跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有無打算係bb兩歲前帶佢去外地旅遊?

我打算暑假帶佢去日本,因兩歲前bb是免費的。但我擔心bb的起居飲食及保險,你地有無其他意見?
[size=large]晞晞影樓照http://www.studio123.hk/onlinealbum/2007-04-12/jonathan.html
晞晞Blog:
http://www.baby-kingdom.com/?27606

大宅

好媽媽勳章

Re: 你地有無打算係bb兩歲前帶佢去外地旅遊?

我已經plan左今年十月中一家三口5天大阪自由行, 因為bb只要俾大人機票10%加tax, 但行程就未plan.....

大宅

已經去過兩次旅行﹐一次巴黎﹐一次東京﹐都無乜大問題。

去東京個程仲係我自己一個帶住阿女﹐所以我覺得自己係 super mom 不過去到酒店就攰到想死。

複式洋房

我們也是plan了十月去東京, 有乜細節要註意?

男爵府

好媽媽勳章

我5月果陣去日本冇帶囝囝去 , 因為身邊d人話唔好, 會好辛苦...不過我下次一定帶埋佢去, 而家plan緊下年4/5月(before 2 yrs old), 等佢d表哥表姐返黎hk長住之後, 一齊再去jpn血拼 ...好期待呀!

男爵府

會呀,已經plan好七月等埋姨媽,表哥同表姐係holland返o黎去泰國,跟著出年就去holland探佢o地

男爵府

amy, 點解你反而一個人帶住係香港就話好難. pls check pm. :mrgreen:
tokyogirl 寫道:
已經去過兩次旅行﹐一次巴黎﹐一次東京﹐都無乜大問題。

去東京個程仲係我自己一個帶住阿女﹐所以我覺得自己係 super mom 不過去到酒店就攰到想死。

大宅

Buy咗ticket 6月尾同Jamie去日本過生日啦
雖然預咗會好辛苦, but好期待

BTW, BB都要buy ticket 嫁, not free of charge.

大宅

我plan等阿細18個月後兩歲前先至帶佢到外地旅行.記得大仔14個月時我帶佢去多倫多,都米話唔辛苦.係飛機上佢成日要行黎行去,另外因為氣壓令到佢唔舒服而大喊.最慘係機上面d人投訴我個仔大嘈.以下係一d經驗:
1.買定消毒藥片洗奶樽及奶咀用.
2.帶一個大d ge膠盒或盆,用黎浸奶樽.
3.帶定d玩具俾佢係機上面玩.
4.事先同航空order定baby food.
5.一定要買旅遊保險,教協都幾抵.
6.帶定支水用黎開奶,以免水土不服.開始時用多d自己帶ge水再溝當地水,慢慢腸胃適應後完全用當地水.
7.去醫生處

男爵府

好媽媽勳章

我朋友帶bb去美國, 佢成日同人講, 佢係o係飛機上面由hk行去美國 ...
[quote]
wkwok01 寫道:
我plan等阿細18個月後兩歲前先至帶佢到外地旅行.記得大仔14個月時我帶佢去多倫多,都米話唔辛苦.係飛機上佢成日要行黎行去,另外因為氣壓令到佢唔舒服而大喊.最慘係機上面d人投訴我個仔大嘈.以下係一d經驗:
1.買定消毒藥片洗奶樽及奶咀用.
2.帶一個大d ge膠盒或盆,用黎浸奶樽.
3.帶定d玩具俾佢係機上面玩.
4.事先同航空order定baby food.
5.一定要買旅遊保險,教協都幾抵.
6.帶定支水用黎開奶,以免水土不服.開始時用多d自己帶ge水再溝當地水,慢慢腸胃適應後完全用當地水.
7.去醫生處

大宅

哎吔﹐咁都俾你捉到...
我呢D阿媽咪係懶到出汁囉

星期四同阿女去一去wise kids啫﹐就熱病咗喇﹐你話大熱天時係咪少出街好D呢。

已覆依貓﹐請查收。

甲由仔 寫道:
amy, 點解你反而一個人帶住係香港就話好難. pls check pm. :mrgreen: [quote]

伯爵府

其實都有諗過,因為我公公婆婆係第2度,想帶個女探佢地...,不過大家都擔心咁細個坐機會辛苦,好彩而家教左公公婆婆用msn,有webcam,佢地都可以係電腦到見到我個女...

男爵府

我嚟緊都想帶bb去馬來西亞,而家諗緊要帶好多食水,咪好麻煩?

bb機票是不是要一成?

monchuchu 寫道:

BTW, BB都要buy ticket 嫁, not free of charge.

大宅

正價一成+稅、燃油附加費etc.﹐唔同公司可以差好遠。

e.g. 我去巴黎阿女張機票 Air France $600, CX 要$2,000+
ericter 寫道:
我嚟緊都想帶bb去馬來西亞,而家諗緊要帶好多食水,咪好麻煩?

bb機票是不是要一成?

[quote]
monchuchu 寫道:

[/quote]

大宅

我今個星期日都會帶"蛙人(ryan)"去美國過生日, 重要係去一個月~ 要帶好多奶粉同bb野!! :lol:
我參加 行團, ryan要收$2600+稅, 都萛ok! 我重cfm可以唔俾導遊費.....

別墅

嘩..原來咁多媽媽都打算同BB去旅行架!!

我地都定左10/6一家三口去大阪5日自由行, 等BB同媽媽慶祝生日!!

希望順順利利啦~~~

大宅

我地都book左30/6出發, 一家三口去東京5日, 預左會辛苦架喇, 就當係一個難忘既回憶啦!

順便提提去日本既媽咪, 近日嚮日本麻疹好勁, 記得同bb打埋枝麻疹針, 祝大家玩得開心d, 旅途愉快!

別墅

sun020112,
30/6啱啱係我阿B一歲
我都plan緊x'mas帶阿囡去東京, 你自己去定跟團呀?
唔知返嚟可唔可以分享吓呢?
祝各位準備出發&巳出發嘅媽咪&BB都有個愉快嘅旅程

大宅

fchristine, 咁我就預祝你個囡囡生日快樂, 越大越靚啦!

我係自由行, 我諗會易d安排! sure, 無問題, 返黎再share!

我會prefer 夏天同baby去旅行, 一來天氣無咁凍, 二黎唔駛帶咁多衫(留返d位比我買野), hehe! anyway, 都預祝你玩得開心d!

大宅

我都 planning 去日本, 之前ester 去左 macau 試下, 原來真係好辛苦, 我地4大1小都好多野取, 不過而家bb又大d, 可能食野個度會好d.

首頁

尾頁

跳至