跳至

首頁

尾頁

別墅

請問太和村附近的村屋好住嗎?

除了大尾督外,大埔哪裏的村屋好住?交通、環境、價錢、治安等...
我又想問大家是租村屋還是買的,我現在真是心大心細,
如果可以選擇,你們會選粉嶺的私人樓還是大埔的村屋?

伯爵府

畀面勳章

Re: 請問太和村附近的村屋好住嗎?

如果我嘅意見就係負傢喇,因為之前住過
日本の平安を祈ります

別墅

我住緊太和錦山的村屋(買的), 除了我要走70多級樓梯外, 都幾好, 環境都很清淨, 只是有些人無公德心, 比d狗隋處方便又唔"執", 我問過人這些人都是在這兒租屋住的, 比d唐狗週圍走, 我自己都有養, 但每次都會處理好.

別墅

謝謝回應

想請問還有其他意見嗎?

大宅

我都租住過太和個邊d村屋, 係大埔頭那邊, 我覺得幾好住wor, 交通方便, shopping 都ok, 可以去行去大埔or 太和 10-15min, 至於狗方面, 村屋是比較多因可能保安理由, 至於狗屎問題, 是個人問題, 如主人是不負責任的, 住樓和村屋也是一樣的.

我現在也是住村屋不過是買的, 碗瑤那邊初初都有d不慣, 因真是很多人養狗, 幾嘈 & 狗屎問題, 現在都習慣了, 其實每條村都有不同的, 所以真係要住過才知道, 不能一概而論, 你先租來住下, 才買吧, 不要只聽人說, 自己感受很重要.

大宅

好媽媽勳章

yes, I also rent first, and will thinking if buy after 1-2yrs la!

I live at TAI HANG(prince garden), very silence,so good!!

別墅

梗係大埔既村屋好啦~~雖然我個人係由細o係大埔大既~不過錦山真係好方便同埋好好住架~我個朋友住o係錦山果度不知幾好呀~佢依家搬左過去碗瑤不知幾後悔~~!!大埔頭都冇錦山咁方便~我都想租!不過好貴租咁~我想問下..有冇mami知道依家大約幾多錢租嗎?

大宅

好媽媽勳章

我之前住粉嶺,最近生完bb租左大埔林村既村屋,我覺得ok,我係灣仔返工,朝早同放工都有村巴係林錦公路搭,係屋企行出門口2-3分鐘就有車搭

別墅

我想問住村屋時,晚上是否沒有太多街燈?會否很黑?會唔會唔方便?唔太安全?

首頁

尾頁

跳至