母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔夠奶, 如何增加奶量

我好想全人奶, 阿b 依家5wks old係半人奶半奶粉但total 要食5-6oz一餐, 一日7-8餐.

我奶量好唔穩定. 有時兩邊夾埋有6oz, 但大部份時間兩邊pump成30mins (我係用elect 雙pump 的)都只係得1.5 - 2oz.

如埋身喂, 唔知係咪唔夠奶, 小b成日食約15 mins便 go to sleep. 但唔夠1.5hrs就wake up要再喂.

究竟有咩方法增加奶量??

點解奶量會咁唔穩定???

fatjaimama

別墅

Re: 唔夠奶, 如何增加奶量

唔一定係唔夠奶架.
埋身餵一定會多過你泵出黎既量架.而且因為你用奶粉餵,佢食得易.多數都飲得哂架, 我一邊餵佢一邊泵都係得2安.
我個b都係5w. 可能佢貪訓.試下叫醒佢.可能佢吸唔夠後奶.
或者你有冇睇板主頂置既文章?你睇下會好d.

子爵府

bb啜得多就會多99~小啜自然99都小,因為大腦收唔到指示要開工做奶~~~同埋,,你要有足夠o既水份wor~~~
兩個都係我心肝定>3<

大宅

多d埋身餵同食多d飯.....

大宅

多謝大家既支持. 由昨天開始, 我晚上12:00 至早上都係全埋身喂. 希望試2-3天會有所改善.

also, 剛剛買了 medela 隻 organic mother's milk. 雙管齊下.

fatjaimama

大宅

我開頭都係冇咩奶, 之後我mami 煲o左 青木瓜魚尾湯比我之後, 第二日d 奶勁多, 多到可以捐果種, 每日仲可以冰3-4包貯存. 同嘛只要你泵多d massage個胸多d, d 奶自然會多d.

禁止訪問

大宅

yes!I drink that fish milk once a day. but hard to see any improvement.

now trying the "organic mother's milk", for two days only. hope to see major improvement later.

別墅

我同樣試過哂所有所謂上奶既湯水, 亦飲過 orgainic 多奶茶, 完全一樣都唔見效, 不過好偶然咁, 有一次俾我發覺, 原來木瓜煲花膠對我好有效

點解話"偶然" 呢, 因為跟本從來冇聽人講過話有 "木瓜煲花膠" 呢樣野, 只不過有次我買左個青木瓜, 但遲遲的唔起心肝去買魚 (因我怕食魚), 結果個木瓜差不多爛, 我唯有搵下屋企有 d 乜, 俾我搵到 d 花膠, 本來係大肚時打算食既, 但大肚時一聞到花膠味就嘔, 所以一直冇食到, 我咪自己發明 "木瓜煲花膠" lor, 點知飲完o個晚 d 奶多過平時好多, 而且 d 顏色好 milky tim, 自此之後我飲左幾次, 次次都係一飲就多奶, 由之前每 3 個 鐘只泵到 3 oz, 到 e+ 每 3 個 鐘泵到 5 oz (我 bb 7 個 weeks 大)。

仲有一樣係額外收獲 (唔知關唔關事), 食左幾餐之後, d skin 好似滑左咁 (希望唔係心理作用) :lol:

大宅

據講要飲多0的水, 要飲正常人的三倍份量
(好似話正常人飲 1000 cc 我地要飲 3000cc)
不過我都飲唔到0甘多...
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

洋房

去買大眼雞,
去皮,
先煎,
加水煮成湯.
超勁!!

仲有一定要心情開朗,
如心事重重,
飲幾多都無用!!!

大宅

原文章由 fatjaimama 於 07-6-9 17:50 發表
多謝大家既支持. 由昨天開始, 我晚上12:00 至早上都係全埋身喂. 希望試2-3天會有所改善.

also, 剛剛買了 medela 隻 organic mother's milk. 雙管齊下.

fatjaimama

fatjaimama
organic mother's milk係邊度有得買同幾錢呀?

伯爵府

虎到金來勳章

在荷花可買到,$55/盒(有16包茶包)
不過我飲完一合都唔覺有咩特別

大宅

試下多奶茶加fenugreek(健康食品店有售)。

我本來都係一日一包多奶茶(番泡2次)+兩粒fenugreek,幾有效。
laughin' to keep from cryin'

大宅

唔該晒!!!!

男爵府

熱血勳章

winnie108,
請問點煲架? 洗唔洗加其他野架? 我成日諗如果諗完花膠湯會唔會d奶太稠好易塞, 不過聽完你咁講又不妨試下.

大宅

一齊分享下, 我餵全人奶比囡囡有8個月,頭個半月埋身餵,之後全泵. 最緊要一個字"水", 記得飲多D水, 無水就無奶!

大宅

besides papaya fish soup , if I'm low in milk supply. i will take fenugreek seeds 2 tablets per meal. this really work for me.

here the detail for you:
http://www.babycenter.com/expert/baby/babybreastfeed/8880.html

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

可以係邊到買到呀?我都好想試o下

原文章由 yuenru 於 07-7-6 16:34 發表
besides papaya fish soup , if I'm low in milk supply. i will take fenugreek seeds 2 tablets per meal. this really work for me.

here the detail for you:
http://www.babycenter.com/expert/bab ...

等待驗證會員

這個網站有催乳食譜可以參考
http://xn--b4sa045eyys.com/afterbirth/index.htm

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊