跳至

首頁

尾頁

男爵府

肉來說就是細食啦,整體就中中地。 有很多高的小朋友也是較輕的。不用擔心,不降低就可以了。

最好代肉既食物係雞蛋,其次是不同的豆。 得閒食碗渣渣也可。

原文章由 ckbee 於 07-7-19 23:53 發表
毛媽,

我唔係有心機,只係有所不足,唯有努加d啦...

唔好意思呀,之前問了一個食量問題, 我諗係我上次問得太多問題,可以再問多次嗎?

這樣的食量係大食定係中等定細食呢? (只係想比自己多個指標)

約35g ...

男爵府

klam

你睇睇.... http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=964668&extra=page%3D1&page=8

[quote]原文章由 klam 於 07-7-19 12:08 發表
毛媽,
唔好意思, 咩係eye q 魚油, ?~
可否介紹/教下我,

子爵府

明白了....多謝毛媽的寶貴意見
是的...囝囝呢排胃口好似轉好左...我都好開心...如果日日係咁就好啦...

quote]原文章由 mrsmcdull 於 07-7-19 07:57 發表
Jomei

市面上有很多魚油的品牌,你可以自己再選擇。

毛毛吃呢隻係因為產地可信同埋冇防腐劑。腥是一定的了,不過個別BB接受情度是不同的。

個人意見係不能因為某些魚油加了味道同防腐劑,BB較易入口, ... [/quote]

[ 本文章最後由 Jomei 於 07-7-20 00:22 編輯 ]

民房

毛媽:

我bb現在9.5個月, 可不可以食牛肉?
1星期唔可以食超過幾多魚肉?如果每日有1餐粥加魚肉會不會太多? 全部食海魚, 得嗎?

一個煩惱的媽媽

唔好意思毛媽, 我知道你好忙, 呢的問題之前都可能答過幾次,我宜家追緊你part1, 但還沒找到答案.....麻煩晒

大宅

毛媽

多謝你的回覆
煩人又來了....ops:" />ops:" />ops:" />
最近在library 借了一本nutrition facts 的書,好詳細咁講左食物的nutrition, 好開心.

一般來講,食carrot 同pumpkin 一個week 唔好多過3次,如果我冇錯,係因為胡蘿蔔素高,係咪?而我在借來的書中睇到prune, plum, nectarine 這類的水菓係較高vit.A,而近來這類水菓又多又靚,如果多食,怕不怕vit.A 太多? (Vit.A 同胡蘿蔔素係唔同,係咪?)

在city super 買了tortellini (with cheese)及 ravioli (with meat), (ravioli 煮了後係約2/3 吋長)比囝囝食ok嗎? (2樣都係乾的)怕不怕choking? ravioli內的肉,可以安心比小朋友食嗎?

其實是不是大部份的意粉類的nutrition value 都係差不多? 最近試了 orzo, riso, shell, stellette, spagetti, spiral....

唔該晒毛媽.

[ 本文章最後由 ckbee 於 07-7-21 22:41 編輯 ]

大宅

moma, 紅白汁冰後
可keep幾耐

[ 本文章最後由 jerrymama 於 07-7-20 23:54 編輯 ]

男爵府

hei1005

最好1歲左右才吃牛肉。

魚肉天天吃也 ok。 不過深海魚就一星期三次。

原文章由 hei1005 於 07-7-20 16:02 發表
毛媽:

我bb現在9.5個月, 可不可以食牛肉?
1星期唔可以食超過幾多魚肉?如果每日有1餐粥加魚肉會不會太多? 全部食海魚, 得嗎?

一個煩惱的媽媽

唔好意思毛媽, 我知道你好忙, 呢的問題之前都可能答過 ...

男爵府

ckbee

1) 對。水果一般來說個子較小,故此份量也不會如南瓜甘筍般吃得那麼多。

2) 一定要剪細才吃。 芝士都ok,肉就要看混了什麼。 一般來說都可以吃。

3) 所有pasta也差不多。

原文章由 ckbee 於 07-7-20 23:11 發表
毛媽

多謝你的回覆
煩人又來了....ops:" />ops:" />ops:" />
最近在library 借了一本nutrition facts 的書,好詳細咁講左食物的nutrition, 好開心.

一般來講,食carrot 同pumpkin 一個week 唔好多 ...

男爵府

一個月也沒問題。

原文章由 jerrymama 於 07-7-20 23:51 發表
moma, 紅白汁冰後
可keep幾耐

大宅

明白了毛媽,

唔該晒!:mrgreen:

禁止訪問

男爵府

yf

基本上BB一歲後所有芝士也可吃,除了blue cheese要留意一下。

Yogurt一般好多糖,選擇一些小糖小香味的會好一點。

原文章由 yf 於 07-7-23 10:30 發表
毛媽,

請問試過了QBB芝士後, 係咪任何一隻牌子都食得呀? yogurt 都係?

別墅

毛媽 ~ 呢次真係有d野問下你啦 :lol:
出奇 之前病左 ...期間都已經咳(有痰果隻) 已經睇左幾次醫生 , 都清唔到 ~ 湯水日日都有, 水佢都飲好多, 奶佢都有飲 , 當然都有少少明白奶都會野痰 , 仲有食d咩方法可以清佢d痰呢 (唔想再食西藥) ? 因為佢一咳就有痰在喉嚨到 , 小朋友都唔識咳出來 , 佢次次都吞番落去 ~
呢 2 星期都因為咳怕野到人 , 無番學呀 !! :-( 要快d攪惦先可以同d小朋友去玩呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

毛媽

You have mentioned before 毛毛now using cup to drink , I
want to ask did you practise her at the beginning to drink with the practising cup for baby? was she using the cup
like what we use now? I want to practise my son also as I note he like to sit down on the chair/bed when drinking,
even using the milk bottle also not lying on the bed.

many thanks!

bb86

男爵府

出奇媽

你既問題我都面對緊。 :cry: 毛毛自我出trip後就感冒,而家也是咳咳下。

前天我煲了天水雪蓮木瓜蘋果水,昨天飲霸王花枇杷葉無花果煲湯。 平時吃的飯、粥加點陳皮一起煲。 晚上可飲川貝燉雪梨/蘋果。 閒時在超市買止咳化痰的湯包再加肉煲湯。 基本上五拍毛桃、龍利葉、蜜棗之類也是可用的止咳材料。

有痰好多時是鼻涕走左落去,最好教識BB"sung"鼻涕。

原文章由 monwg 於 07-7-23 12:18 發表
毛媽 ~ 呢次真係有d野問下你啦 :lol:
出奇 之前病左 ...期間都已經咳(有痰果隻) 已經睇左幾次醫生 , 都清唔到 ~ 湯水日日都有, 水佢都飲好多, 奶佢都有飲 , 當然都有少少明白奶都會野痰 , 仲有食d咩方法可以清 ...

男爵府

bb86

毛毛初時用combi飲管杯,之後用普通杯我地拎住佢飲。 而家用緊combi 雙耳杯同peter rabbit雙耳杯。

開始時一定係你幫佢拎杯,等佢習慣企住飲同要昂頭/手,之後再扶住佢手教,最後由佢試,其間一定會濕哂的。

原文章由 bb86 於 07-7-23 13:10 發表
毛媽

You have mentioned before 毛毛now using cup to drink , I
want to ask did you practise her at the beginning to drink with the practising cup for baby? was she using the cup
like what w ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my son can use straw to drink very properly now ,
Do the combi 雙耳杯 andeter rabbit雙耳杯 with cover ? do you mean she can drink like us now?

bb86

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-23 14:45 發表
bb86

毛毛初時用combi飲管杯,之後用普通杯我地拎住佢飲。 而家用緊combi 雙耳杯同peter rabbit雙耳杯。

開始時一定係你幫佢拎杯,等佢習慣企住飲同要昂頭/手,之後再扶住佢手教,最後由佢試,其間一定會 ...

男爵府

bb86

combi 無蓋。 peter rabbit可另買蓋。

yes, 毛毛而家好似我地咁飲,不過要雙手囉。 :-P

原文章由 bb86 於 07-7-23 14:56 發表
my son can use straw to drink very properly now ,
Do the combi 雙耳杯 andeter rabbit雙耳杯 with cover ? do you mean she can drink like us now?

bb86

珊瑚宮

毛媽

Thanks for yr sharing, 毛毛好叻呀!

bb86

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-23 15:36 發表
bb86

combi 無蓋。 peter rabbit可另買蓋。

yes, 毛毛而家好似我地咁飲,不過要雙手囉。 :-P

複式洋房

thanks moma, would like to know more details abt the portion of pearl barley, process barley and water, how long should i boil ne ?

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-18 08:12 發表
geogina,

1) Just rinse pearl barley and boil with water and you might wanna add a little sugar to adjust the taste, but optional.

首頁

尾頁

跳至