潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

URGENT!!! 換鑽石介指?

各位, 有個CASE想你地比D意見.... 吾該!
我有隻GIA - 0.70ct (F colour, VS1), 差不多買左一年. 昨日去睇介指, 有隻NON-GIA (1卡). 朋友價($ 33000). 我用放大鏡睇過,colour 都幾白(大約有H~I colour). 有少少白點,頂部有d白花,總之肉眼睇吾到.金鋪回收如下:

GIA
第一年十足換貨,收返cash 10% off
第二年到永遠換貨10% off,收返cash 20%off

NON-GIA
第一年換貨10% off,收返cash 20% off
第二年到永遠換貨20% off,收返cash 30%off

比你係我你會點,我又十五十六.我打算換到1卡吾再換.
第日留比亞女.

別墅

Re: URGENT!!! 換鑽石介指?

kittymummy,

I would suggest to get the one with GIA cert because you will know what quality of a diamond that you are exactly paying for and check if it really worth the money. Besides, in case you or your daughter wants to sell; you don’t need to pay for a fair appraisal again.

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

supported !!!

arayako 寫道:
kittymummy,

I would suggest to get the one with GIA cert because you will know what quality of a diamond that you are exactly paying for and check if it really worth the money. Besides, in case you or your daughter wants to sell; you don’t need to pay for a fair appraisal again.
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

民房

佢食水深....一定係壞朋友....gia70份 around萬中.....無cert大約9xxx...本人做wholesale 多年....信我....一張gia大約3000元,......其實d香港人太迷信......以為有cert係寶....比人呃都唔知.....don't angry...只係登你唔低......if any question pm 我

民房

33000.....已經有cert la.....

民房

文中的貨色19xxx-21xxx..已有啦.....

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

買1卡之上,都係有GIA 好d!

你話朋友價個隻,colour:H~I,要$33,000又冇GIA 唔抵喎!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

子爵府

勁唔抵, 你都講了咁多問題出來啦, 仲買

珍珠宮

如果有隻GIA - 1.01ct, E colour, SI2, 3 x VG, diameter: 6.39. But - Medium Blue.
你地覺得值幾$?

民房

賺你33000元

民房

千其唔好帶籃......因水氣同籃色只係一線之差.....水氣石只係2000元成本..呃D唔識野的人.....你粒石買咗...去當最多18xxx-22xxx....唔好買帶籃石....意為好白...我地只會笑佢儍仔.....

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

polamo717>>

唔好意思,題外話

樓主話粒GIA 有E colour,禁乜野又帶藍呢?水氣石又係乜?
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

民房

嗱.....每一粒鑽石都係由炭以億萬年演變形成....所以每一粒都有小小黑點...或者有云...有針...水氣係有水在內形成透不到光..原本佢cut 到15-20份就無問題....但有D想買一卡但想經濟....我們行內叫冲大頭石......因cut 左D碎石無用...咁可想而知成本多少呢.....帶blue color 就代表石內有D營光籃係化學物演變而成所以我們要來呃D客.....gia 等同body check 一樣...只係講你身體有冇缺点而意...所以就算一粒死石都可做gia....but should through agent ....ok

侯爵府

polamo717 >>

禁張 GIA cert 會咩型式 show 以上問題?

麻煩順手look look 以下張cert 資料有冇此類問題:

Shape:Round Brilliant
Meas:6.60-6.70 x 4.06 mm
Weight:1.11 carat
Depth:61.1%
Table:62%
Girdle: Medium to Slightly Thick,Faceted
Culet:None
Polish: Very Good
Symmetry: Very Good
Clarity: SI 1
Color Grade: E
Fluorescence: None
Comments: None
Key to Symbols
Feather,Crystal, Pinpoint

thank

民房

我想你買5.2-6.2萬.....嗎...?要我老實嗎...?

別墅

GIA cert. is not everything, but something important to tell what quality a diamond has. Having a GIA cert doesn't mean the diamond is of good quality. It can be a bad quality diamond also.

But one can make sure that what they pay for is what the sales tell you by comparing with the GIA cert. Some sales might tell a customer the diamond is of F color, 1.01 carat, VVS1 clarity but the truth is the diamond is of G color, 0.99 carat, VS2 clarity. There will be quite a difference in money between the two. And most customers cannot tell those difference!

侯爵府

polamo717 寫道:
我想你買5.2-6.2萬.....嗎...?要我老實嗎...?

polamo717,
如果就以上呢粒石...您覺得值幾多(買)?
愛是恆久忍耐......

民房

如果你地買大約3.8-4.2左右.....記住我想大家節省金錢..○K....HA HA

民房

囉貨3-3.5萬.....比佢地賺少少呢......

珍珠宮

Matthew & Ashlaymom 果隻1.11ct, 如果你話3.8~4.2萬呢個價錢係大,小金行都買吾到, even連批發都賣吾到呢個價錢, 呢個quality. 請問polamo717 你係吾係做緊呢行? 可吾可以用3.8~4.2萬買到Matthew & Ashlaymom果隻quality的GIA, 請告知.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題