論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

【下一站】~向取消再培訓徵款出發~

大家一齊努力!
努力爭取僱主應得尊重同關注,唔好比任何加人工打擊我地取消徵款信心!

請發表你的意見,如果有任何case係有關徵款問題而導致損失,可以用你的血汗case e-mail 俾我地,會詳加分析並且絕對保密!

[email protected]

大宅

Re: 【下一站】~向取消再培訓徵款出發~

會唔會取消外庸稅後,外庸又會要求再加人工,因為佢地覺得依D錢原本就係人工扣減出來作外庸稅的????

男爵府

I don't know why no body will tell them if they don't want to work in hk because of the salary problem, then they could go to other country to work. It's free for their choice. I'm sure there are still many many maid want to come to HK to work. Because HK already gives the best to them in the asia country.
nam 寫道:
會唔會取消外庸稅後,外庸又會要求再加人工,因為佢地覺得依D錢原本就係人工扣減出來作外庸稅的????

民房

fa, winnie,

我之前俾你地個case當中的levy,其中一張收據,係上一個被解僱的工人的,當時唔知佢攪咩,最後遲左一日,就要俾6個月levy,好彩到新工人時,轉俾新工人,唔係就sit大本。你地有用嗎?

伯爵府

好媽媽勳章

支持取消再培訓稅,

我寧願取消之後俾番$400俾賓賓, 都好過益o個個無能政府, 等佢仲口口聲聲話依家外傭得o個$3,480, 大佬, 唔好忘記, 實際依家外傭係$3,880, $400外傭再培訓稅係僱主幫外傭扣黎交俾政府(你)架咋.

別墅

[size=large]絶對支持取消再培訓徵款

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

nam 寫道:

唔係架,d $$唔係係佢地人工扣出黎架,千祈唔好混淆,唔係就同d外傭工會一樣無知架啦.

大宅

唉...一日佢唔取消...我一日都唔敢請工人住...大拿拿$2400呀 :-( 我知我冇用工人命...用得唔長我又蝕水架喇...我d $揾得好辛苦架...日捱夜捱...左慳右慳先供掂哂d野..... :-( 無能政苦....同埋d死政黨...由其是提出收徵款果班死政棍...睇到你地d傑作搞到我地d中產點樣呀???你地正一快d pk去死啦

大宅

winnie_sh

不如趁外傭遊行搞到熱哄哄之際, 我地將取消徵款的話題帶出來, 希望你地可以再開記召, 施壓比政府正視這個問題... 講真, 我都寧願$400比工人, 多過養班廢柴... 工人起碼會講句 thank you very much.

d錢又凍結左, 如果用來投資, 相信政府已經賺夠錢, 唔使向我地小市民埋手.... 兩年$9600 喎, 你估小數目呀.

別墅

絶對支持取消再培訓徵款
http://mud.mm-a1.yimg.com/image/277124801

大宅

如果開有冇人出先??? 冇人出就...回响唔大架喇...
miutang 寫道:
winnie_sh

不如趁外傭遊行搞到熱哄哄之際, 我地將取消徵款的話題帶出來, 希望你地可以再開記召, 施壓比政府正視這個問題... 講真, 我都寧願$400比工人, 多過養班廢柴... 工人起碼會講句 thank you very much.

d錢又凍結左, 如果用來投資, 相信政府已經賺夠錢, 唔使向我地小市民埋手.... 兩年$9600 喎, 你估小數目呀.

大宅

levy同佢地薪酬係兩件事, 唔好夾埋黎講喎...

雖然話大家情願將果每月$400既levy俾個工人都甘心過俾政府, 但依家外傭係認為果d錢根本就係佢地既, 唔代表果每月$400真係俾番佢地, 佢地唔會要求繼續加人工

佢地係會認為攞番果$400仲應該再加人工, 要求加人工既理由當然同依家一樣喇..

最低工資真係冇理由咁樣加, 完全唔去質詢僱主, 工人賺既錢不論響香港定家鄉用, 都已經係真金白銀佢地自己既個人開支同使費, 佢響香港基本既衣食住行, 都已經係僱主包晒, 咁佢自己去街玩買lv, 用到唔夠錢, 唔可以懶香港物價貴同通漲架喎, 係佢自己大使咋喎, 我地香港人打工都係咁喇...

佢想加人工既, 咪自己做好d表現好d, 僱主滿意既會續約, 到續約時佢地可以要求加人工, 雙方滿意既咪加得大家開心囉, 工人覺得加得少佢有選擇權繼續續約定走架喎

洋房

其實一早都唔知點解要請外僱的僱主負責依筆本地家務助理培訓費稅. 理由好簡單, 香港任何稅務都是該項種類的用家自負, 例如: 煙酒稅, 吸煙飲酒的人買煙買酒才付; 汽車稅, 買車才付; 就算薪俸稅, 打工才付. 有無見過你去買汽水, 唔該比酒稅; 搭巴士, 唔該比買車稅.

依家我們請外傭, 如果依d稅款是用來培訓外傭, 你話是我們比還免強講得通, 但都很牽強, 因為外傭是要自己裝備自己增取出外搵錢的機會, 唔係要我們培訓你. 打個比如, 你想往美國打工, 你都要自己比錢學好美語, 唔通人地會比埋錢培訓你學?

話說回來, 依家我們比緊的是 "本地家務助理培訓稅", 我都無請她們, 點解要我比? 請緊她們這群本地家務助理的僱主, 卻可以一分錢都不付地坐享其成, 為什麼不是這群僱主付?

政府要照顧這群弱勢社群(本地家務助理), 培訓她們, 回饋社會, 這是政府要肩負的責任, 而不是外傭僱主的責任.

現在我要訴求:
1. 政府岐視外傭僱主, 將不合理的稅項不公平及錯誤加在我們身上, 違反政府一向實施的稅款徵收政策"用者自負".
(可否向平機會申訴)
2. 要求政府退還由2003年起, 由外傭僱主付出的上述稅款及應有利息.
3. 要求政府向我們道歉.

大宅

就係因為當時多人失業, 專登整個咁O既收費出O黎迫我地用本地家傭 ...

佢地又唔諗O下一個本地家傭 ... 當做 9 個鐘計O既收費幾多 ?

我成份糧俾晒佢都唔掂呀 ... 有人幫倒手使乜求外傭喎 ... 你估屋企多個人食同住好過引咩 :cry:

大宅

咪多得d pk政黨工會政棍囉...班pk唔知有冇計過當時有幾多個婦女投入家務助理既工種呢???班茂利成日都為政治搞風搞雨...唔諗吓遠境...而家害到我地咁慘
JINGJINGMAK 寫道:
就係因為當時多人失業, 專登整個咁O既收費出O黎迫我地用本地家傭 ...

佢地又唔諗O下一個本地家傭 ... 當做 9 個鐘計O既收費幾多 ?

我成份糧俾晒佢都唔掂呀 ... 有人幫倒手使乜求外傭喎 ... 你估屋企多個人食同住好過引咩 :cry:

民房

GiBo 寫道:
其實一早都唔知點解要請外僱的僱主負責依筆本地家務助理培訓費稅. 理由好簡單, 香港任何稅務都是該項種類的用家自負, 例如: 煙酒稅, 吸煙飲酒的人買煙買酒才付; 汽車稅, 買車才付; 就算薪俸稅, 打工才付. 有無見過你去買汽水, 唔該比酒稅; 搭巴士, 唔該比買車稅.

依家我們請外傭, 如果依d稅款是用來培訓外傭, 你話是我們比還免強講得通, 但都很牽強, 因為外傭是要自己裝備自己增取出外搵錢的機會, 唔係要我們培訓你. 打個比如, 你想往美國打工, 你都要自己比錢學好美語, 唔通人地會比埋錢培訓你學?

話說回來, 依家我們比緊的是 "本地家務助理培訓稅", 我都無請她們, 點解要我比? 請緊她們這群本地家務助理的僱主, 卻可以一分錢都不付地坐享其成, 為什麼不是這群僱主付?

政府要照顧這群弱勢社群(本地家務助理), 培訓她們, 回饋社會, 這是政府要肩負的責任, 而不是外傭僱主的責任.

現在我要訴求:
1. 政府岐視外傭僱主, 將不合理的稅項不公平及錯誤加在我們身上, 違反政府一向實施的稅款徵收政策"用者自負".
(可否向平機會申訴)
2. 要求政府退還由2003年起, 由外傭僱主付出的上述稅款及應有利息.
3. 要求政府向我們道歉.

同意! 同意!
如果係可以退返 D $ 比我地就
嘩 ! 4年 成 $19,200

男爵府

醒目開學勳章

真係講起個400蚊就把幾火........我地請外傭, 點解要我地比個"培訓徵款"....我地又唔係用呢班 "培訓"出黎既人...... 個pk 正苦真係無腦ka

大宅

話說當日有問到點解levy冇得退款..署長答..."冇辦法...條例係咁個噃"...唉~~~例係死架麻...人先係生...都唔識轉吓彎..唔通一路咁錯落去咩...估唔到97之後比班pk政棍搞到我地冇啖好食...

洋房

其實要點是: "再培訓徵款" 不應由外傭僱主付, 我們可否推翻2003年 政府的錯誤決定.

"培訓市民, 回饋社會" 是政府責任.
"用者自負" 是政府一直推行的稅務政策.

政府完全攪錯哂.

首頁

尾頁

跳至