論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果湊newborn係唔係有小朋友的bunbun會好d?

如題... 同埋係唔係有經驗的又會好d呢?因為我係要返工唔可以stay在屋企看他

大宅

Re: 如果湊newborn係唔係有小朋友的bunbun會好d?

唔一定架....... 我個姐姐佢自己夠有個小朋友啦, 當初我都以為會好d, 熟手d, 點知錯哂 佢好似乜野都唔記得哂, 仲屎過我(i'm first baby) 激到我cc下, 佢到e+仲好似一舊雲咁

民房

Re: 如果湊newborn係唔係有小朋友的bunbun會好d?

I am also, my bunbun have 3 children, but i cannot see her know how to take care baby. And bunbun is very forget the thing, and do the job is very careless.

For me i want to fire her.

大宅

我就覺得係喎, 我個工人都有兩個仔女, 不過而家都好大喇, 佢初初都有d生手, 可能隔得太耐, 但佢幫bb沖涼就一流, 所以bb由細到大都好中意沖涼, 同埋佢餵粥仔/飲奶都好有耐性, bb整親都會主動講, 又肯成日抱bb(10個月)去痰罐痾吾吾, 湊bb比我更有耐性更細心, 但家務cooking就認真麻麻, 不過佢湊bb好我都好收貨喇, 始終人唔會十全十美.

大宅

如果無小朋友的又會點呢?會唔會更加衰呢?

大宅

今日又發現工人既優點就係一個人都餵得掂bb食葯, 今日bb發燒, 我同老公兩個人都餵唔掂bb食葯, 仲食一半流一半, 但到夜晚比工人試下佢一個人餵我地唔幫佢, 睇下就算我地返左工得佢一個攪唔攪得掂, 估唔到好勁喎, 一滴都飲晒, 仲冇喊添, 我覺得呢d野冇經驗唔係咁易攪得掂架, 睇我同老公兩個雞手鴨腳就知喇.

ah-ta 寫道:
如果無小朋友的又會點呢?會唔會更加衰呢?

大宅

等待BB的小貓,

你個bun有無overseas經驗架?

伯爵府

好媽媽勳章

我都覺得係喎, 我覺得一日未做過亞媽, 係唔會有mother insight既, 佢地會留意多些小事物, 因為你知啦, new born真係好多野要注意, 所以我兩次請都係一定要做亞媽既.

大宅

唉,但我個bun有一個2歲,一個5歲的小朋友都好似唔識湊咁...同埋無咩危險意識...我同他講小心bb會轉身,他話見bb對手都未hold到野應該未會轉....我咪同他講law,bb的野話唔埋架ma,你點知他幾時轉呀...梗係要小心d啦...

複式洋房

ah-ta,
已婚及有小朋友的工人會好d (但你要肯定係佢自己湊大,唔係係菲請工人/家人湊).如有湊newborn的工作經驗就更好.

大宅

ah-ta ,

我果個有overseas經驗架, 不過佢果時係湊3歲女, 所以佢d經驗係佢自己湊自己d仔女而黎架.

其實有d媽咪話有d工人生左仔女都好似冇new born經驗咁, 因為佢地有可能一生低冇耐就去左training center等過黎hk, 所以bb都可能係屋企人湊, 佢冇咩湊過都唔奇.

ah-ta 寫道:
等待BB的小貓,

你個bun有無overseas經驗架?

大宅

我覺得結左婚有小朋友的工人起碼對揍bb的意識都強一些.正如我剛生第一個bb,我未有經驗,所以成日做左烏龍事.有一次還撞親阿仔個頭,嚇到我半死

首頁

尾頁

跳至