親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

住名古屋市附近,請問有冇人試過自駕去高山,百川鄉即日來回?考慮緊join 一日團好定自駕。

珍珠宮

wiiabcd 發表於 24-6-8 20:42
如果真係要趕住走,
建議大正池→田代池→河童橋一程 3.5km 中途不停留大約1小時步程,而另一段河童橋→明 ...

謝謝分享!我有5小時左右停留,打算行路線2,7km應該可以的。
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

kikiboy 發表於 24-6-8 17:33
哦,謝謝分享,如果由大正池開始真係趕唔切,所以我都打算由河童橋開始
...

如果真係要趕住走,
建議大正池→田代池→河童橋一程 3.5km 中途不停留大約1小時步程,而另一段河童橋→明神橋,再由明神池→河童橋因為完全冇交通工具,環繞全程來回共7km。

珍珠宮

worrymama 發表於 24-6-8 14:35
我地係由河童橋開始行的。過橋後沿行人路行。因有老有少,所以揀條容易路線。如由大正池行去河童橋,無記 ...

哦,謝謝分享,如果由大正池開始真係趕唔切,所以我都打算由河童橋開始

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!

伯爵府

apelok 發表於 24-6-8 07:34
謝謝你分享,咁我可以再plan 下

不用客氣

伯爵府

kikiboy 發表於 24-6-8 11:35
想問繞場一周你係由大正池開始?還是由巴士總站河童橋開始?月尾會去,一日看來需要取捨一部分景點
...

我地係由河童橋開始行的。過橋後沿行人路行。因有老有少,所以揀條容易路線。如由大正池行去河童橋,無記錯要大約2小時40分。

珍珠宮

worrymama 發表於 24-6-8 00:40
只可坐專線巴士。我係响平湯温泉坐巴士上去。
留多久視乎你想行多久。
我地上午去,繞場一週,慢慢行約行 ...

想問繞場一周你係由大正池開始?還是由巴士總站河童橋開始?月尾會去,一日看來需要取捨一部分景點

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

worrymama 發表於 24-6-8 00:40
留多久視乎你想行多久。
我地上午去,繞場一週,慢慢行約行 ...

謝謝你分享,咁我可以再plan 下

伯爵府

apelok 發表於 24-6-7 23:56
請問係咪可以撘的士上去呢
你邊段時間去?可以如果半日來回OK ma?

留多久視乎你想行多久。
我地上午去,繞場一週,慢慢行約行咗2個半鐘左右。食埋嘢,買下記念品,下午4時左右坐巴士返平湯温泉。嗰度風景好靚,行下傾下唔覺攰。
冇記錯返平湯温泉尾班車係17:30。

公爵府

worrymama 發表於 24-6-7 22:47
巴士毎30分鐘ー班。巴士來回毎位¥2800、單程¥1500。剛去完回來,好多人。local日本人都多。
...

請問係咪可以撘的士上去呢
你邊段時間去?可以如果半日來回OK ma?

伯爵府

apelok 發表於 24-6-6 15:20
請問巴士上上高地大概幾耐一班?
請問你留左上高地幾耐?
需要預早買巴士卷嗎?

巴士毎30分鐘ー班。巴士來回毎位¥2800、單程¥1500。剛去完回來,好多人。local日本人都多。

珍珠宮

請問你留左上高地幾耐?
需要預早買巴士卷嗎?

唔知啱唔啱你參考,網友在現場拍的巴士時刻表

attach1_sign/tmp/phpyekqV9

公爵府

wiiabcd 發表於 24-6-6 17:47
每30分鐘一班車.
會留上高地全日.
我會預早一日買票.去程多人, 回程少人.

謝謝你(emoji)

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

請問你留左上高地幾耐?
需要預早買巴士卷嗎?

每30分鐘一班車.
會留上高地全日.
我會預早一日買票.去程多人, 回程少人.

公爵府

wiiabcd 發表於 24-6-6 14:19
如果我會去上高地一定住平湯溫泉區,
近車站方便搭公車來回, 而且要搭第一班出發, 車程約30分鐘.

請問你留左上高地幾耐?
需要預早買巴士卷嗎?
多唔多人排隊?

伯爵府

apelok 發表於 24-6-4 19:27
請問高地你會留幾耐?
我黎都會plan由岐阜去高地之後住一晚高山,唔知時間上會唔會太趕?
但我唔去白川鄉 ...

如果我會去上高地一定住平湯溫泉區,
近車站方便搭公車來回, 而且要搭第一班出發, 車程約30分鐘.

公爵府

cattz288 發表於 24-6-5 14:43
我都係啱啱發現呢樣野, 即係你喺岐先租車? 定一早已經喺名租左車?

我响機場租

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

apelok 發表於 24-6-5 14:32
我自駕,本來諗住由名古屋去,但車程遠比由岐阜去遠 所以先响岐阜住一晚第二朝再去,其實之前原先想去埋白 ...

我都係啱啱發現呢樣野, 即係你喺岐先租車? 定一早已經喺名租左車?
放下自在

公爵府

cattz288 發表於 24-6-5 14:15
你PLAN自駕定坐大巴去高山? 本來PLAN左先住一夜名, 後來見到可以坐去岐阜再轉大巴, 不過仲1516緊:laugh2cr ...

我自駕,本來諗住由名古屋去,但車程遠比由岐阜去遠 所以先响岐阜住一晚第二朝再去,其實之前原先想去埋白川鄉,不過睇Google 高山附近都有差不多的屋同埋上高地又幾靚所以改為只去高山同上高地算

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

apelok 發表於 24-6-4 19:27
請問高地你會留幾耐?
我黎都會plan由岐阜去高地之後住一晚高山,唔知時間上會唔會太趕?
但我唔去白川鄉 ...

你PLAN自駕定坐大巴去高山? 本來PLAN左先住一夜名, 後來見到可以坐去岐阜再轉大巴, 不過仲1516緊
放下自在

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊