夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實你 覺得你父母有打算將來, 係因為你父母有錢姐, 佢可以諗定佢之後 幾十年想做乜就做乜, 邊個唔想為自己將來打算啦依家呢一刻連自己之後點都未必知, 以前我年輕啲嘅時候或者我都會好似你咁諗, 點解人哋點點點, 如果你成日咁諗都係累積著之後就會其實將段關係變得好差, 都係嗰句你同99 算係相處倒,不如你自己好好咁樣經營呢段關係啦, 而家都冇得選擇你只可以諗下點樣將件事做得越好然後可以實踐自己 想 行嘅路。

你而家要做嘅就用時間去 經營利自己想得到嘅嘢, 因為之前果5年開始冇去諗, 事實你知屋企係好有資源, 你阿媽好錫你, 連你張床啲公仔都幫你執,自問我媽一定唔會,我咩都自己做, 我得十歲都已經要自己聯返件衫鈕, 就係因為你屋企咩都可以但係其實唔係人人屋企都可以。 唔一定有就你 對你好。

其實你最基本點都係有間房可以同老公一齊住, 只不過實現唔到你想的其他條件姐。 你所要求嘅唔算過份, 不過 你要明白你將要居住的安排絕對唔差, 係你太幸福, 屋企畀你好多選擇。 慢慢黎啦, 你老公都好辛苦, 傾傾下就得, 當然要時間 。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

睇完 唔太睇好你地
問題只會愈滾愈大

你地簡直係理想型
幻想很豐滿 但現實好骨感

男爵府

回覆樓主:

你地而家唔計劃唔諗清楚將來,你一定會好後悔,千其唔好以為船到橋頭自然直
你地為左個BB勉強妥協生活,而通常湊BB頭一年會唔夠訓+好多野協調,會不停嘈交流眼淚, 夫妻感情好受考驗
你趁個BB未出世麻煩你地先搞掂住屋問題先,繼而同老公分析下請唔請工人邊個湊,做ftm真係好辛苦,洗衫晾衫汁屋掃地煮早午晚三餐一星期7日都要做,仲要照顧bb,你老公會幫手嗎?
你9成都會同99住,但相見好同住難,你可能要忍一世,除非夠錢搬大d三房啦
仲有小朋友將來點都要分房訓,你地要點安排?

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Lammm510 的帖子

你老公從來冇向妳道歉?
每次仲要妳氹返佢?
一開始拍拖兩個關係就唔平等,
明白妳媽咪點解比說話你老公聽。妳媽咪睇穿咗你老公長期食住自己寶貝女,
妳媽咪當初未必嬲妳奶奶唔湊B,
係嬲你老公唔為妳同阿B打算,
妳老公要妳做全職家庭主婦,
令到妳生完B自己湊冇人幫,唔請工人,唔搵其他人幫妳手,仲要服侍佢同佢奶奶,令妳冇得經濟獨立,將來妳只有睇老公面色做人,每個月問老公拿家用,妳媽咪覺得妳老公委屈緊自己個寶貝女,心痛妳。

瑪瑙宮

小菜豆 發表於 19-6-29 05:52

你老公從來冇向妳道歉?

是, 樓主第時就公主變下人.

乜都个男人話乜乜乜, 辛苦自己女人的男人有幾好? 工人又無, 換樓又唔肯. 情願兩公婆同 B 質埋一間房, 點都要留樓比細佬. 尼D 男人都有人愛真神奇.

个个番工番黎就唔會郁等你黎, 你要負責晒家務, 呀公主點頂得順. 唔通到時話尼 D 唔關找事.

一廳兩房一廚一廁, 三大一 B , 2 貓 3 狗, 做死你有份.

你無野做, 有無傾好佢每月比幾多家用你?

複式洋房

回覆 百寶袋 的帖子

以前我屋企唔係有錢,都係小家庭黎,得一家3口住,咪又係慢慢草錢,細屋慢慢搬大,佢地仲要冇父母既幫忙。直到依家經濟環境好好多,退休都仲有其他收入來源。以前細個啊爸啊媽慳慳地洗先去到今時今日既享福。佢地教我既係'人搵錢,錢搵錢,人洗錢'。但係老公個邊差唔多係有錢就洗,個個月都一定有一餐係請埋啊媽,叔仔食餐過千既飯。佢地屋企仲係無飯家庭,出街食飯洗費都唔細。一個禮拜可能煮得1,2餐。未計邊個親戚生日又請生日飯,請得都唔係食得差。
我無謀過佢地間公屋。佢地間公屋新公屋抽入,仲係裝修好晒,但當中有幾年係無人住架。咁個個都中意住屯門既話,樓我地照供,俾佢地住,我地住出面舒舒服服,空左唔住又犯法又浪費。不過依啲都係講下,因為我地去住俾人查到都好大獲,唔會博。

係我地結婚前後,我屋企同我同老公傾左好多野,真係坐係到幾個鐘講唔同意見,我地既計劃,佢地最多點幫,無論係住我到定將來男家個邊住。但係男家個邊從來都未傾過,由知道有左,結婚,到到依家,我有同過老公講不如傾下點安排,因為依家既安排都係老公意思,奶奶點諗,叔仔點諗,佢應該都冇問過。不過一直佢都冇話一齊傾。

禁止訪問

複式洋房

回覆 Challll 的帖子

我細個唔係好似公主咁大,爸爸辛苦返工,有時當班2,3日都唔返屋企,媽媽都係無人幫手下放棄工作做ftm。細個無工人聯衫,煮野食,執房都係自己做。有試過自己燙件衫辣到起水泡都唔敢同啊爸啊媽講。係直到啊爺走左,同啊嬤一齊住先有個工人姐姐幫下手。
去到依家個環境,都係佢地2個一齊經營返黎。我做ftm真係無所謂,因為洗衫住飯個啲我都願意做,細個寫我的誌願好無大誌咁寫家庭主婦俾啊媽迫我改。個陣仲係男朋友,係佢到訓個陣都有幫手洗衫,一黎幫輕佢媽手,二黎等奶奶無乜聲出。雖然有時佢會話我做錯,但我點知條褲正面曬同反面曬有乜分別。

我好想同老公傾將來,但係好多時嗌交收場,就算將來,佢會希望搵方法買多層都唔會樓轉樓,但係佢洗錢方法,同加埋用啲洗費,仲有辣椒,我同佢一齊草個首期都唔易。或者佢寧願俾層樓細佬,包括首期同供左既幾十萬,仲有樓值升福,叫細佬俾返百幾萬就算。但係我角度係,點解寧願俾細佬都唔俾個仔。佢就話2兄弟無計。最後講完又係大家唔開心。依家咁樣過度幾年唔係問題,問題係將來仲未傾掂

瑪瑙宮

Lammm510 發表於 19-6-29 23:15
回覆 Challll 的帖子

我細個唔係好似公主咁大,爸爸辛苦返工,有時當班2,3日都唔返屋企,媽媽都係無人幫手 ...

而家都唔係講留唔留層樓比个仔的問題, 有無咁遙遠? 你咪留你層樓比個仔囉.

我覺得係你最好唔好長期做 FTM 靠佢, 小朋友返學好去做野.

男爵府

忍下,你去做野儲錢,儲完再講換樓

複式洋房

回覆 百寶袋 的帖子

做得ftm我會做好要做既事,不過我亦一定唔會做個冇收入既ftm,依家做緊既既freelance都會繼續做。我問過佢,佢唔會俾家用我,只會實報實消,咁我點可以唔為自己打算下。
叔仔個邊層公屋本身就有老公名,為左層私樓先會除名。佢細佬係當中都有唔少得益。姐係佢依家住係完全黏住啊哥住,而唔係啊媽。雜費本身都係老公俾埋,係佢細佬開始出去住佢媽先話公平啲2邊都俾。佢細佬都唔細,以年齡依家已經出黎做緊野,佢係咪都應該為自己打算下。佢地依家抽緊居屋,如果抽到2邊生活都會好好多,不過邊有咁易,望就望佢地會成功。依家過度個幾年唔係問題。

複式洋房

回覆 Nancy20090615 的帖子

唔係層樓留俾個仔啊,係中間過層樓俾細佬會連埋幾十萬俾佢。個幾十萬留黎自己洗費仲好。我唔明老公既諗法,佢話佢細佬7下7下,所以要睇住佢。佢真係咁講7下7下,唔係我。。。

子爵府

樓主,你真係入世未深,你最好都係有返自己獨立經濟能力,唔好話睇死你老公,佢好快就會變成嗰啲唔願俾錢,你問佢攞多少少就黑面,話你咩都同佢計嗰啲男人,係”夫妻情感“呢版,間唔中就有JM上嚟呻個死佬俾多少少就發難,唔係好多男人珍惜同重視老婆放棄自己事業或賺錢能力去做FTM。

禁止訪問

複式洋房

回覆 HOPEFORBB 的帖子

我會啊,因為搵錢係對自己負責任,就算去到worst case離婚既話, 我都唔會乜都冇晒,喊晒口咁,始終女人都係有啲野揸手安心啲。當然結得婚就唔會咁易講離婚啦。咁易分開,拍拖都唔會忍到咁耐。

男爵府

所以話,女仔唔自愛就無bargain空間。你未婚懷孕,輸晒

男爵府

坦白講,唔好話佢愚唔愚孝,但好明顯佢諗哂自己同佢原生家庭先諗下你,生完,情況會更差,因為小朋友出世會有好多分歧...

瑪瑙宮

Lammm510 發表於 19-6-29 23:37
回覆 百寶袋 的帖子

做得ftm我會做好要做既事,不過我亦一定唔會做個冇收入既ftm,依家做緊既既freelance都 ...

你好唔明个問題响邊, 重係諗佢地層樓點, 間公屋點? 你老公而家已經打你父母錢財主意 (比首期你地供樓), 你以後好自為之.

佢話實報實銷你都應承? 冇.家.用.冇.零.用, 咁樣做 ftm? 重要質埋一間房住到唔知幾時? 若我个女係咁我實流出眼淚來.

第時呀 B 要食夜奶, 病左扭晒計, 所有學校野你自己跟, 錢又同你一蚊一蚊計番, 你就知你个老公對你有幾好了.

早就估到你老公一蚊都計實的人, 痴根根, 咁都嫁比佢, 同佢生 B , 將來你就你條路有幾辛苦, 祝你好運, 祝 BB 好運.

你最好彩好少少係有父母, 重唔係窮果只, 好過無娘家幫無娘家番的 jm .

伯爵府

Lammm510 發表於 19-6-29 23:37
回覆 百寶袋 的帖子

做得ftm我會做好要做既事,不過我亦一定唔會做個冇收入既ftm,依家做緊既既freelance都 ...

睇到呢一句「唔會俾家用 只會實報實銷」再加埋佢堅持唔肯請工人 要你自己做ftm
你知唔知道其實佢喺度「廢緊你武功 」等你除咗留係屋企做工人之外,一啲生存能力都冇
好快你就會同呢個社會脫節,現代婚姻關係咁脆弱,佢有朝一日離開你,你會好悽慘
你要諗清楚

伯爵府

Nancy20090615 發表於 19-6-30 00:46
你好唔明个問題响邊, 重係諗佢地層樓點, 間公屋點? 你老公而家已經打你父母錢財主意 (比首期你地供樓), ...

佢老公要佢留係屋企湊唔俾返工又唔俾請工人,根本就想困住佢,困到佢除咗湊仔冇晒本事就聽聽話話

首頁

尾頁

跳至