跳至

首頁

尾頁

男爵府

大廚勳章

每天的惡夢 - 食飯, 刷牙, 掟野!

我個仔越來越有性格, 最鍾意掟野, 拿起手乜都掟, 我就俾佢玩死, 我大住個肚, 佢仲同我掟d野入sofa底, 櫃底, 之後又要我拾, 激死我, 話極都唔聽. 叫佢拾佢同我fing晒頭, 仲走鬼埋!激死我!

食飯餐餐都專登"畢"d飯落地下, 要我一粒粒拾返, 我就黎想"lin"死佢.

次次刷牙就好似要佢死咁, 放隻牙刷入口, 佢就大大力咬實, 叫佢自己刷, 佢就放入去啜下就常刷完

對住佢, 實在非常勞氣, 連我阿爸阿媽都話佢好難搞

過多個幾兩個月細既就出世, 到時我諗大既仲煩! :-(

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

Re: 每天的惡夢 - 食飯, 刷牙, 掟野!

same as my son~!! poor us.

我daniel係比工人縱壞左, 所以工人冇得留低. 完約就byebye.

另外, 我個仔都愛掉野落地, 雖然唔係太嚴重, 但比個杯佢飲水, 佢唔飲就 "泥" 手掃落地. 好順手咁. 之後約無其事. 唔知佢係惡作劇 or 習慣.....

另外, 刷牙, 我daniel 都係鍾意啜住個牙刷, 左右郁, 佢唔係好識刷, 又唔比我幫佢刷~

別墅

我個個又係,
佢知邊d 可扔可唔扔,
d 玩具扔完要你執, 講極唔聽 !!
刷牙先勞氣 .....見到牙刷就扭,
心情好就擺入口撩兩下,
心情唔好就係咁扭....想拎毛巾抹都唔得!!

男爵府

SEricsson掟野魚魚之前都有但有一次我把佢的
玩具全部收埋左成個星期之後冇啦...
你大住個肚要同佢執都好辛苦0下
收埋佢d玩具....你咪吾駛執得咁辛苦囉
only比幾樣野佢,,之後你再同佢講你玩完
吾執玩具..冇啦...睇下會吾會好d

食飯...我吾會比佢自己攪住,,,因我吾想做多d野
只會比佢自己食少少....之後快快手咁餵埋佢
可以收工

[

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

食飯...我吾會比佢自己攪住,,,因我吾想做多d野
只會比佢自己食少少....之後快快手咁餵埋佢
可以收工 <------ 我都係用呢招, 因為要佢成餐飯自己"不"真係可能食到天光 又或者好快唔食. 所以我都係用一個碗, 比隻 SPOON 佢, 頭5-6啖 TEACH 佢自己食, 跟住佢就會冇耐性, 咁我就會喂埋其餘既飯.

男爵府

same same啦..一來我怕dirty二來我心急
自己餵7分鐘..攪掂佢自己食食成半個鐘
[

大宅

SEricsson,
應該是這個年齡的小孩都開始有自己的喜好,不可以勉强他們按我們的意思去做事。

掟野=》如書上說:其實是在做實驗而已,您可以安排一些軟身的東西(皮球、豆袋、布書、麵粉『猜』出黎o既麵團,etc。。。)在指定範圍內任得佢掟,這就能滿足他們做實驗的需要,但同時清楚告訴小孩這是游戲時間能做的事。重覆告訴他其他物件、其他時間是不能掟野的。 記住=》您給他的指示要簡單、清楚,不然他未必會接收到的,畢竟他只是個不到兩歲的小人仔。

食飯=》我希仔都不是餐餐o禁乖坐定定吃飯,我會用好多方法黎令他明白。 例如:我帶他到公園玩的時候,他見到大哥哥踢球,他很喜歡,于是我告訴他要食多d飯,這樣就能長大、長高,就可以像大哥哥一樣踢球踢得好好。 我在家裏有一條尺貼在牆上,能讓希仔度高,他會很有興趣看看自己是否長高了! 每次他吃飯吃得順利,我特意叫他去量度一下,還故意告訴他『真的高了!』 更加令我深刻體會的是:希仔如果吃他最喜歡的水果,他完全是可以自己用叉很快就吃完;碰到他最喜歡的餸菜(但這個比較難預測=》他的胃口有變化的),他也乖乖自己用匙更把飯餸往口裏送,大口、大口的。 這個我仍在摸索中,有什麽新發現日後有機會再講吧!

刷牙=》沒有什麽特別,剛開始教希仔的時候,只是每朝讓他看爸爸媽媽刷牙,我也準備好兒童牙膏、牙刷讓他試試,開始他不懂,亂來,沒所謂啦! 後來他進步了,基本能把他僅有的牙齒刷好,牙肉就讓我們替他弄。

概括來說,凡是從他們的想法開始去想,然後對症下藥,您會感覺自在一點,真的無需勞氣,全是溝通問題,只要他『明白』了您的話是對他好,孩子一定跟您的意思去做的。

希望上述對您有用吧!
Sue

SEricsson 寫道:
我個仔越來越有性格, 最鍾意掟野, 拿起手乜都掟, 我就俾佢玩死, 我大住個肚, 佢仲同我掟d野入sofa底, 櫃底, 之後又要我拾, 激死我, 話極都唔聽. 叫佢拾佢同我fing晒頭, 仲走鬼埋!激死我!

食飯餐餐都專登"畢"d飯落地下, 要我一粒粒拾返, 我就黎想"lin"死佢.

次次刷牙就好似要佢死咁, 放隻牙刷入口, 佢就大大力咬實, 叫佢自己刷, 佢就放入去啜下就常刷完

對住佢, 實在非常勞氣, 連我阿爸阿媽都話佢好難搞

過多個幾兩個月細既就出世, 到時我諗大既仲煩! :-(

珍珠宮

7分鐘???? 好快喎, 我daniel食飯都食到幾多, 但就用好長時間, 其實都係自己衰, 因為暫時仲係工人湊, 叫工人teach 佢自己 "不" 多數做唔到我要求, 因為佢地都怕多左野做, 食到一地係就煩. 所以我都算. 但係, daniel 一直都係要 dvd 送飯, 佢平時都唔會成日睇dvd, 但係食 lunch & dinner 就多數要睇, 因為佢睇住 dvd, 就會專心食(比人喂)

唉, 我都好明白dvd 送飯唔係咁健康, 但真係硬唔起心佢唔食就唔比佢食......嗚

大宅

BK Milk勳章

moonychan, my Katherine is same as Daniel. if we don't play DVD, she will walk around and doesn't concentrate in eating. So, every time my maid just plays DVD for her. I'm annoyed by this as it's really a bad habit

大宅

edgar 一食飯我地就關電視, 有時可以坐o係台仔食完大半碗先行開(一d自己食, 一d姐姐餵), 如果佢走開去玩具, 我地都會比, 不過一定要佢自己行返去姐姐度食, 我唔比姐姐追住佢黎餵

男爵府

大廚勳章

小魚兒正正,

收埋d玩具係唔work, 因佢依家轉移到掟其他家品. 去我阿媽屋企時, 都幫佢掟晒d野出黎, 乜都掟, 唔理3 7 21.

Sue,

我試過帶個ball去公園玩, 由得佢掟, 但係佢係出面就唔掟, 就係鍾意掟屋企入面d野...... 我諗會唔會買d ball仔俾佢係屋企掟餐飽? 係咪真係掟飽左就唔會掟其他野? 我怕佢習慣左掟野, 仲會變本加厲!

男爵府

大廚勳章

其實食飯呢樣野真係好予盾, 如果餵佢食, 係可以食得好快, 唔使咁煩, 可以安樂咁佢食完自己玩, 我地又可以慢慢食, 但如果成日都要餵, 咁佢返學時就無人餵佢, 即係唔使食...

我想問, 如果佢刷牙求其刷兩野就收工, 你地係咪會夾硬幫佢刷多兩野, 定係會由得佢? 因我次次都出迫功, 所以搞到大家都唔係好高興! 我最憎同個仔刷牙!!!

大宅

re 刷牙

edgar 都係求其, 佢有16隻牙, 如果要佢好似牙醫教咁刷晒咁多面, 佢好似仲未掌握到, 我幫佢刷有時佢都咬住唔比刷, 我惟有氹佢, 同佢講d牙有菜chee住唔靚, wu jo 黑mi 蚊痛痛, or 拎我自己支牙刷刷比佢睇, 總之咩方法都要試下, 呃呃氹氹但就唔迫得lor

大宅

SEricsson,
Re:刷牙
係呀! 我同意Edgar媽講『唔迫得』,因爲『迫』只能收到短暫的效果,而不是真正讓小朋友明白刷牙是好習慣!

我也有跟Edgar媽一樣的做法,跟希仔講刷牙的道理,他很喜歡刷牙的,剛才(我正在打電腦 )姐姐本來是替他沖凉,但他一進浴室,自己就主動告訴姐姐要刷牙,多好! 我沒有每天都看守著姐姐怎樣照顧希仔,最好就是希仔自己養成好習慣,萬一姐姐『忘了 了』我也不怕

Re:掉野
會不會把掉東西成爲習慣 =》我覺得:除非您仔仔有什麽心理問題,不然是不可能會有這樣的習慣的。您想想,他每次掉東西維持的時間會有多長 ?-( 這個年齡的小孩,每件事情或每個活動頂多只維持5-10分鐘,他就會轉移到做另外一些事了,對嗎? 而且,我强調在給他掉的同時,一定要讓他明白這是游戲,其他時候掉東西是不好的。 只要正確教孩子道理,深信他是會聽您的。
Sue

大宅

呀!忘了報告,今日阿仔餐飯又食得好掂,個招食飯會長高d又收效了 阿仔自己大口大口o禁食,食得多、食得快

大宅

Edgar媽,
食飯睇電視=》這個我很有感受哦!
之前希仔放在媽咪到湊,晚上我們回媽家吃飯,媽咪是睇電視餸飯的,我管不了! 希仔也『被迫』是睇電視餸飯了!

到了uk,我堅决要希仔把這習慣戒掉,全家人食飯時必把電視關上,現在就連玩游戲時,希仔都不喜歡打開電視,他會說很吵

唔比姐姐追住佢黎餵=》媽咪會說希望希仔食多d飯,唔係就身體不好

到了uk,我用番自己個套教希仔,唔比姐姐追住佢黎餵,唔食就收埋,初時讓希仔少吃多餐,現在已經逐步改善過來。 加上鼓勵他胃口好那天真的食得很好很好呀!
Sue
Edgar媽 寫道:
edgar 一食飯我地就關電視, 有時可以坐o係台仔食完大半碗先行開(一d自己食, 一d姐姐餵), 如果佢走開去玩具, 我地都會比, 不過一定要佢自己行返去姐姐度食, 我唔比姐姐追住佢黎餵

男爵府

我都大緊肚...9月就出世...我個仔咪又係咁~所以佢次次食野我都要佢坐定食...一走要我追呢...我就話佢low~佢喊完就會坐返係度食...至於比佢自己食飯~呢樣野...我留返係我99度先會比佢自己食...因為唔洗我執啊ma~hehe~不過我大肚都咩都照做...如果真係辛苦我先至唔做low~

男爵府

gut小心身体呀
[

大宅

gutgut22,
我們的孩子始終是細路仔,試想想,他們不懂走來走去是否更可怕 聽您這樣說,您仔仔已經懂得聽您的指令,清楚您的底綫,已經很不錯

但是,這個方法總會産生一個問題,就是不能正面讓仔仔享受吃東西的樂趣。 食一方面是爲了飽肚,另一方面也是一種享受,甚至有時是令人快慰的行爲。 如果仔仔老是在食的時候想起會被媽媽喝駡,(您可能覺得仔仔只是小孩子,會想得這麽複雜嗎?)這個影響就不能看輕了。 這個可能性不一定在短時間內看到,但絕大可能在長大後出現的。 這是『正面管教』流行的主要原因。 當然您可以自由選擇怎樣去管教您的孩子,我相信總希望是給最好的。

gutgut22 寫道:
我都大緊肚...9月就出世...我個仔咪又係咁~所以佢次次食野我都要佢坐定食...一走要我追呢...我就話佢low~佢喊完就會坐返係度食...至於比佢自己食飯~呢樣野...我留返係我99度先會比佢自己食...因為唔洗我執啊ma~hehe~不過我大肚都咩都照做...如果真係辛苦我先至唔做low~

首頁

尾頁

跳至