論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

又一個衰工人

同事個工人請左年幾,一直以來都唔多做野,好多工夫都係等太太放工後先做,又成日講電話(同事發現佢有張2千幾蚊的bill),但因為同事見個囡好跟工人,連同事(媽媽)都唔多跟,而且又因為唔想煩再train新工人,所以一直都由得個工人~
係5月底同事發現信箱有一封追債信,返到家問個衰印,佢認係有借錢,我同事亦係個日發現個囡唔知點解成晚好似好驚慌,覺得好似比人嚇親咁,於是就追問個工人係咪有人上過來追你錢,佢開頭唔認,後來都認了,同事問佢欠人幾多錢,居然成2萬幾蚊,同事又問佢借咁多錢做乜,佢話係用來起屋?-(
到了第2天個衰印突然向我同事resign,佢話佢每個月要還4千幾蚊,冇能力還,唔想累佢地,跟住同事做了一個好錯的決定,幫佢還錢,原因係冇人揍囡,買佢怕,諗住幫佢還住錢先,係人工扣返,直到佢請到人為止先炒佢,過了幾天同事真的帶工人去銀行&財務公司還了4千幾蚊,而同事重要剛剛出了糧比個衰印先發生呢件事~
我一早己經提同事:[佢借得咁多錢,可能都冇諗過還,諗住一走了之就算,如果唔係你keep住佢個passport,可能靜靜雞走埋佬都唔定,你而家同佢還,佢跟本唔想,佢而家個目的係想走,你小心佢下次又用第二招]
結果真係比我講中,早幾日個衰印係家突然暈倒,同事叫十字車,救護員話佢係扮野的,但因為個衰印話唔舒服,就算乜都check唔到,都冇法為有留院觀察,我同事話佢由入院到而家十問九唔應,連e生問佢野都係,都唔知佢想點,搞到我同事而家煩到死,又要忙住請新工人,又要安排個囡,又要睇住個衰印,同事因為呢件事仲喊左幾次,最慘係唔知個衰印想搞邊科

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 又一個衰工人

你同事太仁慈了, 依家佢想炒工人都唔得, 早知結果何必當初呢?

大宅

2019勳章

民房

個工人諗" 重好, 有個傻婆幫佢還給$, 而家佢有病, 你更加唔炒得佢" , 我諗你同事有排煩..

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

個女跟佢又掂!佢借錢就一定要炒,你同事實在....

大宅

無話可說

複式洋房

我想你同事的工人是希望借了一筆錢後一走了之,誰不知老闆會繼續用她,還要她扣人工還錢。
這本非她的計劃及意願,所以她為有裝病來要你同事炒她

首頁

尾頁

跳至