美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 有冇人自己整水晶甲/Gel甲 (Part 4)

Mummy,

你嘅新甲好靚呀! 有一種好夢幻嘅感覺!

March,

你整得幾好呀, 我第一次做味重差, 大家一齊努力啦!!!

Panda

複式洋房

mummy,

我本身一直都係比人做gel甲,
但係就想自己學, 因為有時人地未必做到我枇嘅圗案咁.
同埋, 我家姐又好想整, 但係佢只可以stay at home. 所以我想學咗自己做之余重可以幫佢整咁囉

男爵府

湘媽,

你鐘意整乜野圖案? btw, please check pm.
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

Mummy,

只可以兩個字形容你的新甲,就是(超勁)

侯爵府

dear all,

今日去toilet拉廁紙整裂左隻甲,幸好無你地所講甘痛,本身想剪短佢架,但我驚剪短左果忽仔甲會甩出黎,甘就冇剪佢。但條裂痕真係會變左黑色架,我真係頂唔順甘污糟,洗完手用膠布痴住隻甲,眼不見為乾淨。
係唔係一定要折晒隻甲再整過架?有冇d咩方法可以好快甘補左條裂痕架??

男爵府

vliu,

多謝, 不過而家突然間長左咁多, 真係要少少時間習慣下... :-x

vean,

如果有任何黑色, 可能有污糟野zip左入去, 如果又裂左, 你磨走曬條裂痕, 但小心觸及真甲, 然後鋪番新既gel/水晶上去就可以, 唔使成隻拆都得。 但如果你隻甲成邊角都崩曬, 就最好拆左佢做過啦, 因為你左修右補, 分分鐘仲耐過你拆完再整的。

複式洋房

mummy:

真係超長•••••••••呀!
[

別墅

mummy,

我最最最love pink color同rose架都係!!! pink 呀紅呀女仔顏色我最love, 一直都好想做架, 但match唔到款呀><
果然係大師級, 薄到丫~~~ i love u and your nail ar!!!!!!
Emily's Selfmade Gel nailClick here 另一個擺甲的Yahoo Blogclick me please

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

Mummy
我都係勁LIKE 玫瑰 對自己有要求0既人,真係整得靚過人

Panda
我都睇過你對短甲,都唔差呀 整甲呢D 0野真係步驟唔難但好考功夫,要做到「達人級」真係有排學呀 :-(

民房

MUM咪,
你對手真係勁.....................................覯!!!
你個底色用咩色黎做架?
內藏花係咪用NFU呢?
做左幾耐?有無4個鐘?

男爵府

all,

多謝各位咁讚賞同咁鐘意! 我今日好慘, 部機死得好緊要, 而家都係猛車邊上到黎咋!! 如果有乜緊要事搵我的話, 可以打比我的。

我個新甲個底係用左我最喜愛既Rainbow 系列Cotton Candy, 加Carnival 系列既French Quater, 同埋EZflow 參賽白雕花, 粉紅色既係Nfu粉紅, 好sharp! 葉片就係用左參賽白溝gemstone既Emerald綠色! 效果都真係好soft又帶sharp!

sy_nail, 我用左都唔記得幾耐, 我兩個手指公第一日做, 其餘八隻手指第2日做...

唔講住, 我要快d醫好我部腦...

複式洋房

Hey Mummy,

我有個提議呀,如果你唔介意的話,可唔可以將你套甲用過的color寫埋係個blog到,即刻好似呢段咁...

"我個新甲個底係用左我最喜愛既Rainbow 系列Cotton Candy, 加Carnival 系列既French Quater, 同埋EZflow 參賽白雕花, 粉紅色既係Nfu粉紅, 好sharp! 葉片就係用左參賽白溝gemstone既Emerald綠色! 效果都真係好soft又帶sharp!"

咁我地就可以望住你張相,對証下藥當作參巧咁,知道邊隻邊隻雕出嚟就係咁架喇,唔知你點睇呢?不過就可能要你麻煩d喇!!

Thank you  :lol:

侯爵府

Mummy,

磨走曬條裂痕,甘米即係要剷平佢囉,係唔係咁樣呀?? :-( :-( 對於我呢個蠢蠢鈍鈍既新丁好似好難咁。
我今日都仲係痴住塊膠布甘就出門口,,真醜怪 :-( :-(

男爵府

vean,

唔好咁傷心~ 邊個整完甲未試過撞爛丫? 其實呢d都算係Case study黎架! 起碼你而家遇過呢d問題, 第日你幫人做甲時人地有呢個問題你都識得處理嘛! 拆甲之嘛, 我地個個都成日拆架啦, 不過只有叫人小心d, 唔好一味拿住個粗磨黎死磨爛磨, 磨到d真甲傷曬姐, 經過今次之後你就會進步左架啦!

kawa2,

呢個都係好提議, 就由我今款甲開始吧! :mrgreen:

all,

我成日講既Jianni 802, 原來係G字頭架.... 所以同大家講聲, 我之前睇錯字...

民房

MUM咪,
用EZFLOW參賽白黎做內藏花, 會唔會好難?
因為佢好快乾, 未雕完已硬晒.....
我用佢黎做面的5點花先攪得掂咋.....

男爵府

sy_nail,

其實唔會好難的, 就算佢快乾極, 都會有一段短時間先至會乾, 你就要掌握到佢既短時間來雕好個型囉。 你有冇自己整番本相簿或者好似我地咁整番個blog玩下呀?

all,

岩岩發左美甲書寒 (本地書唔計), 一口氣買左兩本日本美甲書, 一本Nail venus一本Nail max, 今期既nail venus好睇過nail max好多喎! 我都留意過好幾期,我諗日後我會買nail venus多d, 因為我鐘意睇水晶甲~ :mrgreen: 而nail max就專攻彩繪多D。

侯爵府

如果我早D 睇到你個MESSAGE 咪唔會買NAIL MAX 而買NAIL VENUS 囉 :-( 今日咁岩行經旭屋見NAIL MAX 封面好似吸引D,所以最後揀左MAX MAX

Mummy 寫道:all,

岩岩發左美甲書寒 (本地書唔計), 一口氣買左兩本日本美甲書, 一本Nail venus一本Nail max, 今期既nail venus好睇過nail max好多喎! 我都留意過好幾期,我諗日後我會買nail venus多d, 因為我鐘意睇水晶甲~ :mrgreen: 而nail max就專攻彩繪多D。

民房

MUM咪,

我邊有你地咁好心機呀, 成個幾兩個月都無玩手指(真同假都無), 直至尋晚整過GEL真甲唔延長.

如果有人要你同佢做呢個款你會唔會做呢?
有既我第一個報名. 講真的.

其實你地有無試過做甲做到好嫌好攰.........
而家要抖返下先........求神 佛D野唔好變壞啦...

男爵府

March,

唔緊要啦, 其實nail max都好好睇, 因為佢彩繪多, 你可以參考下吧, 你只係學左Gel甲之嘛, 對你黎講nail max可能會岩你多d, 而nail venus講水晶甲多D, 每一對手都一大頁, 可能你會覺得有點搵笨, 但對我黎講, 我鐘意睇大圖, 爭D打斜本書以為會睇到佢甲底忝...

sy_nail,

其實你只係一時間提唔起勁罷了, 我曾經講話, 當去到某一個階段, 好似做黎做去都係果d, 對住本甲書有幾千款過萬款比你揀, 但你都唔會照住一款黎做的, 因為心裡面只想自己創作一d款出黎係獨一無異。 但自己既技術又局限左某一d款式, 所以就會有奄悶既感覺。 其實我都曾經經過你呢個階段, 但我堅持每次都諗一d唔同既野出黎, 如果真係諗唔到或者真係好冇時間, 又翻兜法式算了, 至多上面加d唔同既花, 又有一個新花款。

好似我而家咁, 雕花其實都係黎黎去去果幾種, 但只要你轉一轉個色, 擺位, 甚至玩下甲底既顏色都夠玩到你傻, 你只要多加留意一下, 我而家好鐘意玩甲底顏色的 唔會獨沽一味單色就算, 所以往往都做到自己死下死下, 但出到黎效果好, 自己又開開心心對住佢最少兩個星期 (會唔會短左d? ) 你問我會唔會幫人做呢款? 如果有人要求的話, 我真係會做 (只要佢唔怕坐到傻左), 但我亦都會要求對方要做長一點, 因為長一點至有款睇到, 短o木o木做唔到神髓的。

你而家..就係過緊呢個 "美甲更年期", 心煩, 潮熱, 心緒不寧, 囉囉Luen, 係時候的起心肝做番對靚手, tum下自己開心啦!

首頁

尾頁

跳至