夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實結婚耐左,係唔係感情一定會轉淡?點算好? 好唔開心...

tansyneko    發表於 18-9-18 14:12

伯爵府

taylor100 發表於 18-9-17 13:53
其實結婚耐左,係唔係感情一定會轉淡?點算好? 好唔開心...

唔會呀,我地都仲係好似拍拖咁

大宅

我跟老公由拍拖到婚姻已廿幾年,囡囡15歲, 仲好好, 老公打打吓機,會叫我行埋去攬攬,鍚鍚, 瞓覺亦會拖手,我老公工作要輪班的, 返早送她出門, 返中等佢放工煮消夜佢食, 返夜放早上返黎煮早餐佢食, 雖然好少事, 這都是愛的表達,及大家可以傾吓計,如果 放假就去行吓街食吓野, 到 復活節,暑假去吓旅行,可輕鬆一吓,又增添情趣, 有時個女都頂我兩個唔住, 一段婚姻系兩者共同經營,磨合,互相關心, 包容,溝通,及珍惜眼前人,樓主加油哦,不要放棄,主動啲

別墅

感情淡左其實都好難變成熱戀。唔離婚只是責任

複式洋房

回覆樓主:

拍拖耐佐都會啦
過佐熱戀期會繼續努力維持落去先叫愛囉

男爵府

.

男爵府

回覆 taylor100 的帖子

我只知男人都喜歡小女人,柔情似水,以柔制剛!另外我會把家中事務(小事)辦妥,不煩擾他,但大事必向他請示,男人都愛威不愛煩。
我不怕他知道我需要他,男人喜歡自己有地位。
不過每個人都有自己特質,就像食物一様,要加糖還是添醋你要掌握好,不要太用力,不要太着急,落點心機,你的心意會打動他,加油!

大宅

taylor100 發表於 18-9-18 10:25
回覆 venf 的帖子

我完全係咁O既感覺, 有時得自己一個係度做, 好似會越黎越灰心 ...

我都係咁, 已經心淡哂.
這一兩年都已間中做之前十幾二十年無做過既野黎氹佢開心, 但效果好差, 最多只讓C9高興半天咁, 佢好快就會無感覺, 做到好無癮...

男爵府

回覆 taylor100 的帖子

或者佢工作上唔係咁如意或者好攰、少不免返到屋企會黑面,當我見到咁樣我會唔出聲,拿拿臨做好家務,攪掂埋個女上床瞓,然後靜靜坐向老公隔離然後幫佢按摩下,膊頭又好手腳都好,總之有身體接觸,慢慢佢就會冷靜咁你咪打開話題囉!我老公初初都唔識表達自己所以我不斷搵唔同方法,我返三曰工,冇工人自己做家務煮飯,有時好攰但我如果乜都唔試下,點同個老公一世喎!男人好多都唔會或者唔識表達自己,佢哋冇心嘅,唔同男人要搵唔同方法「對付」,一定會有弱點,所以樓主要加油,你嫁畀佢係因為愛吖嘛 :)

複式洋房

taylor100 發表於 18-9-18 10:23
回覆 BowieFungF 的帖子

點樣可以做到? 平時點樣維繫感情?

一言難盡既。。。互相關心,互相理解囉。唔好咁多怨言,多d身體接觸。唔好諗住改變男人,接受當下既佢。自己要有自己既興趣,要能夠自己獨處,亦要理解同接受佢要自己獨處既時候。誠實坦白,對男人表達要一直線,唔好放野喺心度想佢估你同理解你。有事一定要過濾完,轉化為理性言語講出口,少情緒化說話。床上要保持活力,令佢保持興趣。暫時諗到呢d

伯爵府

我同C6由相識拍拖到結婚而家都10幾年……我地感情都算過得去,未至於話冇左愛情得翻親情嘅地步。我地冇小朋友。
當然都有試過平淡,感覺淡左,原因係工作,大家都忙,壓力大,溝通少左……但我地之後攤開來講。係依段婚姻大部分都係老公遷就我多,氹我多。但係當佢忙,壓力大,我會收起自己嘅脾氣,會忍,會氹下佢,俾D驚喜佢……幸好,我地都識得互相感恩對方嘅付出。

大宅

回覆 venf 的帖子

我完全係咁O既感覺, 有時得自己一個係度做, 好似會越黎越灰心

大宅

回覆 BowieFungF 的帖子

點樣可以做到? 平時點樣維繫感情?

大宅

回覆 FennieMan 的帖子

可能有左小朋友之後, 少左(應該係話無哂兩個人O既時間同空間)
我都好想可以多D 2人世界

大宅

回覆 smile930 的帖子

多謝, 我都希望可以好番...

大宅

回覆 Jasper911 的帖子

好似我講句野......望下佢......都唔岩咁搞到好似做少少就會激嬲佢咁..

大宅

回覆 Tyasnm 的帖子

真係好, 點做到咁恩愛? 平時會做D咩令去維繫感情? thanks

大宅

越來越淡係好正常, 只要單方面其中一個淡左, 另一半就會開始跟住淡, 我既情況就係咁. 要KEEP住熱戀要雙方面, 一個人係做唔到, 所以唔係話單方面努力就能挽救, 當然唔努力就一定無得救. 可是努力左好多時候都係白費功夫.

大宅

我都覺得我們愈來愈淡

瑪瑙宮

找婚姻輔導.

首頁

尾頁

跳至