自由講場

跳至

首頁
23456...19

尾頁

大宅

aibaba 發表於 17-4-7 22:41
我係加拿大長大, 我地成班都係public讀出黎, 冇咩問題, 一樣出名大學畢業, 一樣出專業人士。
私校/名校區風 ...

你係咪講緊10幾年前私校同公校冇大分別,而加社會变佐,吾好拿我地年代比較吧

子爵府

wantaima 發表於 17-4-8 00:04
2年前比人誤導,以為香港係亂世(估計)
醉過方知酒濃,失去方知珍惜!
...

哈哈.. 誤導我既人係我自己.. 但我同老公經過努力由零到可以安定落黎, 唔洗憂柴憂米又無因為生活而抑鬱, 我已經好開心好自豪

不過呢叫几啱.."醉過方知酒濃,失去方知珍惜"

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kimmama 發表於 17-4-7 22:31
回覆 LMCK 的帖子

我都係申請我老公的,. 申請左就係居民, 可以工作架
申請左就係居民, 可以工作架 -- 我唔知呀, 我老公係咁講.
加上而家果邊同性婚姻合法化, 我更加唔會比d仔咁早過去, 我認我保守
,

珍珠宮

GillianChung 發表於 17-4-8 00:00
Ic... 咁我自己又冇唔中意加拿大到你嘅程度,可能因為我自己父母屋企都喺嗰邊,只係覺得嗰邊生活悶D。我老 ...

我普通中產,絕對唔係有錢富豪,住嘅只是地鐵三房,用嘅只係日本車仔,但我覺得生活喺香港幾好日子喎,我從來冇考慮移民!

大宅

kimmama 發表於 17-4-7 22:35
回覆 CathyChan1126 的帖子

自己知自己, 我相信用廿年時間都唔會習慣. 但路己行, 一定會繼續向前, 直到有 ...

咁閒暇有冇多咗呢?起碼唔駛同小朋友趕頭趕命(假設冇帶香港嗰套過去),小朋友有冇多d空間玩呀,睇書呀,會唔會多咗機會去下park 或接觸大自然呢?呢d都係香港都好難有嘅生活,你喜歡嗎?定係冇呢d心情去享受生活呢?

珍珠宮

kimmama 發表於 17-4-8 00:10
哈哈.. 誤導我既人係我自己.. 但我同老公經過努力由零到可以安定落黎, 唔洗憂柴憂米又無因為生活而抑鬱, ...

你兩年前係咪諗多咗

子爵府

LMCK 發表於 17-4-8 00:10
申請左就係居民, 可以工作架 -- 我唔知呀, 我老公係咁講.
加上而家果邊同性婚姻合法化, 我更加唔會比d仔 ...

咁你要睇定兩位公子個性取向先好安排回流... 其實同性戀冇問題, 我都冇歧視. 不過唔好推廣比D小朋友覺得 "好正常'' 丫嘛..

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

tearycow 發表於 17-4-7 23:03
香港未來未必安全呀
可能會變到似大陸咁高度監控
又愈來愈似大陸

你無留意新聞咩?c落燈話美國政府一直都有利用電話, 電腦嚟監控,對象除咗有懷疑人士外, 普通百姓,他國政要都無一幸免, 恐怕地球好唔安全周圍都有監控, 你走得去邊? 可能北韓會啱你

大宅

回覆樓主:

香港係唔差,但可以更好

翡翠宮

回覆樓主:

澳洲政治係一個極大嘅笑話。

教育還好啦,private school, public+ grammar school, tafe, uni 好多院校同行業有得揀,我一直覺得讀書靠自己。不過澳洲大學收生分數最低嘅科就係教育,你VCE or equivalent 只要合格就入得。姐係你只要有60分就讀到教育做老師,但醫生牙醫獸醫等要 98-99.99 再加考試先入得,所以好多本地人都擔心未來師資會變差

治安我覺得有差到,太多移民同啪丸啲上腦嘅本地人,但依然算好好我可以手袋唔拉拉鍊都無擔心過…

做野來講,亞洲移民其實易搵工咗。好多公司都有亞洲人

子爵府

回覆 jojodic 的帖子

咁閒暇有冇多咗呢?  無。好好好忙

小朋友有冇多d空間玩呀->有

睇書呀,會唔會多咗機會去下park 或接觸大自然呢? -> 有

呢d都係香港都好難有嘅生活,你喜歡嗎? ->喜歡

定係冇呢d心情去享受生活呢? ->頭兩年真係無心情去享受所謂的外國生活, 希望今年可以..

男爵府

kimmama 發表於 17-4-7 23:51
回覆 GillianChung 的帖子

我都係多倫多..

咁我又唔覺得多倫多差,其實主要睇地區,揀好D地區嘅public school應該會好好多架喎。入屋爆sit嘅其實不嬲有發生,不過以前我小時移民時(差不多30年前)真係好太平,啲人可以唔鎖門,而家就唔得喇,太多唔同人種移民過去,唔同以前。至於工作機會,中國人一般難入倒主流社會,除非係好細個喺嗰邊長大,太大過去係難入架,唯有做返中國人圈子嘅工架咋。好似我妹佢自小喺嗰邊大,喺嗰邊讀top大學碩士畢業,而家仲入左去打政府工,完全同白人待遇冇分別,所以好睇個人能力同際遇,佢好enjoy喺嗰邊生活,反而唔中意香港。香港只係一個城市,當然搭車方便(反而揸車有時我覺得好麻煩又要搵位泊),但多倫多咁大,一定要揸車,同埋喺加拿大我覺得揸車點到點反而好方便,泊車又容易,香港成日搭車都搭曬D時間,不過今次我返去發覺多倫多塞車問題嚴重,返放工時間開車有D辛苦。唯一我覺得加拿大真係悶啲,我帶小朋友返去住一個月就開始覺得悶,夜晚完全冇街去。

男爵府

redhot 發表於 17-4-8 00:13
我普通中產,絕對唔係有錢富豪,住嘅只是地鐵三房,用嘅只係日本車仔,但我覺得生活喺香港幾好日子喎,我 ...

咁最緊要中意又滿意自己居住緊嘅地方,唔使諗咁多,知足常樂係最好!

大宅

kimmama 發表於 17-4-7 23:44
回覆 MM6 的帖子

其實唔係加拿大又完全唔好, 佢亦都有可取既地方..

咁或者你可以等佢大d,15, 6 歳可以照顧自己時過去讀書嘛,可能你會舒服d。你以前無鞋挽kat 走一定有好痛苦嘅回憶。。

至於同性戀合法化,我覺得無論法例如何,自己支唔支持,同性戀一向都係存在的,唔會因為立法又或自己無視佢而有改變,冇必要太介懷吧。

男爵府

天下太平,有一片新天地

公爵府

回覆樓主:

其他唔講 ,最認同一點係有佢講無你講 ,搓車去美國買野 ,有時鐘意就叫你去打返稅 ,有時超成千幾蚊加幣又由你過 ,真係估佢唔到

大宅

kimmama 發表於 17-4-8 00:19

咁閒暇有冇多咗呢?  無。好好好忙 小朋友有冇多d空間玩呀->有睇書呀,會唔會多咗 ...

純粹好奇,好好好忙因為冇工人?所以放工後要煮飯同家務?定仲有其他?

珍珠宮

alicemic 發表於 17-4-8 00:15
你無留意新聞咩?c落燈話美國政府一直都有利用電話, 電腦嚟監控,對象除咗有懷疑人士外, 普通百姓,他國 ...

其實我一睇到頭先個留言,我已諗到你講呢一串事件,本來想回話,不過都費事回,費事對牛彈琴嘥時間

子爵府

合唔合法其實都唔關我, 但我的確介意學校開始教小朋友, 父母可以由唔同性別組成,呢D"父母"係可以有下一代, 方法係領養,我接受唔到 個制度容許調亂最機本的自然生育系統, 難度有一日佢地話父母可以係人同狗合成的都得?

子爵府

唔知忙咩, 但至少一放假就要清潔做家務去超市.. 以前仲要不停揾工.. 仲要大人都要讀番書增值自己, 温書同做功課.. 去銀行呀各樣.. 時間快到自己都成日唔知今日星期几....
真係好忙..

首頁
23456...19

尾頁

跳至