育兒好物

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

BB宜家7個幾月, 但近排訓教都係要打側或趴係到訓, 正常嗎?

急!! 如題. 有咩辦法可以防止佢趴係到訓, 因為好似都幾危險.

民房

Re: BB宜家7個幾月, 但近排訓教都係要打側或趴係到訓, 正常嗎?

我B依家四個幾月訓覺都系成日側身訓,有時訓訓下就趴系到,唔系俾佢趴住訓會好危險驚BB透唔到氣
熙熙07/01/28出生4.2kg,50cm高

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: BB宜家7個幾月, 但近排訓教都係要打側或趴係到訓, 正常嗎?

我個仔3個幾月時日頭已成日打側

民房

我亞b又係七個幾月,近排又係成日打側或趴係到訓,唯有推返正佢,我都無也辦法。佢好似唔打側就訓唔到咁

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我個女同你個仔一樣, 都係3個月就打側訓, 唔俾佢打側就喊, 喊到我任佢打側先唔喊, 好多時側側下又成日趴係度訓, 不過叭係度都訓得著覺, 不過好在佢叭係度時識得即時打側個頭先精景, 咁細個已經識得防止自己焗親啦。

[quote]
kayingivy 寫道:
我個仔3個幾月時日頭已成日打側

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我都有同樣問題, 我呀B 6個月, 今日無啦啦響地下叭響到, 我都不以為然, 點知夜晚瞓覺要叭響到瞓, 唔比佢就鬼殺咁嘈, 攪左好耐先瞓到, 我都擔心佢半夜會叭響到, 點算呢?
I LOVE MY SON...

公爵府

我會用兩個大PILLOW放在佢兩側等佢返唔到身...

複式洋房

可能佢地鐘意在媽咪肚裡的睡姿. 用咩方法都唔得, 只要唔用pillow應該唔會焗親既.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔一出世就鐘意打側訓架喇~
同埋佢果時成日醒,訓得唔林...
我每個星期都要同佢轉POST,唔係我就成晚唔駛訓...
因為佢要好似攬住我咁訓...打側身一定要摸到有野佢先肯訓呀...即係好似平時抱住佢,佢好鐘意摸住我個胸...
到佢訓覺時...佢如果一摸到冇野或者平既野佢就大喊架喇,因為佢知道唔係我抱住佢...就算baba抱住呀佢都唔製,因為冇野摸...所以果時都好傷腦筋...成日要試下邊個位佢先訓得林~真係個個星期要轉post架~成日要搵野比佢攬住!!
另外佢3,4個月就鐘意趴o係樹訓...
不過我又唔係太擔心,因為佢次次都係擰個頭去側邊~
可能佢唔鐘意成日比人迫住包住,所以佢dd野覺得唔舒服,迫少少就會話我知,ee哦哦呀,喊呀咁...總之佢自己有咩野feel到係唔岩佢心意佢就會"通知"我~
同埋我都試過用2條毛巾放o係佢"格甩底"下頂住佢,咁佢想趴都難,轉身都ok~
不過佢唔鐘意人地咁樣就冇再試囉~

其實唔驚既,唔駛太擔心~ :wink:

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係啦, 我個b就係咁啦, 幫佢訓返正佢就喊, 一定要依佢自己鍾意既姿態, 所以都無辦法. 宜家晚晚都要起身幾次睇實佢. 好彩佢知打側個頭訓. 不過始終都係唔放心.

waiwen 寫道:
我亞b又係七個幾月,近排又係成日打側或趴係到訓,唯有推返正佢,我都無也辦法。佢好似唔打側就訓唔到咁

複式洋房

我個b都係咁。同埋佢地會覺得有安全感 :lol:

首頁

尾頁

跳至