烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

大囡1月11日4⃣️歲生日啦,年年生日佢都正係切蛋糕無份食,正係食我為她DlY的啫喱,感覺好心痛,她好乖乖從不扭食,但其實他好想食,但媽媽都無能為力,幫唔到佢,正係可以盡量整得D啫喱靚D。
囡囡對牛奶雞蛋過敏,所以普通蛋糕一D都食唔到,就連摸到都會紅腫痕癢,有無人知邊度可以訂喱D特別蛋糕,或者識整教下我制作方法。多謝🎂🎂🎂

GOD BLESS YOU^ !^ AMY

大宅

引用:大囡1月11日4⃣️歲生日啦,年年生日佢都正

原帖由 yumei120 於 14-01-06 發表
大囡1月11日4⃣️歲生日啦,年年生日佢都正係切蛋糕無份食,正係食我為她DlY的啫喱,感覺好心痛,她好乖乖 ...
幫推

yumei120  多謝  發表於 14-1-6 23:08

伯爵府

yumei120 發表於 14-1-6 13:08
大囡1月11日4⃣️歲生日啦,年年生日佢都正係切蛋糕無份食,正係食我為她DlY的啫喱,感覺好心痛,她好乖乖 ...
無蛋,無牛油,無奶蛋糕!

A:
中筋麵粉……65g
幼白糖……50g
小蘇打……1/4茶匙
發粉……1/4茶匙
鹽……1/4茶匙

B:
水……80ml
菜油……1湯匙
白醋/檸檬汁……1茶匙
任何口味香精/油……1/4茶匙

1.材料A混合過篩2次。
2.OVEN預熱175度,蛋糕模掃油。
3.材料B用打蛋器打勻后,倒入1。邊倒邊用打蛋器快速打勻,直至無顆粒。
4.倒入蛋糕模,入OVEN焗7-10分鐘后,轉150度,焗10分鐘。
5.出爐后連模放響網架上面(晤需要倒扣),攤凍之後先甩模。

yumei120  多謝曬,我會試下。  發表於 14-1-6 22:47

伯爵府

yumei120 發表於 14-1-6 13:08
其實有心找,無話找不的,網上都有相關食譜同埋有餅店做呢種蛋糕 ,除了敏感人士食,素食者也食這種蛋糕

大西洋麵包店有得賣

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

九龍灣淘大花園有一間素食店,有售冇蛋奶蛋糕..........
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

洋房

回覆:求助:無牛奶無雞蛋成份的蛋糕

如果女女大少少,可以試下比佢飲羅漢果水,買羅漢果返屋企自己用攪拌機打成粉,日日用一匙羹焗杯水飲,我老公飲左一個月,佢自細到大嘅海鮮敏感真係改善咗好多,平時食乾搖柱,扇貝,少少都會成個咀腫哂,而家就成粒食都無事,因為我唔知小朋友太細飲唔飲得,所以你可以再問下人,試下幫唔幫到佢改善敏感,因為我睇書講,羅漢果嘅核係抗敏嘅

大宅

好媽媽勳章

引用:如果女女大少少,可以試下比佢飲羅漢果水,

原帖由 tung602 於 14-01-06 發表
如果女女大少少,可以試下比佢飲羅漢果水,買羅漢果返屋企自己用攪拌機打成粉,日日用一匙羹焗杯水飲,我老 ...
好多謝你的意見,我第一次聽說這方法,可否俾你睇果本書名哦,我好想睇下,如果可以改善,真係想試嚇。羅漢果係一個波型果嗎?佢有定期睇西醫,西醫都無辦法,都係等佢大D可以自己無,少部分會跟成世,依加唯一辦法就係避开。

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:yumei120+發表於+14-1-6+13:08+大囡1

原帖由 mwfwinnie 於 14-01-06 發表
其實有心找,無話找不的,網上都有相關食譜同埋有餅店做呢種蛋糕 ,除了敏感人士食,素食者也食這 ...
請問大西洋餅店地址係邊,麻煩你。
其實我都係突然想起,無蛋無奶蛋糕喱樣野,上次同囡囡復疹係醫院見過一本書有講過,一時情急就係喱度問JM了,轉頭都有上網搵料。

大宅

好媽媽勳章

引用:九龍灣淘大花園有一間素食店,有售冇蛋奶蛋

原帖由 andyman 於 14-01-06 發表
九龍灣淘大花園有一間素食店,有售冇蛋奶蛋糕..........
淘大花太遠啦,我一拖二去唔到咁遠,不過依加知素食店可能會有,我就近會搵。多謝曬

首頁

尾頁

跳至