自由講場

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

出風{爛},好痕呀!點算

我又有左bb但出左成個月風{爛},睇第一次醫生就話皮膚敏感,第二個就話風{爛},但都唔好,佢話大肚係咁,但我第一個0個陣都無事! :-( :-( :-(

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: 出風{爛},好痕呀!點算

check 晒都唔知咩事既話.....都無法囉....朋友護士個女,都出左兩年,自己好返...我女都出左半年囉....仲未有起色.....好在除左風難痕d之外,身體都健康
iloveoak` 寫道:
我又有左bb但出左成個月風{爛},睇第一次醫生就話皮膚敏感,第二個就話風{爛},但都唔好,佢話大肚係咁,但我第一個0個陣都無事! :-( :-( :-(

大宅

我個囝囝細時都係咁,乜野都冇符。有次有個婆婆教我,當囝囝出風?時,用煮食的米洒(九江雙蒸)搽下佢,唔好吹風住,就唔痕和好怏散la,我試好多次了,真係WORK架。
不過,依家我囝囝好少咁la,可能大左抵抗力好D啦。
:-P  :-P  :-P

大宅

:-P  :-P  :-P

等待驗證會員

係我自己出wor!!!!! :-(
Sindy 寫道:
check 晒都唔知咩事既話.....都無法囉....朋友護士個女,都出左兩年,自己好返...我女都出左半年囉....仲未有起色.....好在除左風難痕d之外,身體都健康[quote]
iloveoak` 寫道:
[/quote]

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我差唔多日日都出, 都唔知點解, 一 r 親就成條紅痕, 不過過一陣又退返, 我都唔理lu 。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

伯爵府

出風癩有好多原因的,例如食物或者花粉.
我個囡一食豆腐花加黃糖就會出的.
我個仔一掂到d花花草草又會出的.

若果好似我個仔咁,掂到d花花草草而出風癩,我會即刻同佢沖涼,個囡同個仔都會搽酒餅的,呢d酒餅你可以係雜貨舖到買的,圓形一個波咁的,用條沙巾整碎佢,包住來搽落d風癩到,好快好番的.一粒可以搽好多次的,但嚴重的話,一定要睇醫生.
http://hk.myblog.yahoo.com/handmadeson

男爵府

我搽消毒火酒一陣就好返

等待驗證會員

mclam 寫道:
我差唔多日日都出, 都唔知點解, 一 r 親就成條紅痕, 不過過一陣又退返, 我都唔理lu 。

我都係,痕到訓唔到,點可以唔理呀!!!有無人有辦法呀!???? :-(

男爵府

米酒和米餅原理一樣,但米酒就方便好多.
用米酒搽身是令紅腫的地方,不痕不癢,和消腫.
米酒對小朋友太過激了,酒精成份太高,不太適合.

男爵府

去睇中醫啦~~我由細到大出風癩都係睇中醫. 食2,3日就好架啦~
我係三位小朋友的全職媽咪.各位媽咪一齊努力呀!!

首頁

尾頁

跳至