嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無小朋友有哮喘?可否分享

我大B女2歲2個半月大,但現在好大幾會有哮喘,咳

大宅

Re: 有無小朋友有哮喘?可否分享

aiya..唔好比佢飲凍野呀???我個女又未到哮喘..不過佢就氣管非常敏感...有時一轉天氣佢都會病..就要吸氣..好煩...醫生都有叫我比佢食下 "蜻蛙糖" 善古靈...不過我覺得係藥...始終都唔係咁好.......所以我唔會比個好少比佢飲凍野架...因為我自己都係氣管敏感...飲左凍野真係幾辛苦架...冇事飲就ok....

複式洋房

唔咳晒!
其實我亞女已經食僅青蛙藥,但每次想停藥之前

男爵府

我個女(5 years old)都有哮喘,這邊加拿大的醫生沒有開藥吃,只叫她吸氣。上年帶她看中醫,幫她做三伏天貼藥治療,她說是用中藥在每年特定的三天貼在特定的穴位上,連做三年,哮喘會好番。其實以前我都未聽過這個方法,不過,心想一試無妨。有冇人聽過這方法?

佢經過上年的貼藥,加上我給她服vitamin C, 魚肝油丸,又煮crocodile meat soup,又帶她上游泳課健身,要佢戒凍嘢,日日為佢祈禱。感謝神!今年佢身體好咗,就算有傷風咳,西醫說她氣管沒有喘,中醫說氣管沒有喘,仍有哮聲。希望明年會更好!

我細個(六年級前)都有哮喘,是睇中醫好番。記住唔好比凍飲、西瓜、龍眼給哮喘病人。

Everyday Mom

複式洋房

你個中醫方法真係未聽過
不過我亞女就慘,因為佢最愛凍飲,西瓜和菠蘿。

洋房

我亞仔26個月,每次傷風感冐一咳就hee hee聲,上星期總因為哮喘入醫院,攪到要食類固醇,不過好奇怪,亞仔平時是唔會咳,只是有感染先會所以連醫生都話好難証明亞仔是否有哮喘,我都好担心,所以而家會煲多的強肺湯水給亞仔,e.g. 蟲草,川貝等.

大宅

其實依家有好多小朋友都會因天氣唔好..有氣管敏感...未必一定去到哮喘咁嚴重..不過都要小心law...好多時佢地一咳就會有hee hee 聲..真係好煩...總之我覺得最緊要係令到小朋友身體強壯d...轉天氣既時間唔好比佢地飲凍野..係最好既方法..我都唔想見到我個女成日食藥...食到個人身體都差晒

複式洋房

其實食甚麼都沒有問題,只要佢身體一定要強壯,最好就是學懂游水,身體真係會好好多,我自已本身都有這種病,在20歲之前每日都要食藥,同成曰要出入醫院,到大約20歲左右就去學識游水,跟住每一日早上都去游,個

男爵府

請問你個中醫教你煲什麽湯呢?我都同意學游水。我細個都是中醫叫我學游水,一邊吃中藥,三個月後,哮喘就好番。到現在都三十年。依家輪到我個女有哮喘。我六月回港,想帶她去看我細個睇的中醫。

複式洋房

泳欣媽咪,你真係好厲害,恭喜晒!

everydaymom,你亞女幾大?比中藥佢食驚唔驚

複式洋房

wongchikwan,
想問

複式洋房

想請問如果食冬蟲夏草有無幫助呢? 我唔想我個仔繼續食類固醇.

複式洋房

不用食冬蟲夏草,只要煲D鱷魚肉再加D川貝 瘦肉

複式洋房

my son is 氣管敏感 , is tat soup suitable too?

男爵府

My daughter is almost 6 years old. She is ok to drink chinese medicine.

洋房

Carolyukk
我用鱷魚肉,川貝,蜜餞+果皮燉三個鐘,仔仔好鐘意飲,好快飲完,我大約一星期燉三次給仔仔吃,間中燉吓蟲草.

洋房

by the way, 我有的關於how to cook鱷魚肉和醫氣管的吃療如果各位媽咪有興趣,請留e-mail address或pm我.大家一斉努力為有氣管敏感或哮喘的仔仔女女打好底子.

複式洋房

請問怎麼樣煲鱷魚肉,有什麼醫氣管的食療, 可否提供給我, 謝謝!

複式洋房

Wongchikwan,

我已pm你我的電郵, 麻煩你電郵食譜給我, 謝謝!

[quote]
wongchikwan 寫道:
by the way, 我有的關於how to cook鱷魚肉和醫氣管的吃療如果各位媽咪有興趣,請留e-mail address或pm我.大家一

複式洋房

想問下你地會用乾鱷魚肉定係急凍鱷魚肉? 有無分別呢?

首頁

尾頁

跳至