母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章

已餵9個月人奶 , 想問下是否已不足夠營養呢 ??

近日 d 朋友同亞媽都問 : 仲餵人奶 ?? 唔夠營養架啦 成 9 個月 bb, 早 d 介左佢啦 .............

我其實已慣左早 d 起身同晚上夜 d 瞓泵奶 , 同埋想餵到餵唔到先停 !! 不過而家返工 , lunch 會 skip 一餐唔泵 ! 一日泵 4 次 :

7:30 am
7:00 pm
10:00 pm
1:00 am

想問下第一同第二餐差成 12 個鐘 , 會唔會唔新鮮架 ? 我亞媽話無益 , 早 d 食奶粉仲好 .......

大家可唔可以分享同指教一下 ?????

唔該先 !!!

男爵府

Re: 已餵9個月人奶 , 想問下是否已不足夠營養呢 ??

9個月bb應該已經食緊固體食物,漸漸地奶就會退為副食品,而bb的營養應該主要來自固體食物,所以你唔駛擔心人奶會唔夠營養,世衛都建議持續餵母乳至bb兩歲。
第一餐同第二餐之間差十二個鐘唔會唔新鮮,不過你中午唔泵奶,一來你會谷奶唔舒服,二來,咁長時間唔泵奶,會令你奶量下跌,提早收奶,其實泵奶都係半個鐘啫,如果你願意犠牲少少,對bb健康係好好。
奶粉唔係唔好,但係奶粉都係模仿母乳的成份而調配的,而且到現在都仲未模仿得晒,而母乳中最珍貴的抗體,更加係奶粉無法模仿得到的,所以,你自己諗清楚,因為一旦戒左母乳,就返唔到轉頭。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

bbdou,

thanks for yr sharing !! I really want to BF until 1 year old.

>>> how old of your baby ? and how long you do BF ?

tks again !!!

男爵府

我個仔四歲半啦,我餵足佢三年半呀,佢係自然離乳,完全冇喊,冇扭計,離乳離得好自然,好開心,宜家都仲會話好鍾意媽媽奶呀!

公爵府

畀面勳章

cash媽, 之前惠氏打黎問bb情況, 大約文文6個月個時啦, 佢叫我點都要加一餐奶粉比bb, 話bb開始要唔同營養, 如鐵質, 雖然佢有少少sell奶粉之嫌, 但係諗深一層, bb食唔食到唔同營養, 好靠媽媽食d咩, 能唔能夠令佢造出黎既奶, 包含晒唔同既養份, 但係試問依家既媽媽, 有幾多個可以做到呢, 所以我會選擇相信佢既講法, 當然bb開始食固體食物, 都可以補充到, 但係都係要睇媽媽識唔識幫bb去選擇同埋計劃好佢既餐單
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

公爵府

畀面勳章

bbdou, 你好勁呀, 餵到3年半, 要好大勇氣同堅持先做到, 好佩服你呀
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

別墅

chickenwing2006,

首先恭喜你身邊那麼多負面聲音但仍然可以克服困難繼續哺乳.

其實D朋友對母乳認識有多少? 他們憑甚麼說母乳不夠營養呢?

在香港,由於奶粉廣告不受管制,而母乳育嬰的宣傳少之又少,以致一般市民誤信奶粉比母乳營養高. 但若果我們對母乳有深入的認識, 我們會知道母乳是無可比擬的,母乳的成份會隨著BB的成長調節, 而人類的BB最適合便是吃母乳. 任何代用品都是次選.

有一點, 如果可以的話, 中午你可留一些奶, 但如果不方便, 你在中午泵出少少奶可以棄掉, 這樣你會没咁谷奶又可維持奶量. 但即使晚上才再餵奶,也是新鲜的,你餵BB時見佢吃得滋味你就知自己的奶有没有不新鮮的了.
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

男爵府

其實bk好多奶媽仲勁過我,我唔算咩啦。我就好好彩,媽咪、老爺同老公都好支持,雖然中間都有試過出現問題停餵左幾個星期,好彩我日日都定時定候泵奶,阿仔之後都仲可以食返人奶呀。其實餵下餵下都覺得冇乜野,唔會覺辛苦,仲覺得好甜蜜添,宜家你叫我諗返餵母乳的日子,我都淨係記得阿仔食奶奶個冧樣咋,其他辛苦野唔記得晒啦!各位奶媽都加油呀!

winwin815 寫道:
bbdou, 你好勁呀, 餵到3年半, 要好大勇氣同堅持先做到, 好佩服你呀

別墅

winwin815,

你知不知道"惠氏"打電話比你是違反推銷守則的行為,因為國際母乳代用品推銷手則講明奶粉公司的職員不可以接觸媽咪. 她打比你只有一個目的: 打擊你對母乳育嬰的信心, 轉用奶粉. 你巳上當了. 不信你再去問那推銷員敢唔敢公開她的行為.

媽媽只要均衡飲食, 媽媽的奶是最好的.

記住: 世界衛生組織鼓勵媽媽完全母親餵哺六個月, 其後供給bb輔助食物(complementary food),繼續餵哺母乳至bb兩歲或以上.

請參考

Nutrition
Infant and Young Child

Exclusive Breastfeeding

Breastfeeding is an unequalled way of providing ideal food for the healthy growth and development of infants; it is also an integral part of the reproductive process with important implications for the health of mothers. A recent review of evidence has shown that, on a population basis, exclusive breastfeeding for 6 months is the optimal way of feeding infants. Thereafter infants should receive complementary foods with continued breastfeeding up to 2 years of age or beyond.

FOR MORE, PLEASE VISIT:

http://www.who.int/child-adolescent-health/NUTRITION/infant_exclusive.htm

cash媽, 之前惠氏打黎問bb情況, 大約文文6個月個時啦, 佢叫我點都要加一餐奶粉比bb, 話bb開始要唔同營養, 如鐵質, 雖然佢有少少sell奶粉之嫌, 但係諗深一層, bb食唔食到唔同營養, 好靠媽媽食d咩, 能唔能夠令佢造出黎既奶, 包含晒唔同既養份, 但係試問依家既媽媽, 有幾多個可以做到呢, 所以我會選擇相信佢既講法, 當然bb開始食固體食物, 都可以補充到, 但係都係要睇媽媽識唔識幫bb去選擇同埋計劃好佢既餐單
My mission in life is to promote, protect and support breastfeeding.

希望每位媽媽都可以享受喂奶的樂趣!  每位bb都可以在媽媽懷裡享用媽媽的奶奶和感受媽媽的愛!

更多母乳資訊或哺乳支援
http://www.breastfeeding.org.hk/

大宅

惠氏都打過兩次俾我呀..
亦都有講過同winwin815的野..
不過我冇理佢, 繼續人奶...

我囝囝宜家七個半月, 一直都係全人奶..
我都係諗住餵到佢唔食為止...

大宅

我好認同你...
我之前雖然都係好辛苦, 但都係記得囝囝個

子爵府

好媽媽勳章

I have been BF my BB since BB was born

I started to introduce solid food last week
But he ate less and seemed to be failed

So I didn't give him any solid food yesterday :-(

公爵府

畀面勳章

tfmon, 我唔係信晒惠氏咁講, 但係講真, 母乳媽媽要做到十足十既均衡營養, 真係唔易呀, 人奶既好, 我無容置疑, 不過都會企返出黎少少, 睇下個其他既講法, 其實佢打黎個時, 我已開始幫囡囡戒奶囉, 因為又有左, 奶量大幅下降, 大約7個月到, 就完全戒晒囉, 不過, 我真係覺得囡囡身體唔差, 早個星期病左, 不過好快就好返, 好慶幸自己餵左佢半年, 亦希望我可以比到呢樣最好既野我第二個bb
歡迎參觀『文。穎之家』

別墅

birdchai 寫道:
惠氏都打過兩次俾我呀..
亦都有講過同winwin815的野..
不過我冇理佢, 繼續人奶...

我囝囝宜家七個半月, 一直都係全人奶..
我都係諗住餵到佢唔食為止...

birdchai

希望大家互相提醒, 不要上奶粉公司的當.

BB係我們自己的BB. 給BB吃甚麼. 主動權在媽媽的手中. 重要的是我們要積極增強育兒知識, 不輕易被人誤導.

更多母乳資訊或哺乳支援

大宅

上次惠氏打俾我, 又無0甘講0番, 聽我話全母乳 (其實我補一餐奶粉, 不過無話佢知), 佢仲話: 「好好0番, 你要記住, 無論點都好, 母乳對 bb 係最好的。不過你可以考慮用我地0既 xx 產品開糊仔....」

我估可能一個個sales 啦, 可能有0的心急想促銷, 所以違左規啦。不過至於話唔可以直接接觸媽咪呢一點, 就真係唔知啦...
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

別墅

Hi winwin815,

多謝你的分享. 明白你的情況.

不少媽媽的確有擔心自己的奶不及奶粉; 我會說是奶粉商推廣策略的成功. 今天說這奶粉添加了甚麼, 明天又說吃了會更聰明,有一個廣告更找兩個女人比bb去認, 認出誰是媽媽就是夠聰明.

誰不知: 我們自己哺乳的bb, 不用看都知誰是媽咪!

不知奶粉究竟是甚麼呢? 它只是artificial powdered milk(人造配方奶), 是工廠生產的罐頭食品. 它又怎能及我每天為自己bb的健康選擇食物,親自製造的媽咪奶奶適合呢? 世界各地時有發生因奶粉不合格或受污染要回收. 最近內地奶粉商的行為更是提醒媽媽只可以信自己.

不久前,香港大學的研究就指出, 預防小孩過胖的方法是餵哺母乳. 現在不少兒童有過胖的情況,我們要小心不要吸取過多營養.

還有, 母乳有媽媽的愛, 有媽媽的溫柔.

I am proud of you all: nursing mothers.

tfmon, 我唔係信晒惠氏咁講, 但係講真, 母乳媽媽要做到十足十既均衡營養, 真係唔易呀, 人奶既好, 我無容置疑, 不過都會企返出黎少少, 睇下個其他既講法, 其實佢打黎個時, 我已開始幫囡囡戒奶囉, 因為又有左, 奶量大幅下降, 大約7個月到, 就完全戒晒囉, 不過, 我真係覺得囡囡身體唔差, 早個星期病左, 不過好快就好返, 好慶幸自己餵左佢半年, 亦希望我可以比到呢樣最好既野我第二個bb

更多母乳資訊或哺乳支援

子爵府

CHICKWING

我返

公爵府

畀面勳章

wawa, 我都希望依家呢個, 可以餵到人奶, 我唔會stick to全唔全人奶, 因為只要比到好野佢, 有咩所謂, 可能好似文文咁, 糊里糊塗咁就全人奶都唔定

文文剛剛病個次, 都只係病左2日幾, 我聽親d bb一病要成個星期, 所以我好proud of個時可以餵到6個月, 如果唔係咁, 可能唔係咁既環境
歡迎參觀『文。穎之家』

子爵府

winwin

其實你餵到6個月好叻啦, 6個月佢地會食soild 都唔係全靠人奶, 但飲人奶都有佢既作用, 係唔會便秘. 如果我囡囡唔係飲人奶佢既皮膚可能仲差o的.所以我要堅持落去.

大宅

del
只許周官放火 不許百姓點燈

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊