興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 畀面勳章

我隻貓2.5歲,5.7kg,有大肚腩,個個客人見到佢都話頭小身大,不合比例。貓貓一日食兩餐,每餐35g左右,食緊fromm的三文魚鴨肉糧。平時鍾意食同瞓,唔鍾意玩毛毛鼠,對羽毛有少少興趣,但跳兩下就休息。我驚佢越來越肥,遲D有長期病。
屋企有另一隻貓,1.5歳,食的東西一樣,都無佢咁肥。
各位,你哋有無辦法幫吓我呀!

大宅

回覆:有無貓貓減肥方法

附上貓貓肉照

大宅

貓貓最鍾意瞓

大宅

一團毛球

男爵府

可以試溝埋減肥糧比佢食.

貓反肚好得意

大宅

回覆:AllyChan 的帖子

有無邊隻減肥糧介紹?

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:我隻貓2.5歲,5.7kg,有大肚腩,個個客人見

原帖由 Wilnie 於 14-01-09 發表
我隻貓2.5歲,5.7kg,有大肚腩,個個客人見到佢都話頭小身大,不合比例。貓貓一日食兩餐,每餐35g左右,食 ...
引佢做運動,要有恆心日日互動。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

別墅

回覆:Wilnie 的帖子

我隻貓同你差不多,2.5歲,4.9kg vet 都話要減肥。以前食Fromm 鴨肉三文魚。後來發覺好肥,成19% fat。而家轉了Fromm 三文魚蔬菜,只有15% fat 再加natural balance 減肥糧。好在我隻貓乜糧都食。其實冇磅過佢有冇輕到,不過好似冇再肥落去XDXD

別墅

我隻貓同你差不多,2.5歲,4.9kg vet 都話要減肥。以前食Fromm 鴨肉三文魚。後來發覺好肥,成19% fat。而家轉了Fromm 三文魚蔬菜,只有15% fat 再加natural balance 減肥糧。好在我隻貓乜糧都食。其實冇磅過佢有冇輕到,不過好似冇再肥落去XDXD

大宅

回覆:fairbanklee 的帖子

都係時候轉減肥糧

別墅

我研究咗好耐,好似natural balance 最好,比較天然。之前vet 叫我轉hills,好似好多味精咁

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

聽過有人幫隻肥貓貓轉全濕糧,早晚各1餐,成功減肥

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

別墅

回覆:orangekkkkk 的帖子

全濕糧好貴喎。

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:全濕糧好貴喎。 +

原帖由 fairbanklee 於 14-01-10 發表
全濕糧好貴喎。
病左睇醫生仲貴

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

翡翠宮

乾糧熱量高, 一定要減一餐乾糧轉一餐濕糧.

別墅

都唔係好肥姐! 我屋企果隻都係有大肚腩! 好可愛啊 ! 跑得、跳得,健健康康!洗乜減肥

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

orangekkkkk 發表於 14-1-10 08:26
聽過有人幫隻肥貓貓轉全濕糧,早晚各1餐,成功減肥

我都睇過一本書咁講的, 不過本書係講貓飲食同要轉全肉. 個理論係: 令貓肥的唔係脂肪而係澱粉質. 大部份唔靚的乾糧有好多澱粉質, 貓貓係肉食性動物, 跟本消化唔到澱粉質, 結果個胃不停活動但係唔飽, 結果要食多好多乾糧所以就肥. 佢仲有個一point但我唔記得左. 但大致上係因為澱粉質.

首頁

尾頁

跳至