跳至

首頁

尾頁

大宅

統計仲有幾多個bb未戒夜奶

bb夜晚12點-1點醒一次,到4-5點am又實醒,係唔係好唔正常呢?佢夜晚7點開始一定要

複式洋房

Re: 統計仲有幾多個bb未戒夜奶

我個女太醒瞓 都未夜奶 :-(

別墅

我個b都未戒夜奶, 佢10pm食完, 4am再食, 訓6個鍾, 試過推遲至12am先比佢食, 以為佢可以6am先再食, 點知佢一樣係4am醒, 我諗住由得佢, 唔再特登幫佢戒, 佢要食就比佢食, 佢要訓就比佢訓, 順其自然啦.

洋房

My daughter sleeps at 8pm and she'll wake up at about 2am, feed her a bottle then back to sleep. I've never thought about weaning, just let her eat when she needs.

侯爵府

其實 b 仔醒未必一定係想食奶嫁...可能只係佢慣左4~5hrs 醒一次...

不過如果你keep 住餵夜奶都覺得 okay 既咪由佢囉...

e.g. B 仔7點訓+食奶... 咁11點就要食奶啦...你咪 11:30 or 拖到 12:00先比佢食... 佢4點醒... 你咪試下拍下佢...比個奶咀佢...佢如果訓得返到 6點...咪即係佢唔係想食奶...只係慣左4~5hrs 醒一次之麻

複式洋房

唉.....我個囡的時間表同妳哋bb的差不多......約7點就會

大宅

我阿B同你地一樣呀...一到晚上8時-9時, 就一定要瞓, 晚上12時起身食完啦...以為佢會早上6-7時先醒啦..結果都係3-4點起身食, 所以我都冇刻意唔比佢食啦...有人話阿仔大D, 佢自己會唔食要瞓啦...

大宅

我個b就7點幾8點幾食完就係咁訓, 到4點幾醒....其實我係唔係應該在11or12點叫醒他食呢?

侯爵府

哈哈哈... 係呀... 要呀...

其實你個 B 介左夜奶嫁喇... 只係你幫佢介錯左時間之麻... hahahaha...

我個 B 都係 7點食完 8點訓, 我最遲一點叫佢起身食... 第2朝6:30~7:00佢就起身搵奶囉

ah-ta 寫道:
我個b就7點幾8點幾食完就係咁訓, 到4點幾醒....其實我係唔係應該在11or12點叫醒他食呢?

大宅

icic,因為我見他訓得咁好, 都唔知叫唔叫他好...所以由他訓law... so自己變panada.

複式洋房

複式洋房

dear RonicaKwok,

請給些意見, 朝早應給bb睡多久?? 至8pm前, 我計過大約4 hrs, 是否太多呢??

thank you very much!!

侯爵府

其實, 我都係盲中中試出work 既方法... 未必個個 BB 都 "arm" 用既.... 我覺得...都好睇你自己點同 BB 取得一個共識...

我個 B 就係咁既... 比你參考下...:-

唔知點解, 我個 B 一踏入 100日大之後... 生活變得好 regular...

- 夜晚7點食奶
- 夜晚8點鐘一定會摟眼訓... 8點半前一定會訓得著...
- 12:00am~1:00am 食最夜支奶
- 6:00am~7:00am 食最早支奶
- 食完再訓到 8:00左右起身 (當然有時唔訓啦)
- 11:00 沖完涼又訓, 之後就斷斷續續禁訓囉... 30mins, 1hrs... 3hrs... 都會有... 要睇下佢心情... so far 我做過統計, 佢平均日頭小睡斷斷續續加加埋埋禁訓到 3~4hrs

食奶既時間都係 4~5 hrs 一次... 用日頭食奶既時間去就下就下... 總之最後都會調教返夜晚果支奶去到夜晚7點... 咁個 schedule 就會日日一樣...

其實, 我睇書同埋有 BK 媽媽講過, 日頭只要唔好比 BB 連續訓 4個鐘無被騷擾既小睡就 okay 嫁喇...

所以我 B 如果遇上有朋友響屋企, 唔方便暗佢訓的話...一過左夜晚8點... 佢就會釣魚嫁喇...好好笑嫁...

kpigpig 寫道:

請給些意見, 朝早應給bb睡多久?? 至8pm前, 我計過大約4 hrs, 是否太多呢??

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個女食埋23:00 餐奶就瞓, 每晚瞓到04:00-05:00 左右就會醒, 我就比奶咀佢食, 轉頭佢又瞓返. 到07:00 我起身就會叫醒佢食奶, 我當佢戒左夜奶啦, 不過唔知點解佢硬係04:00-05:00 都要醒一次.

大宅

其實...你地個bb已經好好架啦, 我個女, 係戒左夜奶, 但, 一晚總係起3次身, 2點幾, 5點幾, 6點幾, 跟住6點幾就會比奶佢食, 食完玩下, 8點又訓過...究竟依d日子, 要捱到幾時呀? 我好辛苦呀..................................

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁睇我個女先真係未戒夜奶囉,

無論日夜, 都係3個鐘食一次...

其實佢自己試過唔駛起身食半夜奶幾日, 但之後無啦啦又要食番; 我都由佢囉, 等食solid時飽d先睡過夜啦
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

大宅

Ronica,,我個B嘅schedule同你個B差唔多啦,不過如果拒有時有餐奶係夜晚九--十點食,就會比較尷尬D,都唔知凌晨一--二點叫唔叫拒起身食好,最近我用左一個方法都OK,幾work架:譬如BB一餐食8oz,十點食完奶,我想拒嘅訓教時間由十二點計起,就十二點果時俾4oz拒食,一般都可以訓到朝早7點.即係將8oz奶÷4小時=2oz奶/hr.如此類推.
Welcome To My BB's Blog~My BiRtHdAy Is 27th,FeB.,07

複式洋房

thank you, Ronica,

妳個bb的時間表好好呀!!
RonicaKwok 寫道:
其實, 我都係盲中中試出work 既方法... 未必個個 BB 都 "arm" 用既.... 我覺得...都好睇你自己點同 BB 取得一個共識...

我個 B 就係咁既... 比你參考下...:-

唔知點解, 我個 B 一踏入 100日大之後... 生活變得好 regular...

- 夜晚7點食奶
- 夜晚8點鐘一定會摟眼訓... 8點半前一定會訓得著...
- 12:00am~1:00am 食最夜支奶
- 6:00am~7:00am 食最早支奶
- 食完再訓到 8:00左右起身 (當然有時唔訓啦)
- 11:00 沖完涼又訓, 之後就斷斷續續禁訓囉... 30mins, 1hrs... 3hrs... 都會有... 要睇下佢心情... so far 我做過統計, 佢平均日頭小睡斷斷續續加加埋埋禁訓到 3~4hrs

食奶既時間都係 4~5 hrs 一次... 用日頭食奶既時間去就下就下... 總之最後都會調教返夜晚果支奶去到夜晚7點... 咁個 schedule 就會日日一樣...

其實, 我睇書同埋有 BK 媽媽講過, 日頭只要唔好比 BB 連續訓 4個鐘無被騷擾既小睡就 okay 嫁喇...

所以我 B 如果遇上有朋友響屋企, 唔方便暗佢訓的話...一過左夜晚8點... 佢就會釣魚嫁喇...好好笑嫁...

[quote]
kpigpig 寫道:

[/quote]

侯爵府

我之前都係禁... 不過如果個 timing catch 得好... 其實就唔洗補奶嫁喇... 所以好靠日頭食奶既時間同佢左就下右就下... make sure 7:00pm 食 dinner milk~~

jozou 寫道:
Ronica,,我個B嘅schedule同你個B差唔多啦,不過如果拒有時有餐奶係夜晚九--十點食,就會比較尷尬D,都唔知凌晨一--二點叫唔叫拒起身食好,最近我用左一個方法都OK,幾work架:譬如BB一餐食8oz,十點食完奶,我想拒嘅訓教時間由十二點計起,就十二點果時俾4oz拒食,一般都可以訓到朝早7點.即係將8oz奶÷4小時=2oz奶/hr.如此類推.

大宅

請問你晚上最遲8:00PM比BB飲完之後...係1:00AM都會叫醒BB起身..或者BB唔起身就又得佢瞓呢......

RonicaKwok 寫道:
我之前都係禁... 不過如果個 timing catch 得好... 其實就唔洗補奶嫁喇... 所以好靠日頭食奶既時間同佢左就下右就下... make sure 7:00pm 食 dinner milk~~

[quote]
jozou 寫道:
[/quote]

首頁

尾頁

跳至