論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

求救~工人今朝話辭職

如題...佢今朝同我老公講辭職...
話佢個仔"突然間"無人照顧,要下個月走...
我佬未問佢...諗住今晚等我同佢傾 .
唉.....
我想問佢咪要補機票比佢架 ?
仲有咩事要注意呢 ? 我有咩要做 ?
佢自己提出終止合約,咁佢仲可唔可以係HK搵新工架 ?
有D咩情況佢係會玩野架 ?? :evil:
kudoma 8-)

民房

Re: 求救~工人今朝話辭職

NOW YOU ARE SAME AS MY CASE.
MY BUNBUN BEFORE TOLD ME SHE WANT TO TERMINAL, IN THAT TIME I DON'T KNOW HOW TO DO. THAN ON THE OTHER DAY I TOLD HER GIVE ME THE TERMINAL LETTER, THEN SHE SAID SHE IS NEVER TALK LIKE THIS. IN THAT MOMENT I FEEL SHE WANT ME TO FIRE HER BECAUSE YOU KNOW IF I FIRE HER I NEED TO PAY ONE MONTH SALARY, IF YOU TERMINAL SHE NEED GIVE YOU ONE MONTH NOTICE OR PAY ONE MONTH SALARY TO YOU.

SO I FEEL YOUR ONE WILL SAID IS NOT THIS MEANING.

YOU FEEL HER IS GOOD OR BED YOU WANT TO KEEP HER OR NOT. BECAUSE IS DO THE THING IS DIFFERENCE.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

通常係呢d情況,個工人有機會係諗住辭職去搵過份新工,因新工人工高左.
1. 如工人提出辭職,僱主一定要收佢封辭職信先,唔好口頭講[除非您錄左佢音,佢親口正式提出辭職]以免佢第2時未搵到新工,博延期而去告您未比一個月代通知金佢.
2. 如有agent,可叫agent幫手做見證,大家計清條數[包括人工,大假,津貼,機票]
當然,如您覺得個工人唔太信得過,最好就唔比佢再留一個月啦,可同agent講,您接受佢辭職,而佢要補比您個一個月通知期,您地雙方同意算數啦.叫agent寫埋落去計數紙度一次過/另出一封信啦.[雙方連見證都要簽名]
3. 如無agent,亦可帶同工人去勞工署,要求佢地協助,當住主任面前計清條數.

佢地無論辭職/被炒,都有14日係HK搵工.
如工人太差,可考慮出信去immg投訴工人,等工人有新工時,如immg認為該工人有問題,可能會打比新僱主知會一聲.

別墅

多謝妳地既回覆...
暫時我都唔知佢想點...要等今晚返左屋企同佢傾傾...
我佬話今朝個工人同佢講果時喊哂口....但唔好話我衰...
我硬係覺得佢地D賓記好好戲... :evil:

kudoma 8-)

民房

AS I KNOW, BUNBUN IS VERY VERY GOOD FOR THIS, YOU KNOW MY BUNBUN TALK TO ME IS ONE THING TALK TO MY MOTHER IS OTHER THING.

首頁

尾頁

跳至