夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Rilakkuma312 發表於 17-5-11 15:53
回覆 Magic_mirrorz 的帖子

道理是係你到,是否可以解決問題?
講真有得揀都會比自己親人幫手而唔係工人啦。無人肯幫就話姐

瑪瑙宮

Magic_mirrorz 發表於 17-5-11 15:54
我大肚嗰時同6299住左七八個月。我都好識做。而家只係坐月一兩個月係我爸媽度住住先。來緊就搬新屋。我媽都 ...

嗯, 你都係只要大家認同你, 咁 go ahead 囉. 反正你唔聽人講. 再炒大大鑊果時唔好又呻.

99 VS 新抱, 外母 VS 女婿, 佈滿地雷, 提左你架喇.

子爵府

回覆 Magic_mirrorz 的帖子

似乎你老公都唔會退讓,到時只會關係越來越差。
搬到咁近,你老公一定會認為外父外母成日會係自己屋企出現,無晒空間。如果是99搬近新抱,好多新抱都會咁想。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

Magic_mirrorz 發表於 17-5-11 16:03
我要同99反?我唔係咁嘅人,我好識做,希望大家開心。咁樣真係幫到?定會反感 ...
係你老公鬧爆你媽,咁以後佢地就會識做

大宅

Magic_mirrorz 發表於 17-5-11 15:45
就係好快要返工。到時我日日帶佢啊媽度山長水遠,啊媽過來又麻煩。為左老公一句我就要辛苦啊媽辛苦我自己? ...

揾個中間點交收可否?
真係見有bb係地鐵閘口交收的

水晶宮

回覆樓主:

平心靜氣同老公傾,總有解決方法

伯爵府

唔想日日鬧交就唔好堅持,人,當對一個人不滿,而出現一個小鳥依人既第三者,你就輸哂。

公爵府

其實你滿口都阿爸阿媽好,什麽都是找爸媽解決,天大事情都是找爸媽,就算嫁了,滿口也是爸媽,你老公像沒地位,你有冇想過,你仲咁依賴父母,你老公會否呷醋,心中不是味兒。其實你已嫁了又已做人媽媽,點解仲離唔開父母的保護傘,如果你仲係只顧自己和父母感受,唔去顧及老公感受,相信感情只會越來越差。

伯爵府

回覆樓主:

樓主,我當年和父母樓上樓下住,都有工人幫手,夾在中間7年,好痛苦。

但好女兩頭瞞,你不能只幫你媽,這絕對會影響夫妻關係。

你老公仲開聲講到唔要你父母搬近,你就唔好咁堅持啦。 你話工人信唔過,要日日帶bb俾婆婆湊? 你老公覺得呢? 疑人不用,用人不疑,個工人咁差就換人啦,其實我覺得公公婆婆得閒突擊睇下工人仲好,當然都要裝cam 安心d。

既然你老公話會放工幫手湊,咁咪放長雙眼睇囉,佢真係唔做先話佢啦。

我媽都唔鍾意我老公,不過知我老公對我好,所以唔出聲。 你兩邊都要講好說話,否則你只會更痛苦。 如果可以避免夾在中間,就千萬不要放自己在中間,內外不是人 我等左7年先搬遠我父母,忍得好辛苦。

男爵府

Nancy20090615 發表於 17-5-11 09:34
我覺得你有 d 問題, 工人唔識咪你兩个教囉, 乜都呀媽呀媽.

我都覺。感覺樓主係被寵壞,乜都唔識嗰啲。根本自己倚賴慣阿媽。個老公阻住佢繼續倚賴。

老公態度都唔好嘅

伯爵府

Magic_mirrorz 發表於 17-5-10 23:21
我生左Bb仲係娘家坐緊月。來緊會同C6搬新屋。因為我係新手媽媽,我想我媽第日過來幫手照顧Bb同煲下野比我飲 ...

經濟可以嘅情況下,我會請工人,甘樣就唔會搞到自己阿媽同c6有意見

別墅

畀面勳章

樓主....
你其實將你果套強逼你老公接受
個個人既生活環境成長都唔一樣
諗法同做事方式都唔同
兩公婆相處係要搵出中間點令大家都接受
唔係將你既諗法放係你老公到
上面有絲打都講..你咁逼你老公只會愈黎愈憎你阿媽
你同你老公關係都會因為咁有影響
為咩......呢......

當我老公飲符水大既....佢都會覺得食符水好正常
佢都唔會介意個仔飲符水
但我唔係飲符水大...我接受唔到好正常
兩公婆相處唔係要邊個岩邊個唔岩...係要大家傾完有共識
希望樓主好好諗下

別墅

畀面勳章

提外話...樓主有冇諗過係C6對你媽態度唔好
原因會唔會係你...呢個我覺得你可以諗下

你C6會唔會覺得你媽太干擾(點定義好個人)你地既生活
特別呢件事上面我諗你C6已經覺得你媽唔識做人
其實樓主應該真係獨立少少
我相信你C6同你媽既關係都會好少少
有D人明知佢地唔岩KEY就盡量唔好放埋一齊
大家關係自然唔會差
EG:我同我99

公爵府

hamsterma 發表於 17-5-11 23:09
經濟可以嘅情況下,我會請工人,甘樣就唔會搞到自己阿媽同c6有意見
樓主已經有工人,但佢認為工人乜都唔識做,旨意阿媽教工人做野。

大宅

回覆樓主:

明知個老公同外母相處唔到仲放到咁近, 你老公其實心裏有數。
如嘗試站在你老公立場諗嘢: 我老婆已經有工人, 仲要個媽咪成日過嚟幫手, 三個人湊一個b? 信唔過個工人就唔好請,又要請人又唔信人,人地點會為你做好?仲要個老野日日過黎指天篤地。 又話驚老人家過嚟辛苦,又下下話要同娘家照應,咁點解唔搬返去娘家? 咁我咪自己一個住,仲正。怕辛苦就唔好生,邊個做新手媽媽唔辛苦?
我唔係男人,但我諗男人大致係咁諗野。
我覺得,如堅持下去,到老公有小三出現,呢個勢必是男人最強既藉口! 將一切賴晒落你度。

柴犬公主    發表於 17-5-12 22:39

侯爵府

Pianistbaby 發表於 17-5-12 14:55
如嘗試站在你老公立場諗嘢: 我老婆已經有工 ...

一針見血,掌聲鼓勵

大宅

個個都話嫁著個媽寶老公好慘,其實娶著媽寶老婆都一樣慘,呢度有實例~

你狂話你老公唔appreciate, 你睇下幾多新抱都因99湊仔而關係差又唔開心,咁你係咪會問點解唔appreciate 99?調轉諗下啦。幫阿媽唔撐老婆嘅我地個個鬧爆係衰老公,咁你而家都係唔撐老公,即係衰老婆?

複式洋房

我住得近阿媽,我老公不喜歡我媽自出自入同成日過來看小孩,我覺得無問題因為調轉奶奶都成日過來我其實ok. 我老公試過我媽上來態度很差,我超生氣結婚以來第一次叫他出聽睡覺(最後無)不過他知道我的底線。但係同時我專重我老公需要,同阿媽定下規矩上來前要通知,我們的房間要問我們才可進去(有次她忘記了,進去時我老公在睡,我老公無野反而係我好生氣,爆了阿媽)。我覺得妳冷靜下,考慮下妳的老公的立場,後來我地約定了我阿媽上來的時間最後係我老公不在。雖然一開始我家人不高興,但慣左就ok.當然同我老公心中有條刺,我家人覺得我老公無當他們係自己人。不過我理解。事實上我老公娶的係我。成日見又好鍾意要有緣分,不是個個有。

珍珠宮

ninachu 發表於 17-5-11 11:13
已經有工人怕咩搞掂?
工人梗係自己教!
點解咩都要阿媽幫手?

你囉,我都睇唔明點解要甘多人幫手,我個時生兩個都係自己攪定,仲無請陪月
嫁左就嫁左,父母耐唔耐見下就好,無可能要老公接受成日多一個人係家。

珍珠宮

Pianistbaby 發表於 17-5-12 14:55
如嘗試站在你老公立場諗嘢: 我老婆已經有工 ...

娶一個送一個....香港地,無幾多男人制架啦。比著我c6,耐唔耐見下就好,仲要成日出出入入,根本絕對無可能,肯定say no!
工人都請左,新咪教佢同佢一齊做囉,點解要媽媽教呢?
其實樓主老公用有壓力黎形容咪已經有修養。岩岩同朋友飲緊茶,見到呢個鋪!我講左呢單野比,我個男仔朋友聽,佢即刻話:哇!成日見你估唔洗受氣呀
所以樓主老公算好好語氣啦

首頁

尾頁

跳至