跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

4月全人奶的媽咪分享吓現在餵奶的情況呀!

阿b6個星期大,仲係食無定時,1-3個鐘食一次。上星期我試過泵奶,不過每次都得1-2oz,泵完又好似唔夠阿b食,都唔知點好,我下個月要返工,希望我個奶庫有是夠的奶啦!

大宅

Re: 4月全人奶的媽咪分享吓現在餵奶的情況呀!

我隻二牛都係6星期大,而家日頭2個鐘食一次,夜晚就3-4個鐘一次,我都有pump奶出黎(做後備奶),一日只pump2次(實在太懶,唔想pump咁多次),我每次pump到150ml(我隻牛而家用樽食的話,一餐食110ml),而我pump之前果兩餐只會比佢食其中一邊,咁我就pump另一邊(e.g. 7:00同9:00食右邊,佢食飽9:00果餐,個左胸都已好谷,咁我就跟手pump清晒左邊出黎)
而家個冰箱有8包冰奶,本來有1x包,有時太懶and太累,日頭sleep左,咁我mami會幫我餵冰奶)
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

複式洋房

我亞B5 weeks old.日頭1.5-3個鐘食一次,夜晚就3-7個鐘一次不等..如要pump奶就同jilljojo 一樣,pump之前果兩餐只會比佢食其中一邊,咁我就pump另一邊.但好多時都係半夜先谷,但太sleepy所以等到早上先pump. 如果你亞B每日有5次以上尿尿的話,亞B就夠食嫁啦. pump的奶量同食既量唔同嫁,唔好擔心.

大宅

Re: 4月全人奶的媽咪分享

jilljojo 寫道:
我隻二牛都係6星期大,而家日頭2個鐘食一次,夜晚就3-4個鐘一次,我都有pump奶出黎(做後備奶),一日只pump2次(實在太懶,唔想pump咁多次),我每次pump到150ml(我隻牛而家用樽食的話,一餐食110ml),而我pump之前果兩餐只會比佢食其中一邊,咁我就pump另一邊(e.g. 7:00同9:00食右邊,佢食飽9:00果餐,個左胸都已好谷,咁我就跟手pump清晒左邊出黎)
而家個冰箱有8包冰奶,本來有1x包,有時太懶and太累,日頭sleep左,咁我mami會幫我餵冰奶)

呢個方法幾好,等我試

只許周官放火 不許百姓點燈

大宅

我個b剛滿月, 而家日頭夜晚都係2-3個鐘一餐, 成個鬧鐘咁, 不過佢好衰架, 每次想食奶就喊, 一喊就要食, 點樣同佢玩都冇用, 冇得食就越喊越大聲, 真係要叫佢一聲大少先得

大宅

我隻 b 之前都係咁,我係

大宅

like VVian, my b is 1month 4 days, 而家日頭夜晚都係1.5-4個鐘一餐, 不過每次想食奶就喊, 一喊就要食, 點樣同佢玩都冇用, 冇得食就越喊越大聲

大宅

我阿 b 6星期多少少.. 而家日頭夜晚都係1.5-3個鐘一餐
有時想食奶就喊, 有時

大宅

妹妹而家2-4個鐘食一次, 每次只食8-15分鐘, 只食一邊, 而且勁難掃風. 妹妹好少喊, 同哥哥唔同, 妹妹通常肚餓會先左右搵, 搵唔到便會叫幾聲, 最後先喊.

我無pump奶, 因為妹妹比較懶, 食的時間不多, 所以個乳房只造適當的奶. 反而哥哥當年因好勤力咁食, 所以好易谷奶.

你地打算餵到幾時? 我如果返工就會在8月中後轉mixed feeding, 如果辭職做c9, 就想餵到1歲.

Cheers,
Kam

男爵府

kamtsk 寫道:
妹妹而家2-4個鐘食一次, 每次只食8-15分鐘, 只食一邊, 而且勁難掃風. 妹妹好少喊, 同哥哥唔同, 妹妹通常肚餓會先左右搵, 搵唔到便會叫幾聲, 最後先喊.

我無pump奶, 因為妹妹比較懶, 食的時間不多, 所以個乳房只造適當的奶. 反而哥哥當年因好勤力咁食, 所以好易谷奶.

你地打算餵到幾時? 我如果返工就會在8月中後轉mixed feeding, 如果辭職做c9, 就想餵到1歲.

Cheers,
Kam

你打算餵到兩歲﹐如果可以的話,我都想做c9。

男爵府

jilljojo 寫道:

我試過兩餐只會比佢食其中一邊佢食,但好似唔多夠佢食,最後都係比另一邊佢食。 :-(

複式洋房

我bb6個星期大, 現在都係埋身餵人奶, 每距1-2鐘頭食10-20分鐘, 小食多餐, 雖然辛苦但bb都算長肉. BB差不多己戒夜奶, 半夜只食一次, 個胸好谷, 所以會係半夜及早上pump奶. 希望可以餵到6個月.

大宅

additional information:

我didn't pump奶出黎(做後備奶), but a good way can suggest you all, just let the other side drop milk into a milk bottle (at least 1 oz , the most 3-4 oz) no need to waste and don't need any energy or extra time ,而家個冰箱有50+包冰奶(4oz@),keep for later go to work, then the maid or my mother can幫我餵冰奶)

you can try try arh!

i bf my elder son until he's one year old, this time, i hope i can bf longer than one year! :lol: :lol:

大宅

sjlam 寫道:

我試過兩餐只會比佢食其中一邊佢食,但好似唔多夠佢食,最後都係比另一邊佢食。 :-(

初初試果時(當時約半個月大)佢都唔係好夠飽,咁我就比佢食密d(早30-45mins),幾次之後身體適應,做多左奶,咁呀b 2hours食一邊都夠飽...

今次bf,我想餵到二牛唔食為止...越耐越好~
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

男爵府

畀面勳章

我剛剛返左工啦~亞b六個星期+
而家我會晨早早d起身泵一支, 中午泵一支, 放工泵一支
放到屋企就自己餵亞b, 埋身食
其實我都驚亞b唔成日埋身食會開始無奶, 不過唔理得咁多
餵得幾耐得幾耐
亞b都食得幾穩定, 通常2.5-3hr食一餐, 夜晚就3-5hr
每次都食得夠, 我都好開心架~

男爵府

阿b可能進入猛長期,成日要食奶,唔比佢就喊到cc下。無計!

大宅

想問下各媽咪.. 如果你地pump d 奶出o黎.. bb 每次食幾多ga?
我阿b 食得好少.. 2-3zo only..

大宅

我隻 b 可以食到4安半,但食完都唔夠喉,隔多個零鐘又再嘈過,下次試

子爵府

我亞b又係6星期大, 都係食無定時, 可能又+上猛長期, 可以夜晚10點開始, 食完又隔半個鐘又食至零晨3點, 人都癲呀!
我幾日前開始儲冰奶, 依家有6包, 我會每日pump1次, pump一邊, 邊食邊pump, 但個冰箱99裝左好多"送", 佢今日先話我又pump, 放唔放到咁耐, 我話專家話2個月都無問題, 佢話, 雪藏野無營養, 佢一路都好抗拒冰奶, 我唔理呀, 我一定堅持ga~

複式洋房

Re: 4月全人奶的媽咪分享?現在餵奶的情況呀!

我個B5個星期大,每次食奶隔2-3個鐘,每次食一邊10-30分鐘,不過鍾意分開食,每次10分鐘,之後就睡著了,要好花氣力同時間去叫醒佢,所以每餐都要花至少半個鐘,而佢大小便都至少有6-7次,所以應該食得飽。我有pump奶,不過只為平時我要去街,留番工人幫我餵。

我想問冰奶餵之前要吾要解凍甚至“坐”番熱?

首頁

尾頁

跳至