嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

邊間診所有輪狀病毒5合1口服疫苗呀?

目前,本港共有兩種口服疫苗可幫助嬰兒預防輪狀病毒感染,其中輪狀病毒5合1口服疫苗包含5種本港常見的輪狀病毒血清類型,可98%有效減少嚴重輪狀病毒性腸胃炎(G1-G4),也可減少因輪狀病毒而引起的入院留醫機會達96%。另一種疫苗只包含一種輪狀病毒類型。

知唔知邊間診所有5合1口服疫苗呀?

大宅

Re: 邊間診所有輪狀病毒5合1口服疫苗呀?

我都剛剛留意到呢隻新輪狀病毒口服疫苗,打了電話問,我囝囝個醫生到有 ($600),診所係天后,PM給你啦 :-P

大宅

係咪上次你話Okavax $420, 嗰間呢? o甘, Prevenar 幾錢呢?
Thank you.

ricatong 寫道:
我都剛剛留意到呢隻新輪狀病毒口服疫苗,打了電話問,我囝囝個醫生到有 ($600),診所係天后,PM給你啦 :-P
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

ricatong 寫道:
Dr.Yonex 寫道:
係咪上次你話Okavax $420, 嗰間呢? o甘, Prevenar 幾錢呢?
Thank you.

係呀!我上次話嗰間呀!
另外,我同阿B打了肺炎鏈球菌針 $650,不過輪狀病毒口服疫苗就未食,只預訂了 :-P

大宅

係呀!我上次話嗰間呀!
Ans.: 我剛介紹了另一Mami給他.
另外,我同阿B打了肺炎鏈球菌針 $650,
Ans.: 好抵Wor~
不過輪狀病毒口服疫苗就未食,只預訂了
Ans.: I see, Is it Rotarix/Rotateq?
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

不過輪狀病毒口服疫苗就未食,只預訂了
Ans.: I see, Is it Rotarix/Rotateq?

應該係5合1口服疫苗,食3次的.....Rotateq?

大宅

Ricatong,

我已預訂了輪狀病毒口服疫苗, 是 Rotarix, 服2劑的.
和你的 3劑不同. 你知道3 劑 和 2劑有何分別嗎?
我問過醫生關於 5合1輪狀病毒口服疫苗, 他說未聽過有 5合1. 但我有朋友已服了1劑, 她也是 2劑的.(另一個醫生)

大宅

輪狀病毒5合1口服疫苗係MSD藥廠出的,
可以係BK睇到架, please click:

http://www.baby-kingdom.com/modules/news/article.php?storyid=624#form

目前,本港共有兩種口服疫苗可幫助嬰兒預防輪狀病毒感染,其中輪狀病毒5合1口服疫苗包含5種本港常見的輪狀病毒血清類型,可98%有效減少嚴重輪狀病毒性腸胃炎(G1-G4),也可減少因輪狀病毒而引起的入院留醫機會達96%。另一種疫苗只包含一種輪狀病毒類型。

大宅

Ricatong,

Thank you so much.

複式洋房

hello, can u pm for me?
Thank you very much

大宅

CKKM719 寫道:
hello, can u pm for me?
Thank you very much

已pm, 希望幫到你

首頁

尾頁

跳至