跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

仲有否煲粥仔?

童童如吃大人飯,每歺點吃半碗飯+小半碗餸
吃杰粥可以記1.5-2碗。
各位BB現在怎樣?
[img align=right][/img]

水晶宮

2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 仲有否煲粥仔?

無另外煲飯仔好耐lu 因為我懶嘛

Jason而家跟我地食飯,每餐連送同飯,一個小朋友碗。

不過有時出牙無胃口,都會煲返幾日飯仔,等佢易d入口既

伯爵府

好媽媽勳章

好失禮,我阿囡仲未開始食飯仔,杰粥都唔係好食得多....所以佢仍然以奶+粥為主糧! :cry:

大宅

Jason都係跟大人食飯lu, 呢個星期仲開始用杯飲水tim

大宅

winnie,
edgar 之前食3餐奶時又係食好少飯, 佢重得慢又高得慢, 所以我cut 左佢1餐奶等佢可以dinner 時食番多d野, 另外早同晚支奶都由250ml 減到去200ml, 因為而家bb 大左, 營養應該要come from solid food instead of milk, 你試下睇下work 唔work, 而家再唔比多d solid food 佢試, 再大d 可能仲難, 不過我都明如果bb 唔like 食野都幾惱人o既

努力, 加油

雲妮彭 寫道:
好失禮,我阿囡仲未開始食飯仔,杰粥都唔係好食得多....所以佢仍然以奶+粥為主糧! :cry:

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

冇特別另外煮, 都係大人"就"個仔, 飯煮林點, 送就盡量只會食

蕃茄牛/豬
南瓜牛/豬
豆腐蒸牛/豬
雞脾肉
菜/瓜

呢d就係我地成日食既送.....

別墅

冇煲粥仔了 , 而家早晚 5-7 安奶 ,
下午有時煮飯 ( 水旦 ) 有時通粉,
下午茶 有包包 or 粟米片,
夜晚又煮飯, 有魚,有肉又有湯,
有時夜晚餐奶都唔飲!!

大宅

同大人一樣食飯 、麵條、粥都有,早、晚、睡午覺時喝奶。

伯爵府

好媽媽勳章

Garry,

我明白既!REBI食野真係比較麻煩.

基本上我早晚一定係餵奶,其他時間會煲粥,或者煮粉.但係如果佢真係唔食,我又會補奶..........

其實係我地食飯既時候,我會筆D飯同送俾佢自己食,不過佢通常係玩多過真係食.佢呢排鐘意用筷子食野,連飯都用筷子夾......佢食少少,跟住就夾俾我同老公食.......

大宅

Moony,
點解無魚既?雞旦呢?
moonychan 寫道:
冇特別另外煮, 都係大人"就"個仔, 飯煮林點, 送就盡量只會食

蕃茄牛/豬
南瓜牛/豬
豆腐蒸牛/豬
雞脾肉
菜/瓜

呢d就係我地成日食既送.....

大宅

Winnie,
Rebi識用筷子?好利害啊!
Jason成日都要拿筷子,我茅比佢玩!

伯爵府

好媽媽勳章

brenda,

係呀,佢初頭係用黎玩,玩玩下,又學下我地甘....初步識拎,但唔係次次都夾到野囉....

首頁

尾頁

跳至