論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係咪太嚴?

工人黎既時候已經話咗唔比佢出電話, 之後佢都再問咗我兩次, 我都話唔可以. 點知今日我係信箱收到由電訊公司寄黎既信, 先知佢原來已經有兩個電話, 仲要出咗半年.

佢暪住我哋出電話, 仲要用埋我個地址申請. 最後我沒收咗佢個電話, 放假先比返佢.

我唔想成日掛住講電話無心機做嘢, 又驚佢夜晚掛住講電話唔訓覺, 所以唔比佢出電話. 我係咪太嚴??

民房

Re: 我係咪太嚴?

應該不會太嚴吧!!!每一家有每一家的規拒, 不知你請的是菲傭還是印傭呢?

複式洋房

For my philipino maid, I only allow her to SMS during day time when no body home except my kids and her. She can speak on the phone only when my husband or I return home with our permission.

男爵府

dianacheng 寫道:
應該不會太嚴吧!!!每一家有每一家的規拒, 不知你請的是菲傭還是印傭呢?

佢係印傭.

男爵府

傾電話係佢地工作的一部份 好難control到, 但係你工人用左你的住址証明就 你話佢出左半年點解依家才發現張單呢?

呢個情況同佢再講清楚你的要求, 做唔到的返鄉下再傾啦 :tongue:

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我工人已經成為 people 的 diamond vip 喇. 我只係普通 vip 咋. 所以佢一個月都打得好利害下.

我知我做唔到 d 乜, 唔比佢打, 沒收佢電話, 盞佢有機會變到 "心理唔平衡而變態" 所以, 我只會 dayday 昅下囝囝既body, 有冇跌到, 同埋, 唔會day day 比佢帶bb落街行下, 因為怕佢掛住傾唔能夠專心睇仔. 我地唔迫佢地咁緊, 我估佢地都唔會係又傾唔係又傾, 我估我個工人多數係襯囝囝訓晏覺時傾.

子爵府

唔係太嚴喎, 你一開頭都同佢講明你唔讚成佢出電話啦, 佢仲要用你家住址做證明出電話唔比你知, 己經係佢行為不當喎(隨便透露你的資料), 你唔炒佢都算係咁啦~
比我, 我睇下佢平時做野好唔好, 呢件事我實同佢照肺, 送封大warning letter比佢, 再講明工作時間除非係急事之外係唔可以講電話同sms. 睇佢以後點!! :-|
I support autism acceptance!

複式洋房

點解妳要比信箱鎖匙給她,使她有機可乘!利用妳信箱?我一向唔比信箱工人,自己取信件,她有信件必先第一時間我知道,同時主人房我必鎖好,免工人入我房99振!總之記住,工人幾好都要嚴守防線

複式洋房

點解妳要比信箱鎖匙給她,使她有機可乘!利用妳信箱?我一向唔比信箱工人,自己取信件,她有信件必先第一時間我知道,同時主人房我必鎖好,免工人入我房99振!總之記住,工人幾好都要嚴守防線

男爵府

但係主人房上鎖,佢咪入唔到去打掃囉?

男爵府

我無比信箱鎖匙佢, 係尋晚我哋收信先到既. 之前佢買儲值咭, 上兩個星期放假就走去 people 出咗張咭. 雖然佢報咗我哋地址, 但係佢就比唔到住址證明, 所以人哋咪寄信黎崔佢交證明囉.

我以前都唔比工人入自己房, 變咗床又無人執, 洗完啲衫又要自己放返入櫃, 所以呢個工人我就有比佢入去.

而家我 keep 咗佢電話, 諗住放假先比返佢, 我仲有咩可以做?

男爵府

Hi FSY~

純粹路過學
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

男爵府

我以前個工人就係比佢晚上用手機,點知佢一同佢個仔傾完電話,第2日就冇心機做野,成人係咁喊!話好掛住佢個仔喎!我之後就唔比佢再傾電話,要佢放假先可以用手提!

複式洋房

主人房可以在妳返工之前先叫工人整理好後才上鎖

洋房

我都係放工咪開門sweepimg羅!
佢連homekey都冇架
but佢黎時講明我吾like你係屋企講tel.but我捉過2次.、之後都無.但係我無收起我覺得好似吾係幾好甘.激左d.

首頁

尾頁

跳至