嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有無bb好似我亞b咁,好辛苦!!

亞b現時一個半月大,由三個星期開始,好多時飲奶同掃風會哭得好犀利,仲不停敢典,醫生又睇左,食藥都唔得,靜要我多d掃風,掃成30分鐘都唔得,掃到時又嘔好多奶,自己無得訓都ok,'鄧'亞b辛苦又唔知點好,大家有無咁呀!!!

公爵府

Re: 請問有無bb好似我亞b咁,好辛苦!!

你試下...

1. 分2-3次掃...如食4安就食完1/3就同佢掃一次
2. 如果掃唔到, 試下比佢瞓返底先, 有時再抱起時就會自己er

bb而家個胃好細架咋...我個仔唔會典但係成日都打c egg, 我睇見都好心痛...需然所有人都話咁係正常, 醫生姑娘都話無問提.

別墅

sdt15v

呢d應該係bb肚絞痛, d書話無原因, 通常發生係初生bb身上,(男仔比較多d) 要到bb大概3個月才會消失.

你可以得閒時多d同佢"初"下個肚仔, 以順時針方向係個肚打圈, 咁樣做可以令d腸嚅動得好d, 減少肚痛.

仲有, 你可以每餐奶分幾次同佢掃風, 每次佢一停就同佢掃風, 睇下會唔會好d?

sdt15v 寫道:
亞b現時一個半月大,由三個星期開始,好多時飲奶同掃風會哭得好犀利,仲不停敢典,醫生又睇左,食藥都唔得,靜要我多d掃風,掃成30分鐘都唔得,掃到時又嘔好多奶,自己無得訓都ok,'鄧'亞b辛苦又唔知點好,大家有無咁呀!!!
力仔三歲四個月啦...超活潑!!!!
細老都一歲半啦...成日大哥.......

複式洋房

有無試

複式洋房

我BB都係有好多肚風..唯一的方法也是最好的方法就是多點掃風..當他腸胶痛的時候就用生油 "初熱手心" 按着他的肚肚..連續幾次情況會好的..

還有就是心理上的按撫..當BB肚痛時..就抱抱他, 陪伴着他這個時期..時間好快就過了..

複式洋房

我BB都係有好多肚風..唯一的方法也是最好的方法就是多點掃風..當他腸胶痛的時候就用生油 "初熱手心" 按着他的肚肚..連續幾次情況會好的..

還有就是心理上的按撫..當BB肚痛時..就抱抱他, 陪伴着他這個時期..時間好快就過了..

別墅

請問是用甚麼油都可以?ths.
canna9880 寫道:

別墅

我會試下,ths...
pandaB 寫道:
sdt15v

呢d應該係bb肚絞痛, d書話無原因, 通常發生係初生bb身上,(男仔比較多d) 要到bb大概3個月才會消失.

你可以得閒時多d同佢"初"下個肚仔, 以順時針方向係個肚打圈, 咁樣做可以令d腸嚅動得好d, 減少肚痛.

仲有, 你可以每餐奶分幾次同佢掃風, 每次佢一停就同佢掃風, 睇下會唔會好d?

[quote]
sdt15v 寫道:
[/quote]

大宅

我 bb 都係咁呀 ! 佢食親奶,開始左無幾耐就会扭, 典, 谷到全面紅及喊. 我都唔知点算好, 見到佢好辛苦自己又心痛.

係咪佢食緊奶都同佢用生油初肚仔呀 ?
請指教 !!!

大宅

係呀, 我bb頭3個半月時都係咁, 唯有經常同佢掃風同搓肚仔. 慢慢過左3幾個月就應該會好的架啦~~

大宅

I use baby oil.

大宅

用純橄欖油都可以.
熊仔仔同D豬係爹哋媽咪心肝寶貝豬

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至