自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

死人化妝師

有無人做緊或識人做死人化妝呢行架! 請問點入行, 有乜特別要求, 待遇點架, 係唔係一定係女人做? THANKS!!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 死人化妝師

你想入行咩 你試下寫信比梁c浩啦, 佢成日在節目講架
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

民房

juicypig,

唔係, 我有個朋友個仔今年F.5畢業, 想入呢行, 因為佢聽人講薪高糧準, 佢又唔驚, 所以咪趙佢問下囉!! 我! 自問無咁既能耐!!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

我想當年F.5畢業都想去做...但老公吾肯

很累~我幾時先可以抖吓呢

禁止訪問

男爵府

佢唔驚咪做囉~~~

大宅

呢行唔係各位唸到咁好!

子爵府

唔係呀 樓主妳想做呀,妳唔怕會見到個d野呀

大宅

tobykin2006 寫道:
唔係呀 樓主妳想做呀,妳唔怕會見到個d野呀

個d野?好似唔係幾尊重先人。 希望唔好介意!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

其實都係為先人服務, 唔好自己嚇自己就冇咩驚.
但入行都幾難, 要搵師父帶入行, 同埋要捱好多年才有機會比你試下化...你估一開始就比你落手落腳幫人化咩...實唔會, 執頭執尾就有份.
仲有, d師父唔係咁prefer年輕人去做, 覺得佢地唔捱得, 冇毅力冇耐性, 同埋最好已有家庭, 咁就唔會成日心思思掛住拍拖.
我都係睇雜誌訪問d化妝師咁講咋.

男爵府

好似唔只化妝咁簡單ka, 仲要學好多野至可以做到ka~!

大宅

不是人人可做,首先放你入一間房同條屍單對單一晚,可食飯去洗手間,跟住叫你返去等,約一星期有人打電話來詢問你情況,有些人會病,不舒服,發惡夢,本身陽氣不足者等。。。。。如麥都無事先被考慮

男爵府

2019勳章

200012 寫道:
不是人人可做,首先放你入一間房同條屍單對單一晚,可食飯去洗手間,跟住叫你返去等,約一星期有人打電話來詢問你情況,有些人會病,不舒服,發惡夢,本身陽氣不足者等。。。。。如麥都無事先被考慮

冇d咁ge事

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

侯爵府

有無人係做緊呢行呀...

睇你地講下講下... 我都好想 8 下~

複式洋房

雖然聽落係為先人服務, 但都咪話唔驚

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

係呀. 要有師父肯收你做徒弟先入到行, 初入行人工好奀架乍. [quote]
方麗娟 寫道:
其實都係為先人服務, 唔好自己嚇自己就冇咩驚.
但入行都幾難, 要搵師父帶入行, 同埋要捱好多年才有機會比你試下化...你估一開始就比你落手落腳幫人化咩...實唔會, 執頭執尾就有份.
仲有, d師父唔係咁prefer年輕人去做, 覺得佢地唔捱得, 冇毅力冇耐性, 同埋最好已有家庭, 咁就唔會成日心思思掛住拍拖.
我都係睇雜誌訪問d化妝師咁講咋.

禁止訪問

大宅

我男朋友係大酒店做嘅,佢都話呢行(化粧師)好難入架,一定要有師父收為徒/由板鋪介紹先會做到,就算比你入到行,都唔係即刻有野做,要係化粧間對住先人2星期,時間唔定架,有機會過夜,跟住再叫你返home,再過2星期就會有人打黎,問情況,冇乜事都會請.但另外一點,當做呢行後,覺得身體有變化e.g身型越來越瘦,面色唔好,就最好唔好再做落去喇,証明呢行唔適合你

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
熱門主題