自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問下,邊間慈善機構比較好

如果每個月攞小小錢出來,捐俾邊個好呢?

1.無國界醫生

2.奧比斯

3.愛護動物協會

4.公益金

...

還有哪間哩?最好是行政費比較少,捐款多數用在有需要的地方。
laughin' to keep from cryin'

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: 我想問下,邊間慈善機構比較好

我自己比較鐘意無國界醫生
1. 佢做既野好有意義
2. 無宗教政治背景
3. 佢拎過諾貝爾獎, 雖然我唔清楚評審標準, 不過我相信大會一定係滿意佢各方面(包括行政, 資金運用)至決定俾呢個獎

另外我都有做定期捐款俾奧比斯架! 佢d marketing都幾落力, 好多idea都好掂(例如請人參觀飛機醫院, 又有特別安排令有心人可以o係special occasion用捐款代替禮物捐俾奧比斯)! 抵佢每年咁多人捐.....

別墅

好媽媽勳章

好似話宣明會行政費比較少,捐款多數用在有需要的地方!我都準備捐!
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10711;80/st/20051223/n/Kan+Yuet/k/8288/age.pngurl=http://www.TickerFactory.com/][/url][url=http://www.TickerFactory.com/]

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

1. 無國界醫生
2. 奧比斯
3. 樂施會

大宅

我自己就簡左樂施會中國發展基金,自己身為中國人都希望可以為自己國家做D野。
其他機構都會捐,不過就唔係定期,但就一定唔會捐公益金。

大宅

別墅

我揀<<培幼行動>> <=== click
眼見大家一窩蜂捐去某幾個出名/worldwide既大慈善機構,有冇想過幫助一些不出名的香港義工團體,
都需要大家伸出援手?

<<培幼行動>>的宗旨是改善中國貧困的山區基礎教育為目標,義工們一年兩次親身探訪過廣西異貧窮的區,所籌得款項用來助學及起學校.義工們亦會籌備,如原筆,筆記簿,白飯魚,舊衫,玩具的用品.

在9月1日亦會舉行賣旗籌款,現在正招募義工幫手.

我亦會同阿仔 (快5歲)一齊賣,
等佢知道施比授更有福,
及互助互愛的道理.
希望大家幫幫手.

2007年新界區
click ==> 賣旗籌款報名 form

別墅

重複

大宅

畀面勳章 陪月勳章

我每個月都捐比"護苗基金"架, 因為小朋友好需要保護, 我老公就每月捐比"宣明會", 我妹妹就捐"無國界醫生"。

水晶宮

(1)無國界醫生

(2).奧比斯

(3) 樂施會

(4) 宣明會

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

宣明會..

我爸爸捐左幾十年, 個個月都捐500。

大宅

救世軍你地覺得點呀!

男爵府

畀面勳章

"Uncief " 聯合國兒童基金

www.unicef.org.hk/

民房

好媽媽勳章 醒目開學勳章

本地嘅,
我會選一d有做野,但係又無mud有$總理嘅機構,好似護苗,風雨蘭,etc

國內,
樂施會ok

國際,
無國界醫生同宣明會都係d少admin cost多做事嘅機構

大宅

請問護苗行動的網址。

laughin' to keep from cryin'

大宅

http://www.theidonate.com/ranking

可看到比較

首頁

尾頁

跳至