自由講場

跳至

首頁
56789...13

尾頁

子爵府

Nymph_ 發表於 23-3-24 13:43
應同,同學校解釋清楚個原因同你自己擔心D乜?例如怕小朋友被同學取笑之類,相信學校會配合
...

你預左的了,不如轉間特殊學校好過

大宅

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:09
我的兒子今年9月就會升小學,但因為身體問題,他現在仍要著紙尿片/褲仔。
他忍不到小便,一急尿就一、兩分 ...

我仔小學二年班,同學瀨尿佢知道邊個,但冇人取笑佢。

叫佢唔好飲咁多水,小息去厠所就可以了。
怕佢瀨尿包仲要包到青春期又實在太誇張了。

侯爵府

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 23-3-24 09:13
除咗同學反應,我都會建議樓主做定心理準備,老師反應更令人傷心
朋友個女聽力有問題,有晒醫生信話坐前面 ...

真係唔係個個老師都咁有愛心,有d真係打份工,等出糧。識人個仔讀障又輕度自閉,有哂醫生證明,唔好彩遇著個班主任傻既,直接同家長講唔好以為有醫生證明就有優待

別墅

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:09
我的兒子今年9月就會升小學,但因為身體問題,他現在仍要著紙尿片/褲仔。

照同老師講

伯爵府

Matthew.Wong 發表於 23-3-24 07:56
如果真係學校完全無得配合就只可以咁...
但如果學校肯,我其實想佢可以去校務處或醫務室換。一來換褲仔都 ...

唔洗諗,唔好煩到學校,講真,阿仔要喺廁所換,佢自己越大都要有私隱,小學唔係幼稚園,冇可能俾校務處你咁樣

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

照直同學校講,知會學校佢有醫療需要所以要著褲仔,請老師留意佢同其他同學既反應同情緒。 學校唔鍾意都冇得揀架啦...

其他問題應儘量自己解決,日日帶褲仔,佢去到廁所換就去廁所換。冇可能去校務處換啦,醫療室又放褲仔或者可以但咁神秘咪仲突出,又惹人閒話...

除左教佢忍尿,仲要教佢面對不同目光,或直接同同學講自己需要等。同學仔日日見慣就唔會再講。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Charlotte_mom 發表於 23-3-24 09:13
除咗同學反應,我都會建議樓主做定心理準備,老師反應更令人傷心

好變態喎!

男爵府

IHateSummer 發表於 23-3-24 07:47
照直講
但老師同學歧唔歧視就睇彩數
咁岩分著一班班主任衰啲,班上同學曳啲

未必會笑。我仔學校都試過(四年班)我第一時間教佢唔準笑人,其實忍唔到好小事,無乜大不了。
不過要睇家長質素,我試過倒瀉杯奶茶,條垃圾女人同過讀K 的小朋友指住我笑我,不過佢仔好似重有禮貌d ,笑一笑無出聲。

複式洋房

搞錯,呢個真係好過份...
希望新學校唔會碰到這樣的老師....

複式洋房

露比2006 發表於 23-3-24 09:17
小朋友有穿尿片褲仔,其實夏天穿灰或白短褲仔,都可能睇到異常,同學玩拍吓pat pat 都知,秘密難守住,教佢 ...

係....
但點教好?就咁話唔好理d同學?
我係怕同學唔同佢玩之類....
改花名都好難搞.....笑佢瀨尿蝦、尿片仔、叫佢BB之類.......

複式洋房

naicha 發表於 23-3-24 09:25
想問吓樓主, 仔仔本身的性格係點? 除咗訓練佢換褲仔外, 要多啲同佢做心理建設, 好大機會同學會笑佢, 始終返 ...

我覺得佢慢熱,但同熟左的同學係可以玩得好開心。
離唔離群可能都睇有無同學佢相處得舒服,但如果真係所有同學都笑佢就難搞.....
如果有四、五個同學唔笑佢,佢應該就慢慢可以同人做friend

複式洋房

長琦良美 發表於 23-3-24 12:17
叫醫生或醫務社工寫證明有咁既需要囉
至於俾唔俾放,我覺得睇學校,細校關愛度高都有機會得,大校、受歡迎 ...

唉,我都好緊張,唔知到時要點開口,唔知學校會咩反應.....

複式洋房

babytt2 發表於 23-3-24 12:57
人哋睇咗醫生都話肌肉有問題,唔通我 train , 就一定 train 到球王咩?

千祈唔好迫佢

謝謝您幫我講

我都好怕有d人就係咁諗,甚至學校都咁諗。佢地就係覺得咁大個仲著片就係家長無教小朋友戒片,無諗過係身體問題戒唔到片....

無人想,家長唔想,小朋友都唔想....小朋友都想唔使著片,呢個年紀要著片返學,佢自己都會覺得醜怪。我地都要同佢心理建設,佢戒唔到片唔係因為佢無用,只係因為身體有限制,唔係佢做得唔好,唔駛覺得醜怪。

複式洋房

藴藴 發表於 23-3-24 12:59
有冇諗過讀特殊學校?如果讀普通學校可能會被人取笑,而且亦未必有資源幫到佢。
...

之前無諗過....
但如果普通學校可以,始終都想讀普通學校。始終佢唔係手腳或智力有問題。

伯爵府

醫生寫證明信,交俾學校就可以

複式洋房

yy449 發表於 23-3-24 13:28
向學校申請大多數的日子穿運動服返學,因運動服條褲,橡筋褲頭方便啲,校服條褲又扣鈕又拉鏈,入面又著住條 ...

謝謝建議!
呢個都可以試下同學校提出,體育褲應該容易d處理。
體育褲除落黎時唔會自己"sir"落去,如果最後真係要去廁格換片,應該無校服褲咁容易整污糟

複式洋房

莫失莫忘 發表於 23-3-24 13:39
我朋友既小朋友有同樣既問題,都係身體問題忍唔到尿,要成日提住佢去洗手間唔係會突然賴尿,完全唔會有一般 ...

唉...連國際學校都咁....?
我都好緊張,唔知學校會點反應...

咁你朋友的小朋友有無話幾多歲左右個情況有改善?其實如果佢訓練到可以忍到10-15分鐘,就應該可以唔駛再著片。醫生話越大會越有改善,到青春期14、15歲應該會ok,到時都仲唔得就考慮做手術。

已刪除用户

複式洋房

云云 發表於 23-3-24 17:21
我仔小學二年班,同學瀨尿佢知道邊個,但冇人取笑佢。

叫佢唔好飲咁多水,小息去厠所就可以了。

著片著到14、15歲算係worst case,希望唔駛....
如果可以train到佢肌肉可以hold小便hold 10-15分鐘,就應該可以唔使著片,又或姐只在返學放學的路上才著,上堂時唔駛,舉手同老師講去廁所就得。醫生話可以train,不過都唔會一、兩年就有結果.....我希望佢上高小時唔使再上堂時間著片就好好了。

複式洋房

anpanmenbaby 發表於 23-3-24 17:42
真係唔係個個老師都咁有愛心,有d真係打份工,等出糧。識人個仔讀障又輕度自閉,有哂醫生證明,唔好彩遇著 ...

呢d老師真係好過份....
係唔係舊式的老師無trainning?現在新畢業的老師應該對學生身體的需要多一點awareness吧?

首頁
56789...13

尾頁

跳至