跳至

首頁

尾頁

別墅

你地bb開始用牙膏刷牙未?

阿仔已經21個月,是否應該開始比佢用牙膏刷牙呢?邊隻牙膏好?可以吞落肚?因為阿仔仲未識吐水呢!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

Re: 你地bb開始用牙膏刷牙未?

開始用牙膏好內喇, 但係佢只係想 食 d 牙膏所以鍾意刷牙....

我買 chicco 天然果味牙膏, 好香嫁, 好似糖咁, 有見及此, 我唔會 "gig" 好多, 只會 "gig" 好薄好薄, 佢刷完後, 我用紗巾幫佢抺咀.

我又係教極佢都唔識吐水, 只係飲水.....好在我次次用凍滾水教佢.

大宅

我未比佢用牙膏! 因為佢仲未識吐水!

moonychan,
"chicco 天然果味牙膏, 好香嫁, 好似糖咁, 有見及此, 我唔會 "gig" 好多, 只會 "gig" 好薄好薄, 佢刷完後, 我用紗巾幫佢抺咀." <<<=== 仲係唔識吐水! 可以使用嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

我阿囡連牙都唔俾我擦,點算?!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

可以用, 食落肚冇害的, 但sales話唔識 "浪口" 就刷完用紗巾抺喎.

carolmama2005 寫道:
我未比佢用牙膏! 因為佢仲未識吐水!

moonychan,
"chicco 天然果味牙膏, 好香嫁, 好似糖咁, 有見及此, 我唔會 "gig" 好多, 只會 "gig" 好薄好薄, 佢刷完後, 我用紗巾幫佢抺咀." <<<=== 仲係唔識吐水! 可以使用嗎?

大宅

未用牙膏喎! 日日都係用清水(水喉水)刷!
等我今晚試下佢識唔識吐水先

大宅

odin用左牙膏好耐喇, 因為覺得佢成日都食solid food, 所以覺得清水唔夠乾淨.

吐d水出黎odin都識架, 因為佢見我吐覺得好得意, 我一吐水出黎佢就笑到傻豬咁. 連睇我洗面都笑一餐. 但有時佢平時飲水都吐d水出黎, 俾佢激死 -_-""

別墅

我個女見到牙刷已經扭計,
亦捻過買牙高比佢試下,
寄佢冇咁扭!!

大宅

Winnie,
多d比Rebi睇您刷牙,告訴她刷牙可以漂亮、刷牙的女孩是good girl(總之是鼓勵的說話)。 她看看下會嘗試,肯嘗試就成功了一大步了,慢慢來吧!

希仔已經用牙膏、牙刷刷牙了,是用OralB的兒童牙膏牙刷。 記得他第一次刷牙,他覺得牙膏味道很好,很興奮要食牙膏,但真的刷時,他說:『好辣、好辣』。 我沒有試過那些牙膏是什麽味道,o臭起來是很果汁味的,香橙味、提子味。。。,但我估計是有點凉快的感覺,被希仔形容為『好辣』。 但是日子有功,不知什麽時候他現在已經完全ok了,還可以跟著我的指示做,向上下刷、向左右刷都明白了,口裏面就我幫幫他,也是一步步來吧! 呀! 希仔現在還只有前面8只牙,其中左下方大牙已長得不少,右下方牙肉脹脹的,這幾天經常流口水,放東西進口咬,他一定是很不舒服,我看他特別喜歡刷牙,大概是刷牙令他舒服點呱。
Sue
雲妮彭 寫道:
我阿囡連牙都唔俾我擦,點算?!

大宅

BK Milk勳章

My Katherine has a lot of teeth long time ago. so, she starts tooth brushing for over half a year already. I give her to use "First teeth" toothpaste which can be swallowed. i believe the taste is good as Katherine loves brushing her teeth in every morning and night But she swallows the toothpaste every time and doesn't know how to split the toothpaste as adults lor

別墅

bcwong,
我可以的係邊到買到"First teeth"呢?
bcwong 寫道:
My Katherine has a lot of teeth long time ago. so, she starts tooth brushing for over half a year already. I give her to use "First teeth" toothpaste which can be swallowed. i believe the taste is good as Katherine loves brushing her teeth in every morning and night But she swallows the toothpaste every time and doesn't know how to split the toothpaste as adults lor

男爵府

魚魚都刷牙好耐啦
但重未用牙膏........因之前有次去睇醫生
我問醫生其實駛吾駛用牙膏
佢話佢0地的口水係至好的清潔劑
so我重未用住諗住等佢出埋0個兩隻大牙
先同佢用....
first teeth 好多地方有
屈人寺都有.....佢地now可以用bb0個d牙刷啦 :mrgreen:
重好刷
[

大宅

BK Milk勳章

I buy it from BeBeDream and WingOn. hey, it's on sale in Wing On in these few days wor

別墅

thanks all, 我今晚試下去屈人寺look look先

首頁

尾頁

跳至