1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

聽聽埋埋....都好似唔知D K1係點收生!!雖然係未公報....但好奇想知道一般收係咩標準!!^^

男爵府

asukav6 發表於 18-12-5 11:52

報名幼定學券?學券唔太熱門個D多數精精靈靈冇爆喊都收喎

全學卷。。但係都冇,全程冇喊,有答一半問題,做指令全部有做

大宅

pigpiglamlam 發表於 18-12-1 09:18

我仔2歲in有間要識穿珠仔,用考3歲ge野考個2歲ge,根 ...

我覺得同一套標準去對待所有applicants反而先係公平。唔通因為你個小朋友細d所以老師要專登問少d、簡單d、等你個小朋友容易d過到關叫做公平? 而事實上,係interview又面,d老師好多時對待細b已經好包容,會多d引導,對我來說已經好足夠。

我小朋友都係細b,第一年考唔到幼稚園,所以第二年再同佢努力過~ 我覺得盡力就好,細b能力不如大b亦係好正常ge事。未必下下覺得要特別遷就細b...........

大宅

jarjarjar 發表於 18-12-5 08:54
我女10月屬細B, in5間,已知2間offer都冇份,仲有3間未出,好驚啊,距本身係望落可愛精靈型(出街都會有人撩 ...

報名幼定學券?學券唔太熱門個D多數精精靈靈冇爆喊都收喎

男爵府

我女10月屬細B, in5間,已知2間offer都冇份,仲有3間未出,好驚啊,距本身係望落可愛精靈型(出街都會有人撩同讚嘅),但唔見我有offer

大宅

sukicloud 發表於 18-12-4 17:35
見到這個只想講,我仔去年in n已經要考穿珠,那時他一歲十個月!
有時真的不是我們要做怪獸,但見到其他小 ...

其實有時未必係家長訓練,而係小朋友去到某個位好自然識咗。我小朋友就係,一直都唔識穿,我亦冇特別訓練佢,只係去到接近兩歲時有機會比佢玩突然發現佢穿到晒而已

但坦白講我身邊識嘅有啲小朋友老早已識穿珠了(我仔真係算遲)

大宅

agnesit 發表於 18-12-3 17:25
可唔可以私下透露下呢兩間係邊間?邊區?

可以啊~

子爵府

sukicloud 發表於 18-12-4 17:35
見到這個只想講,我仔去年in n已經要考穿珠,那時他一歲十個月!
有時真的不是我們要做怪獸,但見到其他小 ...

講真唔得都冇辦法,我唔想逼到個仔第時跳樓,只想佢盡力做就得,不忘初衷,我最大ge心願只係想小朋友有個快樂童年

男爵府

In完等成績,我也考慮過樓主問題很久,結果出offer有間出名谷的reject,有間出名happy的收,所以其實有時真的小朋友會選擇學校

男爵府

pigpiglamlam 發表於 18-12-1 09:18

我仔2歲in有間要識穿珠仔,用考3歲ge野考個2歲ge,根 ...

有時真的不是我們要做怪獸,但見到其他小朋友訓練到可以,自己個個不ok時,又如何自處呢

大宅

我真係喺媽媽谷 朋友堆
根據觀察所得

知道全職媽媽嘅仔女特別多offer
陰謀論啲講
全職媽媽會有多啲時間幫手學校事務,例如家長義工
有多啲人用,唔使人工
另外多啲時間照顧小朋友,任何學校嘢都跟得貼啲

仲有讀N班嘅小朋友,無論係咪特別醒目,都比較多k offer
我估計,有正式試過上堂mode嘅小朋友,一般被認為小朋友k一開始易較快適應。

仲有乖同聽話嘅小朋友應該易啲有offer,哪管佢係堅呆還是坐得定,out of control有邊個老師會鍾意

複式洋房

sscc0113 發表於 18-12-3 04:31
我個仔今個月先2歲,但有3間收左,我個仔咩都未識講,有間直頭有扭計都收左
...
邊區?

複式洋房

XX煩人一個 發表於 18-12-3 15:44
我個女都係月尾2歲=超細B,也唔係太肯講野,一間面試個陣直情係玩野,蘋果指橙,橙指蘋果,一間全程面試咩 ...
可唔可以私下透露下呢兩間係邊間?邊區?

大宅

回覆樓主:

我小朋友係細b, in 3間有2間都有offer. (普通村校,其中一間較熱門)

我仔表現唔算好突出,基本野做到,其中一間仲扭同喊足全程(我仔係怕陌生環境同人),但我自問自己嗰刻情緒穩定,冇黑面冇發脾氣,或者有offer哩兩間都係著重親子關係吧,所以做到正選生

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

回覆 pinkochang 的帖子

認同眼緣好重要,有朋友仔仔唔出聲都收,表現唔錯的卻落選............

大宅

我個仔今個月先2歲,但有3間收左,我個仔咩都未識講,有間直頭有扭計都收左
...

我個女都係月尾2歲=超細B,也唔係太肯講野,一間面試個陣直情係玩野,蘋果指橙,橙指蘋果,一間全程面試咩都無做到,係咁同老師表示要玩廚房,但兩間收下午(無咁大競爭)
另一間可能佢成日自己係度玩,就入後備(全日制)。

子爵府

...

恭喜你先,其實我諗緊係咪地區性問題…我呢區比較多大6人,去in嗰陣都見有唔少,唔知係咪因為咁學位唔多夠?

大宅

pigpiglamlam 發表於 18-12-1 00:23
間間學校標準唔同,我覺得好多都唔收細b,我仔2歲,in咗幾間都唔收,出年應該冇得讀要再報啦
...

大宅

askachu 發表於 18-12-2 17:30
我都唔明收生標準,好似其中一間,我仔等左一陣就叫入去見,而等嘅時候學校提供左玩具比小朋友玩,我仔剛玩 ...

呢個位家長要冷靜不可以強來,其實你的表現老師係睇到,講真連家長都咁唔冷靜,個小朋友都會有樣學樣,如果家長處理得好呢D絕對係得分位

大宅

回覆樓主:

我都唔明收生標準,好似其中一間,我仔等左一陣就叫入去見,而等嘅時候學校提供左玩具比小朋友玩,我仔剛玩梗係唔肯走,又懶地又喊又樓計,想夾硬拖佢入房,比學校姨姨話不如比小朋友玩多一陣先入去。否則面試都唔會好。我無計可施,嬲到震之下只好唔面試住,返去玩多陣先入去。果刻我想唔見走人,因為實在難睇到極點。都諗緊會比老師標籤我仔。面試時阿仔狀態又好好。主動玩同好肯講
最終學校收左但下午班

首頁

尾頁

跳至