跳至

首頁
12345...59

尾頁

大宅

你的寶寶是10月尾出生的嗎?

Hello, 我囡囡係10月28日出世的呀, 依家佢開始爬到兩步喇, 仲未出牙仔, 你地的寶寶呢?

大宅

Re: 你的寶寶是10月尾出生的嗎?

我個囝囝10月21日出世, 唔知算唔算月尾...
佢宜家重未識爬, 又未出牙仔呀...

大宅

我個囝10月19日, 識爬 & 坐 & 扶住企, 有4隻牙仔, 出牙個個唔同, 我朋友個仔1歲都未出牙

大宅

嘩, 咁快有4隻牙喇, 咁你咪要開始同佢刷牙囉

大宅

我個囝未識坐, 但識識地扶住企...

yen88 寫道:
我個囝10月19日, 識爬 & 坐 & 扶住企, 有4隻牙仔, 出牙個個唔同, 我朋友個仔1歲都未出牙

大宅

我囡囡剛剛相反呀, 識坐但唔會主動扶住d嘢企, 但佢好like我扶住佢企係我個大肚腩上面

男爵府

swisslady

我女女遲你女女1日,識坐,末識爬,有2隻牙仔,可以扶住sofa企2秒

同哥哥玩到笑哈哈

大宅

我個囝係29號出世的,好快就7個幾月,時間真係過得快,我仲好回味生佢那日的情景

大宅

囝囝爬都係向後郁,不過聽老人家講都快向前爬了.坐都係2-3秒時間啦,都已經算唔錯.牙仔已經有2隻,唔知再出係上門牙定入面的牙呢?因為佢成日將隻手放係左右兩邊咬

大宅

好多人同我講bb係向後爬先, 但我囡囡就唔係, 佢最鍾意向前撲

大宅

BB未有牙我都已經幫佢刷牙肉, & 利胎 lu, (用沙布刷) 係陪月教我架, 佢而家仲成日玩磨牙添

大宅

應該可以坐 囉wor, 你試下比佢自己坐, 將佢兩隻手放喺佢前面比佢禁住個地, 慢慢試耐d, 咁就會坐得好隱架喇, 我個囝5個月已識坐

birdchai 寫道:

[quote]
yen88 寫道:
[/quote]

大宅

再出會係上面兩隻門牙架喇, 我個囝下面同上面 相差唔駛一個月就出左

ChongChorWing 寫道:
囝囝爬都係向後郁,不過聽老人家講都快向前爬了.坐都係2-3秒時間啦,都已經算唔錯.牙仔已經有2隻,唔知再出係上門牙定入面的牙呢?因為佢成日將隻手放係左右兩邊咬

大宅

swisslady

你囡囡識向前撲都好呀.. 我囝囝係月頭出世... 我試過放玩具係佢手點唔到地方, 引佢爬.. 結果佢唔肯爬.. 係樹 左look 右look 去羅玩具

洋房

曈曈10月20日出世,家陣識爬、坐、勁鍾意扶住企,每次企起都笑晒咁,唔多想坐番低,最近每晚食完11:00餐奶都唔瞓,係咁企企企...到攰為止(大概12點左右) 又勁唔停咁依依丫丫LUR LUR咁講BB話。不過重未出牙仔喎,但見佢成日乜都咬得餐,連食奶個奶咀都被佢咬到扁晒,唔知咁O既動靜係咪'嘔'緊牙仔呢?

大宅

會唔會你囝囝對玩具無興趣呢? 不如你試吓用手提電話 / 搖控之類的日常用品引佢呀

swiss_2046 寫道:
swisslady

你囡囡識向前撲都好呀.. 我囝囝係月頭出世... 我試過放玩具係佢手點唔到地方, 引佢爬.. 結果佢唔肯爬.. 係樹 左look 右look 去羅玩具

大宅

係喎, 應該識坐架拿喎 咁健康院有無叫你9個月帶寶寶返去呀?

[quote]
yen88 寫道:
應該可以坐 囉wor, 你試下比佢自己坐, 將佢兩隻手放喺佢前面比佢禁住個地, 慢慢試耐d, 咁就會坐得好隱架喇, 我個囝5個月已識坐

[quote]
birdchai 寫道:
[quote]

大宅

其實唔係個個bb都會爬, 有d唔爬就只會坐著玩, 我個大囡就係咁, 都未爬過, 都11個月就企喺身行添, 其實我寧願佢唔識爬, 因識爬既就會通屋爬, 買左d墊比佢都無用, 點能夠"po"到全間屋都係墊呢 ? 攪到成日要睇住佢, 就係咁, 一唔小心就個頭"中"左落地, 但唔爬既bb就好喇, 好似我個囡咁, "po" 左d墊喺周圍, 就算跌都唔會跌到落地板, 又唔駛成日睇住佢

大宅

不過話經過"爬"依個階段係好架, 對bb四肢發展有益處, 無爬過直接行的, 第時會易跌, 同埋話方向感無咁好架

不過bb爬定行先, 我地都控制唔到架喇

大宅

係咪個個bb都鍾意玩 手提電話 / 搖控..

我囝囝每次見到都放入口食...

[quote]
swisslady 寫道:
會唔會你囝囝對玩具無興趣呢? 不如你試吓用手提電話 / 搖控之類的日常用品引佢呀

[quote]

首頁
12345...59

尾頁

跳至