親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Scarlettewong 發表於 17-7-28 13:08
因為我係RC訂,所以咩都要自己搞。可能旅行社幫你地搞,你可以問下。

...

我book咗816嗰程,都係直接喺RC訂,點解我無收到你呢份須知嘅....

大宅

mormorchan 發表於 17-7-28 23:21
我book咗816嗰程,都係直接喺RC訂,點解我無收到你呢份須知嘅....

7月中收到RC的2個email,一個係正式登船文件及需知(英文版),另一個係簡易中文版本。你試下打去RC問下。

大宅

莎莉小姐 發表於 17-7-28 23:05
我又揮揮手,2-6/8台灣。
我經RC報,有老有小所以兩日上岸都包車。
高雄就諗尼諗去都唔知去邊好,在岸時間 ...

我都係2/8號出發,2大1小(4歲),暫時打算高雄去義大,台北去木柵動物園。到時睇情況再算。

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

睇RC資料話拖鞋可能唔入得餐廳,我想知係咪真係咁嚴。而家好多涼鞋係人字拖款,唔一定白底兩條藍膠帶,我估計全程船上都會咁著,舒服麻。

大宅

小草 發表於 17-7-29 11:02
睇RC資料話拖鞋可能唔入得餐廳,我想知係咪真係咁嚴。而家好多涼鞋係人字拖款,唔一定白底兩條藍膠帶,我估 ...

係米指係房著既拖鞋唔入得呀?

男爵府

好媽媽勳章

Scarlettewong 發表於 17-7-29 07:33
我都係2/8號出發,2大1小(4歲),暫時打算高雄去義大,台北去木柵動物園。到時睇情況再算。
...

到時我都會去義大,會搭的士來回,希望夠時間玩

禁止訪問

大宅

睇RC資料話拖鞋可能唔入得餐廳,我想知係咪真係咁嚴。而家好多涼鞋係人字拖款,唔一定白底兩條藍膠帶,我估 ...

如果睇官網,早餐同午餐應該可以,但晚餐就未必得。不過我諗如果係女士涼鞋,襯裙果款,唔係拖鞋,應該可以。

小草    發表於 17-7-30 18:00

大宅

都幾多人坐2/8海洋航行號去台灣喎。坐郵輪最怕打風,行程大改,所以這兩星期都幾緊張。這幾天台灣連打兩個颱風,到2/8正常晒,應可如期出發。所以我昨天才Book包車和租wifi蛋。
高雄上岸,我稔住會去科工館,除了有科學展,仲做緊蛋黃哥展,之後去鈴鹿賽道樂園和夜市。
台北去故宮博物館、神農市場和夜市,應該有時間剩,睇下司機有無好介紹

大宅

mormorchan 發表於 17-7-29 15:22
到時我都會去義大,會搭的士來回,希望夠時間玩

我原本諗住坐的士,但驚的士站要排好耐隊,所以剛訂了包車由高雄港去義大。

男爵府

好媽媽勳章

Scarlettewong 發表於 17-7-30 22:37
我原本諗住坐的士,但驚的士站要排好耐隊,所以剛訂了包車由高雄港去義大。
...

你是2/8船嗎?你回到香港可唔可以話我知等的士情況?等我有心理準備睇下包車定的士...

大宅

mormorchan 發表於 17-7-31 06:26
你是2/8船嗎?你回到香港可唔可以話我知等的士情況?等我有心理準備睇下包車定的士...
...

係吖,我2/8出發。到時再分享情況

男爵府

好媽媽勳章

Scarlettewong 發表於 17-7-31 07:26
係吖,我2/8出發。到時再分享情況

謝謝你啊!我剛上網問義大,原來收5:30, 希望夠時間玩。

希望大家出發時天朗氣青,大家玩得開開心心

大宅

mormorchan 發表於 17-7-31 09:12

希望大家出發時天朗氣青,大家玩得開開心心:funn ...

大宅

mormorchan 發表於 17-7-31 09:12

希望大家出發時天朗氣青,大家玩得開開心心:funn ...

希望你夠時間玩

大宅

我16/8 出發.
請問高雄包車, 搭的士及公交去義大, 分別要大約幾$及需時? 去廟口晚市方便嗎?

別墅

回覆 olive_chan53 的帖子

電水煲係絕對唔可以帶上船,其實會發熱嘅電器都唔帶得,Guest Ticket Booklet入面有寫:Sharp Objects, including knives andscissors. (Note: Personal grooming items such as safety
razors are allowed.); Coffee Makers, Clothes Irons, & Hot Plates。我見過有人影低被人扣留嘅違禁品相,入面就有好多個水煲、飯煲仔、電髮棒....

男爵府

好媽媽勳章

pc1301 發表於 17-7-31 18:02
我16/8 出發.
請問高雄包車, 搭的士及公交去義大, 分別要大約幾$及需時? 去廟口晚市方便嗎? ...

我今次第一次去高雄都無咩頭緒我係Google Map睇,高雄港的士去義大大約30分鐘,我試過由桃園機場去台北車站,大約40分鐘,價錢NT$900左右,所以按時間計,我諗車費大約NT$700-1,000左右...

廟口夜市是近台北(基隆)港,Google Map睇好似十分鐘內路程

大宅

pc1301 發表於 17-7-31 18:02
我16/8 出發.
請問高雄包車, 搭的士及公交去義大, 分別要大約幾$及需時? 去廟口晚市方便嗎? ...

我都係第一次坐郵輪去高雄,我都係google map,係高雄港去義大約半個鐘左右。我用25km計過的士錢約台幣500,而我搵包車單程台幣800。而公車需要係高雄港搭捷運再坐義大巴士去,車程唔知,但要轉車同等車,而且巴士班次約半個鐘一班,所以唔建議坐公車。

大宅

我睇人地既blog
有一間靚d既餐廳拖鞋唔入得
其餘可拖鞋走天下

帶多對鞋穩陣d

首頁

尾頁

跳至