懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

產後憂鬱症

我諗我患上產後憂鬱症.請問有沒有政府部門可以介紹見心理醫生呢?
請告訴我.Thanks.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: 產後憂鬱症

我朋友都有抑鬱症,首先佢先睇普通街症,然後街症寫reference比佢去睇精神科,精神科評估後就會transfer去心理醫生度。我唔知呢個係咪一定程序。

但除左政府以外都有唔少機構幫助抑鬱症病人,你或者上去website睇睇: http://www.hmdc.med.cuhk.edu.hk/main.html,希望幫到你。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

另外,你要盡量保持心境開朗d,最緊要同家人講你o既情況,會有好大幫助的。 +oil!

複式洋房

我係因為公司問題令我有產後憂鬱症架.唉 :cry:

洋房

hi songmei

我有朋友2006做ivf 生育之後都有產後憂鬱症,

我和幾個朋友時常同她講心聲,現在她好了.

搵多D朋友開心下,去旅遊散心, :-P :-P
[img align=left]http://www.hellob.com/cache/070613-57588-16443_s3.jpg[/img]

複式洋房

我的問題很麻煩的.
我放產假時, 公司突然說清盤, 搵左執達利來.
他們要求我返公司清一些文件上的野, 我做完後, 仲扣我1/5人工.
我想追拉, 佢地仲cut我email同出信話唔准返公司添.
佢地又講明唔會作任何賠償囉.
我做左成7年幾, 乜都無哂lu.
仲有, 我本來係大陸返工, 仲有屋住, 家下佢地連機票都唔肯給返我返去執野同給錢我寄返d野返黎.
當我放完產假, 公司就清盤了. 都唔知點算囉.

搞到我根本沒法消息, 成肚氣. 中醫話我氣虛.
可以寫紙給我多放d假囉.

有無人識勞工法... 我要幾時給假紙呢?
:-( :-( :-(

複式洋房

牛精仔 thanks.
我問左, 要成1千幾百睇一次心理醫生.. 好貴喎...

琥珀宮

如公司清盤,你要知是法庭強制清盤定係公司自動清盤,兩樣有唔同的。

如果是法庭強制清盤,佢地應該有清盤呈請令,上面有個法庭編號,你要盡快去勞工處fund board度登記 (當然都要向清盤人登記,兩邊分別處理的),當公司正式出清盤令時,fund board 會先比住欠薪同lieu of notice 再加上severance pay 你先(全部有上限,詳情要問勞工處),不過o/s annual leave 等等佢地就唔會計,要追返清盤人的。

如是公司自動清盤,亦要盡快向清盤人登記 (不過我唔知勞工處fund board會唔會處理,你可以打去問下)。

希望幫到你。

琥珀宮

關於心理醫生,聽講私人睇真係好貴,但坊間好多機構都是有志願團體sponsor,依你月薪百份比去計的,如你公司清盤,你可以將情況同佢地講,睇下可唔可以減費,如仍是afford唔到佢地o既charge,可考慮政府醫院,詳情可參考我朋友case 的流程。

男爵府

可以去健康院同姑娘講, 佢地好驚媽咪有事, 應該會快d.

男爵府

你打番去你個b0個間母嬰健康院, 同佢0地講你要見醫生.佢0地就會盡快幫你安排嫁0拉
違規簽名-超版代刪

首頁

尾頁

跳至