親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我會同你一班船

小草    發表於 17-7-20 09:22

大宅

Scarlettewong 發表於 17-6-28 19:45
咁奇怪,我係同郵輪公司直接買,上2星期我打電話問郵輪公司,佢复我話申請郵輪一次兩証。我自己覺得申請一 ...

尋日打左去RC,問其他野時順便問多次台証既問題。佢回覆話船公司確認單次入台証便可,而申請左一証2次郵輪入台証也沒問題,所以大家不用擔心。

子爵府

回覆樓主:

請問準備搭郵輪的jm們,你地去邊樹唱台幤? 因唔清楚台灣郵輪碼頭附近地形,驚去到先揾atm禁機會幾狼狽,所以預先問問大家

男爵府

好媽媽勳章

ChuChu0808 發表於 17-7-23 00:49
請問準備搭郵輪的jm們,你地去邊樹唱台幤? 因唔清楚台灣郵輪碼頭附近地形,驚去到先揾atm禁機會幾狼狽,所 ...

我會喺香港唱定少少,約$2,000港紙,起碼夠搭的來回,再夠食到一餐,然後慢慢沿途見到機再㩒錢

大宅

請問準備搭郵輪的jm們,你地去邊樹唱台幤? 因唔清楚台灣郵輪碼頭附近地形,驚去到先揾atm禁機會幾狼狽,所 ...

我在hk唱左$4,000,因為估計用唔多$,主要係上岸交通同食下野,所以在hk唱晒就算。

男爵府

好媽媽勳章

Yiuio 發表於 17-7-4 16:36
我都想知!我個小朋友才2歲,需要食物剪刀,同帶紙包豆奶你地知唔知船上有無一些小朋友玩的地方( ...

RC 英文網站Question and answer有講可带少於4寸的較剪

男爵府

好媽媽勳章

脂肪含量高 發表於 17-7-7 12:36
佢畀帶旅行水煲上船嗎?
其實我都想帶個去沖奶 但驚佢查行李時會收

coffee maker 唔得不知是否等於水煲唔得。我估係。其實房间已有水煲。http://www.royalcaribbean.com/beforeyouboard/whatToKnow/topTenFAQs/detail.do?pagename=top_10_faqs&pnav=4&snav=2&faqId=2608&faqSubjectName=Top+FAQ%27s

大宅

jencheng 發表於 17-7-23 17:19
coffee maker 唔得不知是否等於水煲唔得。我估係。其實房间已有水煲。http://www.royalcaribbean.com/befo ...

其實我電話中問過
佢話要插電既就唔得
所以想睇下有無人真係拎到上船

男爵府

好媽媽勳章

脂肪含量高 發表於 17-7-23 17:20
其實我電話中問過
佢話要插電既就唔得

擔心船上火警嘛。連拖板都不能带。房有电熱水煲,24小時餐廰有熱水仲好夠熱的。

大宅

我係中環百年唱左港幣$3000,應該夠2日基本需要。如果唔用得多,其實香港唱同台灣唱差不多,一次過唱曬,慳返搵同排隊時間

大宅

脂肪含量高 發表於 17-7-23 17:20
其實我電話中問過
佢話要插電既就唔得

我仲諗住帶個小水煲仔

大宅

請問由高雄港搭捷運到夢時代或義大比較方便? 那個比較喏11歲男仔玩?

大宅

剛join了8月中台灣5D4N航線, 想請問大家:

1. 保險買邊間? 普通旅遊保定郵輪保?

2. 網絡申請台証, 証件選項是撰 (一般單次入出境) 定 (搭乘郵輪1次2証)?

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

0605 發表於 17-7-28 10:43
1. 保險買邊間? 普通旅遊保定郵輪保?

2. 網絡申請台証, 証件選項是撰 (一般單次入出境) 定 (搭乘郵輪1次2証)?

一定要買郵輪保險,保障範圍有少少唔同,一下有咩頭暈身慶要送你上岸條數好COME計。

早兩日上旅行社聽郵輪簡介,我遲左少少到,佢地剛剛講完台證問題,我好似聽到話單次就得,但做左一次兩證都無問題,總之有台證就得。我自己就一早做左一次兩證。

大宅

小草 發表於 17-7-28 10:55
一定要買郵輪保險,保障範圍有少少唔同,一下有咩頭暈身慶要送你上岸條數好COME計。

早兩日上旅行社聽郵 ...

小草,謝謝!咁請問你買邊間郵輪保,幾錢位?

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

0605 發表於 17-7-28 11:36
小草,謝謝!咁請問你買邊間郵輪保,幾錢位?
郵輪保險唔係間間有,我睇左保誠、藍十字、蘇黎世同中銀,當中以中銀最平(佰幾蚊),但只接受80歲以下投保,我地同行有80歲以上所以用唔到。保誠最貴,佢又無寫有折。另外藍十字同蘇黎世就差唔多,蘇黎世平少少,所以最後我揀呢間,大約2佰幾一位。
有d保險有唔同 plan 選擇,當然貴d個賠償額就大d,自己慢慢睇~

大宅

小草 發表於 17-7-28 11:49
郵輪保險唔係間間有,我睇左保誠、藍十字、蘇黎世同中銀,當中以中銀最平(佰幾蚊),但只接受80歲以下投保, ...

提提如果有小朋友,有d保險plan小朋友的醫療保障額是成人的一半。
有d緊急醫療運送有限額,有d無限,
有d保險包手機,有d唔包。
所以要按自己需要揀。

版主

Scarlettewong 發表於 17-7-28 12:04
提提如果有小朋友,有d保險plan小朋友的醫療保障額是成人的一半。
有d緊急醫療運送有限額,有d無限,
有d保險包手機,有d唔包。
所以要按自己需要揀。
多謝提醒~
同行無小朋友,不過老人家賠償額會少D,間間都係咁。
係呀,最緊要係醫療運送無限。
包唔包手機我又無仔細睇,無所謂,希望無事。

大宅

小草 發表於 17-7-28 12:15
多謝提醒~
同行無小朋友,不過老人家賠償額會少D,間間都係咁。
係呀,最緊要係醫療運送無限。

你2/8出發?定16/8?
記住提前做online checkin,出發前3日好似就無得做,到時要係啟德搞

版主

Scarlettewong 發表於 17-7-28 12:16
你2/8出發?定16/8?
2/8

首頁

尾頁

跳至