親子旅遊

跳至

首頁
12345...12

尾頁

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我經旅行社訂左海洋航行者號8月頭去台灣,請問有無人有經驗如果經旅行社訂,幾時會有船票同埋郵輪等資料?

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

醒目開學勳章

小草 發表於 17-6-1 17:28
我經旅行社訂左海洋航行者號8月頭去台灣,請問有無人有經驗如果經旅行社訂,幾時會有船票同埋郵輪等資料? ...

兩年前去過,大約出發前一星期收到,而家幾$一位?第三四位係咪免費?想再去

版主

candy32 發表於 17-6-5 09:42

兩年前去過,大約出發前一星期收到,而家幾$一位?第三四位 ...
唔該晒~
其實我都問過中旅,佢都係話出發前幾日先有,而家6月頭,會處理6月中既飛。因為我第一次搭郵輪,俾完錢好似無嘜 "渣拿",所以想穩陣D問下人~

部份房係第三/四位免費,但我地6個成人,個個都唔後生,所以想舒服D 兩人一房,我地訂陽台房,6仟幾一位。

大宅

大宅

小草 發表於 17-6-1 17:28
我經旅行社訂左海洋航行者號8月頭去台灣,請問有無人有經驗如果經旅行社訂,幾時會有船票同埋郵輪等資料? ...

你經旅行社報名,有任何問題可打回去旅行社問。

我直接經郵輪公司報名。你計劃左你在高雄及台北的行程未呀?

版主

olive_chan53 發表於 17-6-6 11:37
你經旅行社報名,有任何問題可打回去旅行社問。

我直接經郵輪公司報名。你計劃左你在高雄及台北的行程未 ...
問左喇,只不過未坐過郵輪,俾完錢好似無嘜 "渣拿",所以想問多個人CONFIRM下~
我BOOK左包車,因為有兩個老人家,想方便D。
停高雄時間唔多,暫時諗住去打狗領事館同旗津行下。
台北就去野柳,九分十分同夜市。
諗住休閒為主,唔會趕行程。

大宅

小草 發表於 17-6-6 11:54
問左喇,只不過未坐過郵輪,俾完錢好似無嘜 "渣拿",所以想問多個人CONFIRM下~
我BOOK左包車,因為 ...

我都有兩老同三歲小朋友,台北我都是去九份,但諗住打的算,因只去九份。

高雄我也是去旗津

大宅

我經船公司報,已知住那間房

大宅

搞錯了,高雄我係去駁二藝術區,不是旗津,哈哈

版主

olive_chan53 發表於 17-6-6 12:00
我經船公司報,已知住那間房
我上船公司網頁睇過晒 floor plan,都想快D知邊間房,我訂左三間房,希望唔好分得咁散。

版主

olive_chan53 發表於 17-6-6 12:03
搞錯了,高雄我係去駁二藝術區,不是旗津,哈哈
駁二去過,近近地行下旗津,有野食又有手信買。

版主

olive_chan53 發表於 17-6-6 12:00
我都有兩老同三歲小朋友,台北我都是去九份,但諗住打的算,因只去九份。

高雄我也是去旗津
我地6個成人,如果打的要分兩架,諗諗下都係包車算喇,都想老人家舒服D~

大宅

小草 發表於 17-6-6 12:15
駁二去過,近近地行下旗津,有野食又有手信買。

旗津有手信,又有野下,等我上網look look先

大宅

小草 發表於 17-6-6 12:17
我地6個成人,如果打的要分兩架,諗諗下都係包車算喇,都想老人家舒服D~ ...

其實我都怕難打的,但只去九份,包車又不太抵

大宅

回覆樓主:

上年8月去完,高雄去左夢時代同駁二,一落船有的士有工作人員維持秩同幫你同司機講目的地。天氣太熱同晒,原本想去旗津但真係唔想暴晒,視乎個人喜好啦~但如果一定要去又撞啱係假期就唔好諗住坐車,最好去碼頭坐船,同埋時間唔多,去完旗津食埋飯應該冇乜時間去另一個景點。

台北因為九十份已經去過,於是就撘返火車落台北買嘢同食午餐,然後響基隆夜市行街食晚飯後上船。

記如果商場買完嘢碼頭是有退稅櫃位的。

版主

billyyanst 發表於 17-6-6 14:31
上年8月去完,高雄去左夢時代同駁二,一落船有的士有工作人員維持秩同幫你同司機講目的地。天氣太熱同晒, ...
唔該晒~
我地6個人要兩架的士,所以選擇包車,可以視乎情況隨時更改行程。

請問高雄碼頭有無ATM? 邊度方便攞錢?

大宅

小草 發表於 17-6-6 14:52
唔該晒~
我地6個人要兩架的士,所以選擇包車,可以視乎情況隨時更改行程。

高雄碼頭冇留意到,個碼頭唔算好先進,行夢時代就一定有。

同意去九份一定要包車,人多路窄難截的士。

基隆夜市個人感覺都值得行下嘅!

大宅

billyyanst 發表於 17-6-6 14:31
上年8月去完,高雄去左夢時代同駁二,一落船有的士有工作人員維持秩同幫你同司機講目的地。天氣太熱同晒, ...

你去台北,在基隆坐火車要多久?

大宅

olive_chan53 發表於 17-6-6 20:48
你去台北,在基隆坐火車要多久?

大約50分鐘,好似有更快的車,視乎當時開邊班! 由碼頭行過去火車站大約5-10分鐘,你預1個鐘到台北啦~

首頁
12345...12

尾頁

跳至