跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

有無媽咪好似我咁咁快嚟m?

我5月6號生,但係呢幾日好似嚟m咁,不過我已經係全人奶餵bb,乜唔係餵人奶無咁快嚟m咩....... :-(

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章

Re: 有無媽咪好似我咁咁快嚟m?

我5月1日生, 之前惡露已經清哂咁滯, 點知呢一,二日又有好多血, 真係好似M咁, 但係餵人奶都咁快有M ??

珍珠宮

2021勳章 好媽媽勳章

bigbigbobby 寫道:
我5月6號生,但係呢幾日好似嚟m咁,不過我已經係全人奶餵bb,乜唔係餵人奶無咁快嚟m咩....... :-(

6/5生, 而家就有m來, 又好似快得滯喎. 會唔會唔係m, 而係你開始進補, 食左行血的野, 攪到惡露又多左?

我17號生, 今日bb係12朝. 本來早兩日d惡露差不多無晒, 我仲以為可以開始補添. 不過尋日日頭第一次飲了炒米茶 (其實應該未必有關係吧?!), 晚上小b食夜奶不停咁食左1小時, 跟住去廁所就發現有好多惡露, 到今日都係咁. 我都有少少擔心係子宮有咩問題, 所以book左明天返婦產醫生度check check求個安心. 希望無事啦!

等待驗證會員

amypekkle:
你去婦產醫生度check結果點呢?
其實我上一胎因為開頭嗰個月唔勤力餵大囝,搞到生完後個半月就嚟m,我都好怕今胎又係咁,但係我今次已經好勤力餵細囝,希望唔好真係m啦! :-(
(個個月要被迫捐血好煩o架)

珍珠宮

2021勳章 好媽媽勳章

bigbigbobby,
我去度婦產科醫生度覆診, 佢用u/s同我照完後話子宮內仲有一小塊惡露未排清. 而子宮正常長度係3吋, 我現在的有4吋, 即係仲有1吋先回復原狀.
我同醫生講話懷疑自己飲了南棗水所以惡露多了. 醫生認為即使係飲南棗水多了惡露, 只係加速了惡露的排出, 唔會讓我額外流多了血. 所以佢唔會反對我飲南棗水.
我返到屋企要求陪月姨姨照整代茶/炒米茶, 但落的南棗份量減半. 呢幾日都keep住有惡露, 但冇話勁多了.

我上胎一日埋身食一兩餐, 其餘全泵. 一日泵4-5次不等. 不過我的m都在7週時返來了.

"個個月要被迫捐血好煩o架" ~ 係囉, m來個人又唔自在, 又要"鴨"住m巾, 而且總覺得m的幾天人奶會少了一點點.

等待驗證會員

amypekkle,
我都有日日飲南棗炒米茶,唔知又關唔關事。呢幾日仲有啲血咁留,都幾煩下。
我今胎除咗埋身餵之外,仲有每日都泵4至5次起碼,因為我發覺泵多咗可以多啲奶。想keep住奶量o麻!
我唔想啲m咁快嚟,因為我係m嚟會肚痛同個人周身唔自在啲人嚟o架!
amypekkle 寫道:

我上胎一日埋身食一兩餐, 其餘全泵. 一日泵4-5次不等. 不過我的m都在7週時返來了.

"個個月要被迫捐血好煩o架" ~ 係囉, m來個人又唔自在, 又要"鴨"住m巾, 而且總覺得m的幾天人奶會少了一點點.

首頁

尾頁

跳至