跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Re: 2005年5月媽咪會 (Part 11)

TwoTwo 寫道:
dear all

結果,見到醫生準備打針,未開始,佢就話:得架啦,可以走啦﹗無事架啦﹗

咁最後打完有無喊?
其實我一新搬黎就比穎穎自己訓,係後尾佢有一輪腸胃炎痾左一排見佢夜晚都唔舒服先搬佢同我地同房,之後我地又見開始凍,費事半夜行去隔離房由佢係度訓就搞成咁!都係自己唔好。因為朗朗果時一跟我地住返就自己訓係無問題的,而且朗朗訓得好'lum'行雷都唔醒果隻,所以完全無問題!但穎穎就連哥哥發開口夢佢都會醒的所以有d難搞!

子爵府

all
大女擒晚返咗ok, 要等隻腳消晒腫再約做手術, 10/7回醫院覆趁。不過今朝都要返醫院找數(擒晚走嗰陣醫院a/c收咗), 同要還番對手架 - 如果冇得借就要即時買, 唔係唔知點行。

sammi
22/7游水水, 我地到時再約。
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

大宅

forty+

大囡要做什麼手術呀?好似好嚴重喎 ?-(

手架是可以外借的,你可以同醫院說明,如不是你可以同醫院講可否叫物理治療部外借給你

水晶宮

forty
記得叫佢戒口呀

做手術 ~ 要做咩手術呀, 對將來有無影響呀 ?

子爵府

珀慧媽, sammi

佢要駁番條斷咗嘅十字韌帶斷, but要隻腳消晒腫先做得。
一般影響唔係好大, 但對於做運動體能方面應該會有啲影響, 都要睇每個人嘅康復情況。

手術後都要休息同做物理治療幾個月, 跟住自己再做適量運動強代番啲肌肉筋骨咁。

有咩freelance或啱行動不便嘅人嘅工作記住話我知, 唔係佢會發霉。

我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

大宅

大宅

forty+

大囡是要駁膝蓋/腳踝的十字韌帶
如想快些消腫便要把腳部提高等血液少些流向腳部(包括睡覺時都要這樣),這樣便可快些消腫(這是一個物理治療師教的)
而手術完後想太些好便要樣腳部多些休息,這樣便會好怏些

珍珠宮

珍珠宮

40+
查實大女點樣整親隻腳呢?

all
我聽日去長龍玩呀,希望天公做美啦!

大宅

Forty,
記得叫你大女手術後吾好行黎行去, 休息多 d 呀! 仲有記住到時按醫生指示做呀! 尤其定時做物理治療, 吾係就手尾長!

哈笑 ^ ^,
你叫我點做個開朗大肚婆? 真係好難….. 上胎又係o甘今胎又係o甘, 不過上胎真係黑到爆!!! 但上胎吾洗照顧多一件都開心樂觀 d ! 今胎就身體上嘅毛病困擾我, 展鋒兄又成日要我陪佢玩, 無時停, 又激氣, 又要同佢鬥智鬥力, 真係少好多細胞!返工都無o甘辛苦呀!
上星期去贊育覆診, 我諗住學你上次同醫生講吾飲糖水, 點知佢話吾得, 仲要我飲兩次!

大宅

Forty 大女係打手球時跌倒整親隻腳。。。。。。。。

你就好啦﹗ 有得玩﹗
^O^ 寫道:
40+
查實大女點樣整親隻腳呢?

all
我聽日去長龍玩呀,希望天公做美啦!

珍珠宮

小魚

凡事盡力而為啦!展鋒兄仲訓唔訓晏覺呢?佢訓時你都爭取時間休息下!平時開dvd比展鋒兄睇得唔得呢?

點解要飲糖水?你屋企有冇history有糖尿病?你的血壓係咪高呢?點解要飲兩次咁多呢?可能我上次遇著個好恰的,所以比我過到骨!

如果唔落雨就有得玩,不過都可能要抱曦曦抱到cc下;如落雨就大刹風景了!

水晶宮

小魚
我上胎無今胎咁多野架, 今胎真係陀得較前辛苦.
展鋒兄知唔知你有左 bb ?
我琴日返左去屯門e院覆診, 佢問我仲有無暈&嘔, 我話間中都有, 所以佢suggest 抽血驗下肝, 腎功能 & check 下甲狀腺 & 血色素呀

大宅

forty,

希望你大女快d好番啦!!

聽日老公又話請唔到假! 仲諗住同佢一齊去pg...

小魚,

加油呀!! 生埋呢胎就可以"收工"!

大宅

哈笑, ^^,

係呀! 佢訓時我都會瞓下, 不過我覺得我好似無哂自己o甘!

就係我媽咪有糖尿囉! 總之吾講啦!

希望 tomorrow 吾落雨啦! 玩得開心 d !

Sammi,
你預產期係吾係 10 月呀? 仲暈仲嘔? 你照到仔定女末呀?

Hellora,
生完依胎之後…. 無哂自己私人時間!

大宅

forty

希望大女快d好番﹗有時,仔女有事,媽咪情願自己替她們受罪﹗所以,真的鄧你心痛﹗不過,你要表作啊﹗未來數月,大女、淘淘就要你照顧了﹗

小魚、sammi
希望你們快快脫離大肚婆的不適﹗你們多些想下,他日生個精靈活潑的新鮮bb﹗這種喜悅,就成為原動﹗

大宅

jk、貝拉:

可唔可以pm搬運公司資料俾我呀﹗我想7/7搬,仲未揾到公司呀﹗

thanks

大宅

希望你大女快D好返啦!不過,真係要D時間。

小魚
鋒仔返左學你就好D架喇!反而到時你重想多D時間陪佢添!

all
昨晚皓霖返playgroup的學校搞音樂會。佢第一次表演呀!個感覺好感動。。。唔知點形容。
皓霖表演 <--click here

珍珠宮

CINDY,

皓霖真係表演得好出色,真係叻仔

FORTY,
希望大女快快好返 多D休息,唔好郁咁多,TAKECARE

小魚,
努力地做個開心的大肚婆,我地0505媽咪支持你,努力

TWOTWO,
祝你搬屋順利,住得開開心心

ALL,
希望七一回歸後衰氣走晒,大家都順順利利,開開心心

水晶宮

小魚
係呀, 我預產期係 16/10, 已經6個月喇, 都仲嘔同暈呀 照左喇, 都係女

首頁

尾頁

跳至