烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

一個月就玩完真係慘慘豬囉!接觸不良祇會產生火花,唔會溶左一只腳咁犀利褂?最好影幅相睇吓係點。

大宅

回覆:hinhin.mami 的帖子

大宅

回覆:Jarrah 的帖子

相在#202

大宅

YinYeung媽 發表於 15-12-8 00:44
這些幾蚊雞的旅行轉插, 只是預你用1A (>200W) 樓下的小電器....
高電量電器如焗爐、電磁爐、高速攪拌機....等, 就要自己剪線改番做港英頭....

大宅

Jarrah 發表於 15-12-3 16:59
一個月就玩完真係慘慘豬囉!接觸不良祇會產生火花,唔會溶左一只腳咁犀利褂?最好影幅相睇吓係點。 ...

係個轉插本身內部的金屬片接觸不良....通常用鍋釘連接, 如果鍋得不好, 高電流通過時咪會出現跳火, 由於被轉頭的膠包住, 你唔會發覺得到, 長期跳火, 個焗爐又有電子零件, voltage surge會整壞個爐的電子零件....

你的情況簡單d就是降壓供電電路有零件燒左, 如識電子維修的師傅, 可以整得番, 但比人整的價錢, 已接近買個新爐....

khman    發表於 15-12-8 12:12

男爵府

好媽媽勳章

pangdeng 發表於 15-12-8 08:56
這些幾蚊雞的旅行轉插, 只是預你用1A (>200W) 樓下的小電器....
高電量電器如焗爐、電磁爐、高速攪拌機.... ...
原來用呢d插頭o甘危險o架...o甘都係叫老公將屋企個爐換返個香港用o既三腳插好d喇

大宅

hinhin.mami 發表於 15-12-8 10:03
原來用呢d插頭o甘危險o架...o甘都係叫老公將屋企個爐換返個香港用o既三腳插好d喇
...
買個插穌頭, 會有張紙仔教埋你點開線及接線....開線冇線鉗, 用cutter+較剪都得, 只是小心唔好cut得太深, 傷左銅線就ok...

大宅

個轉換插銅腳都冇被火花燒過的痕跡,袛是啲膠熱溶左啫。你個插座同轉換插啲膠都唔係耐熱膠造嘅,個插座都要換過先得喇。

男爵府

好媽媽勳章

pangdeng 發表於 15-12-9 00:42
買個插穌頭, 會有張紙仔教埋你點開線及接線....開線冇線鉗, 用cutter+較剪都得, 只是小心唔好cut得太深, 傷 ...
放假叫老公研究o下先 thanks

大宅

Jarrah 發表於 15-12-9 10:49
個轉換插銅腳都冇被火花燒過的痕跡,袛是啲膠熱溶左啫。你個插座同轉換插啲膠都唔係耐熱膠造嘅,個插座都要 ...
想了解個死因, 我拆左一個類似的轉頭, 睇下個內部結構....

圖中睇到, 金屬片係用螺絲上落插穌腳上, 平價野這個接觸點做得唔好, 或螺絲上得唔實, 加上用的物料又差, 就好用易出現接觸不良, 當高電流流過時, 就會產生跳火或高溫, 燒容左d膠....

理論上電插座用的膠料是只會燒lone唔會燒熔, 不過平價野要減低成本....

大宅

回覆 pangdeng 的帖子

香港使用的插頭與插座都是根據英國 BS1363標準規範: 包括線路上的擋板,中性材料的插孔和插頭中的保險絲,保險絲標準是BS1362。使用沒有標注BS1363及BS1362的插頭或插座都可能存在安全隱患。

洋房

新手加入~~~
我都岩岩買左個忠臣X6 呀~
不如大家交流下心得

尋日焗左條450麵包, 用180 度焗35 分鐘都太燶, 你地有冇焗土司呀?
平時幾多度焗幾耐呢~~

大宅

回覆 kokokodydy 的帖子

每個焗爐感溫都有些少差別的,唔想太燶把時間及温度降低些少,例如上火150,下火170焗30分鐘試結果下次再調整。

洋房

回覆 Jarrah 的帖子

等我下次再試下先=] THANK YOU~

大宅

爸B勳章

回覆:kokokodydy 的帖子

我睇5到你張相,有冇加蓋,有加蓋我用210火都冇問題,冇加蓋就180都面燶,因為呢個爐太矮身,太近發熱線好易燶,要睇火

大宅

請問各位仍推薦這個焗爐 (忠臣牌HBB-X6)嗎? 我見只有1500W, 焗鷄及燒肉溫度夠嗎? 時間會不會要很久才熟?

男爵府

好媽媽勳章

回覆:膽粗粗喺淘寶淘咗個忠臣牌HBB-X6焗爐

好耐冇開過呢個爐…尋日望住個爐呆咗一陣先諗起個爐係點用睇嚟要同佢溝通多啲先得喇

大宅

回覆:膽粗粗喺淘寶淘咗個忠臣牌HBB-X6焗爐

我都tao 左美的,也不錯的

首頁

尾頁

跳至