論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

炒左未完約的工人再請過一個係唔係通常都仲差?

我想炒個工人,但俾人嚇我話第2個會仲差...有無人有經驗呢?

大宅

Re: 炒左未完約的工人再請過一個係唔係通常都仲差?

我都覺得係仲差
但小朋友未識照顧自己
唯有繼續努力,希望明天會更好

:-? :-? :-?

民房

Why you need to fired her?
She is not good, my bunbun is also not good.
I also want to fired her.
But I know it is see how you luckly. :-(

男爵府

我唔會咁諗, 因為工人要炒一定有你唔滿意的地方, 我唔想佢再對住我; 我都有炒過工人, 幸運地新工人的表現令我好滿意意

大宅

我就覺得,每炒一個,我就多一D經驗,請下一個會特別留意果D問題。當然要請一個令自己好滿意既,真係要好好彩。

民房

I want to know your is bunbun or Indonesian which one is better?

大宅

我都炒過工人, 不過好好彩新工人比舊工人好好多.

大宅

All by luck. God knows.
我是07年06月的新手媽咪,請多指教喔!

小豬豬於2007年6月3日20:45出世了,只是個六磅仔,體重小了點,但總叫健健康康!!  
滿月了,體重有8.5磅,大隻仔了一點點!!
兩個月人仔,有差不多11磅了!!
四個月豬豬,有14.5磅了,真係叻叻豬!!
六個月豬豬,有16.5磅,比別的 bb 高了一點喔!!

侯爵府

我以前, 都係抄工人, 越抄越衰, 後尾研究過之後, 發現, 原來係因為心急, 因為心急想抄做緊既工人, 所以就貨, 往往無細心選過, 或者問清楚, 再加上請local未完約果d, 所以越抄就越衰, 後尾最後一次抄工人, 就慢慢搵, 搵到岩, 還比新工人返埋鄉下, 慢慢攪清楚手續先返工, 結果呢個, 係我請甘多個工人之中, 唯一一個可以續約既工人

大宅

我真係唔係好like我個bun架...本身想去agent度搵過第2個,點知我問老公點看,他話其實他都有70分...之後又聽到d朋友講話多數炒左再請的都係仲差,所以好驚呀!

大宅

hinhinmummy,

其實我想問我想搵個間agent只係得video看,無得interview,係咪唔係咁好呢?不過個間係我親戚搵開(10幾年),同埋其實有咩問題可問呢?

可唔可以俾d意見有咩要留意同埋要問呢?

Thanks
該用戶已被刪除

大宅

kinghim's mum,

唉,我諗我都係要求高的人同埋他試過有態度唔好,所以真係看他唔多順眼.....

我都唔知我想炒他的動機會唔會係錯,但係我而家對住他就覺得樣樣都唔like咁...我都想改變自己對他的態度,不過有時他的態度同埋行為我真係唔係咁接受到....

男爵府

Hi, Kinghim's Mum

Need your advice.

My BunBun has informed me verbally that she would resign and would like to leave HK on Jul/21, but up to this moment I have not received her resignation letter yet. I have asked her to give me the letter asap, but she always said the letter will be given to me soon. My husband dislike her and want her to leave asap, should I fire her and give her one month notice instead of $$$$??

Thanks,

大宅

ah-ta:我記得你之前都講過你既工人既問題。印象中你話你既工人態度唔好。我覺得,態度唔好既工人唔好忍了,貼錢買難受。我都受過教訓。我以前既賓賓,湊BB就100分,但我要看佢面色做人,我忍佢一年啊。最衰就係忍無可忍炒佢,搞度急住搵工人,結果就搵佐個賊返來。我好同意其他媽咪講,愈請愈衰好大機會係唔好彩,但心急也係好重要既原因。所以,吸收自己同其他人既經驗,慢慢搵個咁既,先炒呢個,請到更衰既機會會少D。

民房

Don't give her 1 month notice, because if she know you will fire her, she must everything stop then before you ask her to do. You must unhappy and now.

For me also want to fire bunbun, do you know she only come to HK 5 month, but I feel her is not suitable my me. For the dinner upto now cannot handle by herself, if she don't know she will just told me mother she don't know then my mother want to teach her but she immedately will do the other thing.
No heart to do anything.

大宅

winghw,

係呀,他係態度問題...不過正如我之前所問,如果agent只係有得看帶咁係咪唔太好呢?有咩問題我又可以問呢?

點樣選先好呢?

大宅

kikiBB女,

我都知唔可以俾1個月通知,因為我有細bb,太危險la..

大宅

ah-ta :搵間有得用視像interview既agent喇。又或者請本港完約既工人。可以叫佢見工,甚至可以叫佢上來屋企試下工,仲可以聯絡佢前僱主。咁樣就風險稍為少DD。

民房

I also have 2 baby (4month and 22 month) so if i fire her i will ask her immendately to go don't wait.
But before you fire her you must get the new than fire.

首頁

尾頁

跳至