦&好累, 不過又真係好開心喎, 睇住佢一日一日成長, 好珍貴架

所以我覺得做全職mama係好幸福既事, 因為好多人想做都未必容許做到, 而我地既老公咁支持我地做全職mama, 就算要慳d用錢都值得囉

水晶宮

芝姑Bebi,

我的情況和你差不多,哥哥9月讀小一,堅持要我送飯,最好要有湯和水果,經討論後,湯可以取消,妹妹讀9月升K2,也是半日班,路程時間與你差不多,我也是整天在同一路線走來走去,妹妹下午還有興趣班,行得多就當做運動,放學後就要變身做補習老師,教哥哥做功課和溫書,然後煮飯,洗碗......是很辛苦及悶,所以有空會做家長義工,一來可以認識新朋友,二來可以更了解學校,從而幫助子女如何適應課程,每當看見他們在我教導下有所進步,我就覺得是值得的,我已做了全職媽3年,我想我會一直做下去,所以你也要加油,發揮"師奶精神"努力照顧他們。

Maria

男爵府

剛剛resign咗 , 仲煩緊好唔好做全職媽媽 ..因做full-time mum就唔用工人...我好擔心冇時間同老公行街拍拖,完全冇二人世界..會好困身...真係好難決擇!
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

複式洋房

full-time mum 1.5 YEAR
I ALWAYS ONLY
TAKE CARE 2 CHILD
1 SON 14 MONTHS
& 1 DANGATHER 8 YEAR

別墅

醒目開學勳章

Hi ling619,
我地兩個細路D年紀好似, 我都响度諗緊做吾做FULLTIME MOM 好!
即使有工人,我驚仲辛苦過返工。

原文章由 ling619 於 08-8-9 12:54 發表
full-time mum 1.5 YEAR
I ALWAYS ONLY
TAKE CARE 2 CHILD
1 SON 14 MONTHS
& 1 DANGATHER 8 YEAR

民房

我都係有兩個小朋友, 大女8歲, 細仔7個月大, 大肚時已辭職, 做左一年全職媽媽, 超辛苦, 仔仔睇小眼都唔得, 個女又要跟學業, 有時送佢去參加課外活動又要湊埋個細既, 真係好辛苦架, 加上個女開始complain 我好少時間陪佢.......... 唉, 個女升小三, 關鍵時刻, 真係好需要比多的時間個女, 但真係無辨法, 可能自己太 ja 啦, 而家都要請個工人幫忙, 自己無做野, 又請埋工人, 會唔會好過份呢? 雖然老公 fully support me, but 奶奶唔知點睇........ so worry

首頁

尾頁

跳至